Adana ayakkabı sektörü sanayi sitesi ile kümeleşecek

Adana ayakkabıcılık sektörü üretim ve istihdamını ikiye katlamak için Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi projesinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aliye GÜLTEKİN

ADANA - Sarıyakup Mahallesi’nde yoğunlaşan Adanalı ayakkabı üreticileri, sektörel hedeflerine ivme kazandırmak, kümelenme sürecini hızlandırmak için Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi projesine umut bağladı. Erkek ayakkabı üretiminde İstanbul’dan sonra ikinci gelen, 300’e yakın firmasıyla 750 milyon TL ciro ve 7 bin 500 istihdam üreten Adanalı ayakkabı üreticileri nitelikli eleman, markalaşma, yeni pazarlar ve dış tanıtım alanındaki sorunlarına da el atılmasını bekliyor.

Adana Ayakkabı Sanayiciler Sitesi Kooparatifi Başkanı Ayhan Kaliç, site kurulması konusunda kısa bir süre önce girişimde bulunduklarını belirterek, “Bu yıllardır beklenen bir konu. Ancak 4 ay önce Adana Valimiz Sayın Mahmut Demirtaş’ın talimatıyla süreç hızlandı. Ayhan Kaliç, Efkan Kumlu,Vedat Selek, Fuat Alçin, Hikmet Akdeniz, Hulisi Akkoç ve Erkan Süslü’den oluşan 7 ayakkabı üreticisi bir araya gelerek kooperatifi kurduk . Normalde belediyelerin yapması gereken sanayi sitesi Avrupa Birliği Bakanı Sayın Ömer Çelik, Adana Valisi, AK Parti İl Başkanı Fikret Yeni ve Adana milletvekillerimizin destekleri ile sonunda hayata geçiyor. Onlara sektörüm adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.Yakın bir zaman içinde TOKİ’nin altyapı işbirliği ile sitemizi projelendirip, yapımına başlayıp bitirmek istiyoruz. Araziyle ilgili geçenlerde resmi protokol yaptık” şeklinde konuştu.

Kurulacak sitenin sektörü daha sağlıklı bir üretim ortamına kavuşturacağını kaydeden Kaliç, "Şu anda üretim yaptığımız işyerleri insan ve çevre sağlığına hiç uygun değil. Buna karşın ürettiğimiz ayakkabılar, dünyanın çeşitli ülkelerinde ve ülkemizde ünlü markaların adı altında satılıyor. Amacımız; modern bir site kurarak, ürettiğimiz ayakkabı ve yan sanayi ürünlerinde hedeflediğimiz nokta olan pazar liderliğine ulaşmak. Ancak kooparatifimiz aracılığıyla modern üretim olanaklarına ulaşabiliriz. İnanıyorum ki Adana Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’ni hayata geçirdiğimizde pazar payımızla birlikte üretim gücümüz de artacaktır” dedi.

Sınırlı imkanlara rağmen çok güzel işler yapıyoruz

Ayakkabı üreticilerinin faaliyet gösterdikleri Sarıyakup’ta araba park edecek yer bile bulamadığını ifade eden Kaliç, “Sınırlı imkanlara rağmen çok güzel işler yapıyoruz. Ama burası, bizim gibi yüksek potansiyeli olan üreticilere yakışmıyor. Yurtdışından firmalarımız ile ticaret yapmaya gelen yabancıların gözünde Adana imajı da ayrıca hiç hoş durmuyor. İnanıyorum ki daha kaliteli üretim ile birlikte pazar payımız da artacak. Adana’nın güzel bir sanayi sitesine kavuşmasında ve yeni istihdam olanakları yaratılmasında rolümüzün olması bizleri gururlandıracak” şeklinde konuştu.

SİTE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ SEKTÖRE ÖZEL TEŞVİK İSTİYOR

► Komcero Ayakkabı ortağı Vedat Selek: Kümeleşerek büyümesi gereken bir sektörüz ama burada dağınık bir yapıdayız. Erkek ayakkabısı üretiminde Adana, Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci geliyor. Fiziki ortamın yarattığı dezajantanjlar nedeniyle kimse çalışan çocuklarını bölgemize göndermiyor. Vasat bir kadro ile çalışmak zorunda kalıyoruz. Yeni yer ile iş kalitesi de artacak. Sektöre verilen teşvikten habersiziz. Yurtdışı fuarlarında yer bulmakta çok zorlanıyoruz. İtalya’daki fuarda Türk firmaları onların en büyük rakibi oldukları için yer bulamıyor. Sektör Çin ile rekabet edecek kapasiteye ve lojistik avantajlara sahipken neden değerlendirilmiyor? Sektöre özel destek ve teşvikler verilmeli. Böyle olursa bizler üretim ve ihracatı ikiye katlar, Çin ile rekabet ederiz.

