600 çılgın proje görücüye çıkıyor

Açılışını inovasyon gurusu Lord Kumar Bhattacharyya'nın yapacağı 1. İnovasyon Türkiye Fuarı'nda, Türk tasarımı yüzlerce patentli proje ilk kez sergilenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Uğur YILMAZ

İSTANBUL - Türk mucitlerin tasarladığı 600 proje, '1. İnovasyon Türkiye Fuarı'nda yatırımcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 1-4 Kasım tarihleri arasında Aktif Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek İnovasyon Türkiye'de, 8 binden fazla proje arasından seçilen, 500'e yakın KOBİ ve genç girişimcinin patenti alınmış buluşları ilk kez sergilenecek. Tamamı Türk tasarımı olan projeler arasında elektrikli jip'ten kendi kendini karıştıran tencereye, deprem anında otomatik olarak açılan kapı kilitlerinden, beyin dalgaları ile hareket eden tekerlekli sandalyeye kadar birbirinden ilginç tasarımlar bulunuyor. Fuarda ileri teknoloji ürünleri ile gündelik yaşamı kolaylaştıracak icatlar bir arada gösterime sunulacak.

TÜBİTAK katkı verdi

DÜNYA'ya bilgi veren Aktif Fuarcılık Genel Koordinatörü Salih Sürer, Türkiye'nin ilk inovasyon fuarını düzenlediklerini bildirdi. Türk Patent Enstitüsü, İstanbul Kalkınma Ajansı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Tübitak'ın katkı ve destekleri ile hazırlanan fuarın ücretsiz olacağını belirten Sürer; "Bu fuar Almanya'da 65. kez, Türkiye'de ise ilk kez düzenleniyor. Artık ülke olarak bizim de bir inovasyon kültürümüz olmalı. Biz bu amaçla yola çıktık" diye konuştu.

Yatırımcılar yarışacak

8 bin proje arasından seçim yaparken sanayiye dönebilecek, ekonomiye katkı sağlayabilecek olanlara öncelik verdiklerini kaydeden Sürer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteklediği 130 tekno-girişim'in de fuar da yer alacağını bildirdi. Sürer, "Tekno-girişimler 100'er bin lira destek ile oluşturuldu. Bundan sonraki aşamada sürdürülebilir olmaları için yatırımcı ile buluşmaları gerekiyor. Fuar bu buluşmaya ön ayak olacak. 4 günde 30 bin civarında girişimci ziyareti bekliyoruz. Dolayısıyla girişimcilerin iyi projelere yatırım yapmak için yarışacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Fuar alanı yetmedi

Tıptan, çelik sanayine, uzay endüstrisinden havacılığa, gıdadan tekstile bütün alanlarda yeni projelerin görücüye çıkacağının altını çizen Sürer sözlerini şöyle sürdürdü; "Gelen çok proje var ancak sadece alan yetmediği için 100'e yakınını kabul edemedik. Gelecek yıl yurtdışından da başvuru kabul edeceğiz. Rezervasyonları almaya başladık bile" dedi.

'Elektrikli jip'i Nihat Ergün sürecek

[PAGE]

'Elektrikli jip'i Nihat Ergün sürecek

FUARIN açılışını 8 ülkenin başbakanına danışmanlık yapan, dünyanın önde gelen inovasyon gurularından Lord Kumar Bhattacharyya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'le birlikte yapacak. Fuar öncesinde basından sır gibi saklanan elektrikli jip ilk kez sahneye çıkacak. Elektrikli otomobil projeleri ile yakından ilgilendiği bilinen Bakan Ergün aracı ilk kullanan kişi olacak.

Öne çıkan projeler

Depremde kilit patlatan düzenek: Deprem anında ilk göçmelerde sıkışan kapı kilitlerini
sarsıntı başladığı anda patlatan düzeneğin kaçış için 30 saniye kazandıracağı bildiriliyor.

Orman yangınlarını takip eden insansız hava aracı: Orman alanları üzerinde devriye gezecek olan insansız hava aracı yangın çıktığı anda uyarı ve koordinat bilgisi verecek.

Güneş mangalı: Kömür yakmadan güneş enerjisi ile et pişiren mangalın duman sorununa çözüm olması bekleniyor.

Yemek karıştıran tencere:  Programlanabilir düzeneği ile kendikendine yemek karıştıran tencere aşçılara ve ev hanımlarına zaman kazandıracak.

Zihin kontrollü tekerlekli sandalye: Beyin dalgaları ile hareket edebilen tekerlekli sandalyenin felçli hastaların yaşam kalitesini yükseltmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir