”68 benzeri bir hareket petrolde de olmalı”

Bakan Güler, "Petrolde Yarının Stratejisi" konulu 9. Enerji Arenasının açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "önümüzdeki günlerde 68 benzeri bir hareketin petrol konusunu da enerji konusunu da çevre ile birlikte gıda ile birlikte tartışmasını çok arzu ediyorum" şeklinde konuştu.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen "Petrolde Yarının Stratejisi" konulu 9. Enerji Arenasının açılışında Güler, petrolün yarın stratejisi kadar petrole karşı yarın stratejisinin de tartışılması gerektiğini belirterek, çok edilgen bir durumda bulunulduğunu söyledi.

Güler, petrol ve doğal gaz aramalarına yaygın bir şekilde devam ettiklerini dile getirerek, Türkiye'nin cari açığını bu derece olumsuz etkileyen bir etkene karşı görevleri icabı arama faaliyetlerine çok büyük yoğunluk verdiklerini ve arama bütçesini 10 kat arttırdıklarını bildirdi.

Arama faaliyetlerinde beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Güler, 2009 yılının önemli bir başlangıç tarihi olacağını umut ettiğini söyledi.

Bakan Güler, sondaj gemisi bulmakta zorluk çektiklerini ancak bir anlaşma yaptıklarını ve 2009'da sondajların yapılacağını aktararak, "Karadeniz, Kafkasya veya Hazar bölgesi gibi bir bölge olabilecek gibi görünüyor" dedi. Petrol ve doğal gazın elektrik üretiminde, ısınmada kullanıldığını anlatan Güler, bunların yerine geçecek enerji kaynaklarına ağırlık verildiği zaman dengenin tüketiciler lehine değiştirileceğini söyledi.

Bakan Güler, alınan doğal gazın yarısının elektrik üretiminde kullanıldığını hatırlatarak, bunun yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanıldığı zaman alınacak doğal gaz miktarında azalma olacağını, bunu diğer ülkelerin de yapması halinde doğal gaz fiyatlarında önemli değişiklikler olacağına işaret etti.

Güneşte Türkiye'nin geçen yıl tükettiği elektriğin iki katı kadar potansiyel bulunduğuna dikkati çeken Güler, bunun yüzde 25-30'uzunun kullanılması halinde bile dengelerin çok olumlu bir şekilde değişeceğini belirtti. Bakan Güler, hibrid araçların kullanıldığı düşünüldüğünde bu durumun petrolün "fiyakasını" etkileyebileceğini düşündüğünü ifade etti.

"Yenilenebilir enerji hafife alınmamalı"

Yenilenebilir enerji başta olmak üzere diğer kaynakların hiç de hafife alınmaması gerektiğini dile getiren Güler, "o bakımdan petrol ve doğal gaz aramalarına ağırlık verirken, yenilenebilir enerjide yapılanlar da son derece önemli Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu gördük. Tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi bir takım ezilen, enerji konusunda mağdur olan ülkelere de model olabilecek bir durumdayız" diye konuştu.

Petrol fiyatlarının 22 dolardan 23 dolara, 24 dolara çıkmadığını 150 dolara çıktığını aktaran Güler, "böyle bir şey olamaz. Biz ekmek fiyatlarını yüzde 10 arttırdığımız zaman yer yerinden oynuyor ama petrol fiyatları bu kadar artınca hiç kimsenin sesi çıkmıyor. Bu, çok edilgen bir ortam" dedi. Bakan Güler, şunları kaydetti:

"Kendi görevlerimizi yapmayı etkinlik kabul etmiyoruz. Benim etkinlikten kastettiğim 68 döneminde olduğu gibi bir etkinlik. O dönemde nasıl ki bütün dünya bir dalga halinde eğitim başta olmak üzere bir takım konuları ele aldı, üniversiteleri çeki düzene soktu... Ufak tefek yanlışlıklar belki oldu ama genelde pozitif olarak kapandı.

40 sene oldu. Belki bu sene olması gerekmez ama önümüzdeki günlerde 68 benzeri bir hareketin petrol konusunu da enerji konusunu da çevre ile birlikte gıda ile birlikte tartışmasını çok arzu ediyorum o dönemi yaşamış biri olarak."