► Kabasakal Ayakkabı ortağı Fuat Alçin: Ayakkabı sektöründe makinalaşmaya ne kadar geçilirse geçilsin insan istihdamı her daim şart. İşçi önemli çünkü yan iş çok. Asgari ücretle çalıştırdığımız çok vasıfsız eleman var. Buna rağmen adam bulamıyoruz. Vasıflı elemana da çok ihtiyaç var. Bu anlamda sanat okulları düzgün konumlanmalı. Adanalı üreticiler ağırlıklı olarak, Ortadoğu’ya ihracat yapıyor. Bizde model bolluğu çok, İtalya’da öyle değil. Üretimlerimiz Balkan ve Rusya’ya çok uygun. Bir kısmımızda oraya üretim yapıyoruz.

► Akkoç Deri ortağı Hulisi Akkoç : Son 2 yıldır ithal ayakkabıya getirilen vergi, bize fayda sağladı ama daha çok fason üretime yönelmemizi gerektirdi. Benim işletmemde yüzde 95 fasona çılışıyoruz. İhracatta devletin sunduğu destek ve teşviklerden çok haberdar değiliz. Personel eğitimlerinden de. İş güvenliği sistemi bu noktada çok fayda sağlamadı. Yurtdışı fuarları, bizim için önemli. Deri fiyatı Türkiye’de ucuz, deri ayakkabıda dünya ile rekabet etmemiz çok zor değil. Çin ile rekabet etme şansımız azalıyor. İtalya’daki fuarlara katılamıyoruz katıldığımızda da bize çok kötü salonlarda yer veriliyor, ayrımcılık uygulanıyor. İhracatçı birliklerimiz daha baskın olmalı. Fiyatlarda rekabetçiyiz. Deri ayakkabı bizde Çin’den bile ucuz. Bu noktada iyi tanıtım önemli.

► Tufan Kundura ortağı Efkan Kumlu: Yer sorunu çözülürse birçok şey de çözülür. Burası sit alanı işletmelerimizi büyütemiyoruz. Türkiye’de ayakkabıcılık üst düzeyde ama yetkililer bunun farkında değil. Ayakkabıcıların daha ön plana çıkması lazım. Herkes tekstilden bahsediyor. Bizim ciddi üretim ve potansiyelimizi görmüyorlar. Kendimizi savunamıyoruz. Sanayi odasında bile bizi temsil eden grup tekstilciler. Sayımız az olunca kendi komitemizi kuramadık. En büyük sorunumuz yeterince belediyecilik hizmeti alamamak.

► Ceylan Ayakkabı ortağı Erkan Süslü: Site projesi için yıllardır mücadele ediyoruz. Türk ayakkabı sektörünün kalbi konumundaki Adanalı üreticilerin daha çağdaş bir ortamda hizmet vermesi kesinlikle elzem. İstihdam, üretim ve ihracat potansiyeli oldukça yüksek bir sektörüz ama fiziki yetersizlik gelişmemizi engelliyor. Yurtdışında üreticiler aynı anda 3 tır indirme yaparken 3 tır da yükleme yapıyordu. Bizim işyerlerimize bırakın tırı kamyonlar bile yanaşamıyor. Yurtdışında yaptığımız birçok bağlantı sırf çalışma koşullarımızdan dolayıhayata geçmiyor. Siteye taşındığımız takdirde, istihdam ve ihracatımız ikiye katlanır.

► Akdeniz Ayakkabı ortağı Hikmet Akdeniz: Türkiye’nin bir çok yerinde kümeleşmiş ayakkabıcılar ve sanayi sitelerini görüyoruz. Adana’ya ise bugüne kadar kurulmadı. Belediyeler bugüne kadar bunu sağlayamadı, bugünden sonra en azından destek olmalılar. Vali bey bu konuda destek veriyor bize. Site kurulma aşamasına geldi. Alanla ilgili olan belediyelerden, Büyükşehir ve Sarıçam’ın en azından altyapı desteğini bekliyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir