Adana, Avrasya’nın ilk 10 kenti arasına girmeye talip

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Tarihi İpekyolu'ndan beri dünyanın en önemli kara ticaret yollarının üzerinde olan Adana'nın Avrasya'nın en gelişmiş ilk 10 kenti arasına girebilmesi için bir dizi proje başlattıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eren İŞLET

Adana'nın üretimini yaptığı yüksek katma değerli ürünlerle uluslararası pazarlardaki ihracat rekabetini hızla artırdığını belirten Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, "Adana'nın, Türkiye'nin 2'nci büyük ticaret ve sanayi bölgesi olabilmesinin yanı sıra Avrasya'nın en gelişmiş ilk 10 kenti arasına girebilmesi için başlattığımız çalışmaları azimle sürdürüyoruz" diye konuştu.

Bölgesinde üretilen tarım ve sanayi ürünlerini dünyanın her yerine ulaştırabilecek hava, deniz, kara ve demiryolu ağlarına sahip olan Adana'nın; Yumurtalık, Mersin ve İskenderun limanları ile dünyanın dört bir yanına denizyolu ile ulaşırken, tarihi İpekyolu'ndan beri dünyanın en önemli kara ticaret yollarının üzerinde, Asya Avrupa ve Afrika için bir ticari kavşak konumunda bulunduğunu belirten Menevşe, "Hizmete açıldığında 30 milyon yolcu kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük ikinci havalimanı olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı, Çukurova'nın havayolu trafiğini İstanbul'dan sonra Türkiye'nin 2. ana üssü haline getirecektir. Adana, 2 bin yıllık bir ticaret merkezi olmanın verdiği tarihsel birikim ve altyapı, sanayi üretiminde Türkiye'nin ve bölgenin ilk sanayileşen kenti olması özellikleriyle tarihte olduğu gibi bugün ve gelecekte de ülkenin ve bölgenin lider kenti olacaktır" dedi.

Adana'nın, 2023 ve ötesinde tarımda, sanayide, ticarette ve hizmetler sektöründe Türkiye'nin ilk 3, Avrasya'nın ilk 10 gelişmiş kenti arasında olmayı hedefl ediğini, ekonominin her dalında üretim ve ihracat yapan, kendisini sürekli yenileyen ve geliştiren bir kent olabilmeyi istediğini vurgulayan Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü: "Adana'nın gelecekteki konumuna ilişkin başlıca hedefl erimiz; Marmara'dan sonra Türkiye'nin 2'nci büyük ve alternatif ticaret ve sanayi bölgesi haline gelmek, Çukurova'nın sanayi, ticaret ve hizmet alanında lider kenti olmak, ulusal ölçekte Türkiye'nin ekonomisine katma değer sağlayan ilk üç kent arasında yer almak, uluslararası ölçekte ise komşu ülkeler ve bölgeler tarafından bilinen bir cazibe merkezi haline getirmektir. Nihai hedefimiz ise ihracat rekabetini yüksek katma değerli ürünler bazında sürekli artırarak Adana'nın GSMH'deki payını 4 katına çıkarmaktır."

İhracatçı firma sayısı 2007'den bu yana yüzde 64 arttı

İstanbul Sanayi Odası'nca yapılan ilk 500 firma sıralamasının, kentin rekabet gücünün açıklanmasında farklı bir ölçüt olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Menevşe, Adana'nın yaşadığı sıkıntılara rağmen 2014 ve 2015 yıllarında 14, 2016'da ise 13 Adana firmasını Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasına katmayı başardığını vurguladı.

Menevşe, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğiyle düzenlenen, Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketlerinin belirlendiği, "Türkiye 100 Yarışması"nda Adana'dan beş firmanın birden Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi listesine girmesinin yaşanan olumlu gelişmelerin bir başka somut örneğini oluşturduğunu ifade etti.

"Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi hizmetinize girdi"

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan Türkiye Kent Rekabet Gücü Çalışması'nın Adana'nın rekabet gücünde 9'uncu sırada olduğunu gösterdiğini, konuya detaylı bakıldığında söz konusu rekabet gücü sıralamasının son dönemde gerçekleştirilen, Ar-Ge, ihracat seferberliği ve yüksek katma değerli ürün ihracatı ile yakından ilişkili olduğunu belirten Menevşe, Adana'da 2007 yılında 729 olan ihracatçı firma sayısının, gösterilen çaba ve teşvikler sonucunda 2016'da yüzde 64 oranındaki artışla 1197'ye yükseldiğini söyledi.

‘ATO Başkanı Atila Menevşe, Adana'nın ihracat performansının, söz konusu dönemde yaşanan olumsuz gelişmeler ve küresel daralmaya rağmen 2016 yılında 1,6 milyar doları aştığını belirtirek, "ATO olarak yeni pazarlar yaratılmasına katkı sağlayarak onları ihracata yönlendirmek istiyoruz. Adana'nın geçtiğimiz yıllarda başlatarak olumlu sonuçlar aldığımız ihracat atağını önümüzdeki dönemde genişleterek sürdüreceğiz. Meslek Komitelerimiz aracılığıyla tüm üyelerimizin yararlanmasını amaçladığımız bu çalışma kapsamında üyelerimizin yurtiçi ve yurtdışı fuar organizasyonlarına katılımını ve ihracat refl ekslerini en üst seviyeye çıkarmayı hedefl iyoruz. Bu alanda, uygulamaya koyduğumuz Hizmet Sektörü Çalıştayı, İhracat Hamlesi Eylem Planı, Adana-Beyrut Turizm ve Ticaret Köprüsü ile diğer projelerimizle hedefl erimize ulaşmaya çalışıyoruz. Bu konuda odamızın kurumsal kapasitesini artırmak için altyapımızı da oluşturduk. Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezimiz hizmetinize girdi. İhracat yapacak üyelerimiz başvuruda bulunmaları halinde rakiplerini, alıcılarını, piyasa fiyatlarını, açık ihaleleri ve daha birçok bilgiyi ATO'dan alabiliyor. Odamız bu kapsamda ihracatçı firmalarımıza Avrupa İşletmeler Ağı ile danışmanlık ve rehberlik hizmeti de sunuyor. Yani artık ihracat için üyelerimizin ihtiyaç duyabilecekleri her türlü bilgiyi ve desteği ATO vermektedir" açıklamasını yaptı.

Adana Teşvik ve yatırımlarda Türkiye'de 2'inci sırada 

Hükümetin teşvik ve yatırımlarda Adana'ya önemli miktarlarda kaynak aktarımında bulunduğunu kaydeden Menevşe, bu yöndeki desteklerle Adana'nın teşvik ve yatırımlarda Türkiye'deki iller sıralamasında 2'nci sırada yer aldığını söyledi. Bölgenin en önemli sorunları arasında yer alan işsizlik konusunda da son dönemde önemli gelişmeler sağlandığını kaydeden Menevşe, "Adana-Mersin bölgesinde son 3 yılda işgücünde artış, işsiz sayısında da azalmalar yaşandı. Adana yenilik yaratma ve katma değeri yüksek üretim ve ihracat çabalarını sürdürdüğü sürece, 2023 hedefl erinin yakalanmasında önemli katkı sağlayacak performansa sahip. Bu doğrultuda, Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi yatırımlarının hızlandırılması ve petrokimya sanayinin teşviki bölgenin ve ülkenin gelişimine hız verecek bir atılım olacaktır. Son dönemde hükümetimizce çıkarılan proje bazlı teşvik sisteminden de yararlanarak bu önemli fırsatları kazanca dönüştürebileceğimize inanıyorum" dedi.

"Birliktelik ile kentte aşamayacağımız engel yok"

Menevşe, yakın zamana kadar hep lobi faaliyetlerinin yetersizliğinden yakınılan Adana'da ATO, Borsa, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ve diğer sivil toplum kuruluşları ile sağlanan birlikteliğin hükümetin olumlu bakış açısıyla birleşmesi sonucu güzel gelişmeler yaşandığını belirterek, "Adana'nın uzun yıllardır yaşadığı yalnızlık duygusu günümüzde ortadan kalktı ve motivasyona dönüştü. Artık birlikte aşamayacağımız engel olmadığını düşünecek aşamaya ulaştık"dedi.