Afet bölgelerinde kamu borçlarının taksitleri uzatıldı

Bakanlar Kurulu, Kütahya, Rize, Ağrı, Bitlis ve Van'da meydana gelen doğal afetler nedeniyle, yapılandırılan kamu borçlarının, taksit ödemelerinin süresini uzattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bakanlar Kurulu, doğal afetler nedeniyle Kütahya'nın Simav, Rize'nin Merkez, Ağrı'nın Patnos, Bitlis'in Adilcevaz ilçesi ve Van ili genelinde 25 Şubat 2011'den sonra meydana gelen doğal afetler nedeniyle, 6111 sayılı Kanun çerçevesinde yapılandırılan kamu borçlarının, taksit ödemelerinin süresini uzattı. Libya ve Suriye'deki faaliyetleri nedeniyle durumları mücbir sebep hali kabul edilen vergi mükelleflerinin de ödeme süreleri de yeniden belirlendi.

Doğal Afetler ve Olağanüstü Politik Risk Nedeniyle Meydana Gelen Mücbir Sebeplere İstinaden 6111 Sayılı Kanunda Yer Alan Taksit Sürelerinin Yeniden Belirlenmesine İlişkin Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla, doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki dairelere borçlu olanlar ile Ekonomi Bakanlığı tarafından olağanüstü politik riskin gerçekleştiği tespit edilen ülkelerde faaliyette bulunan ve durumları mücbir sebep hali kabul edilen vergi mükelleflerin, mücbir sebep hallerinin devam ettiği süre içinde 6111 sayılı Kanun kapsamında alacakları yapılandırılan idarelere ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süreleri yeniden belirlendi.

Buna göre 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihinden sonra Türkiye'de meydana gelen doğal afetler nedeniyle, Maliye Bakanlığınca 213 sayılı Kanunun 13. üncü ve 15. maddelerine istinaden Kütahya'nın Simav İlçesinde 19 Mayıs 2011 ila 29 Şubat 2012 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil), Rize'nin Merkez İlçesinde 24 Eylül 2011 ile 31 Aralık 2011 tarihleri arasında, Van İli geneli ile Bitlis İli, Adilcevaz ve Ağrı İli, Patnos ilçelerinde ise bitim tarihi daha sonra belirlenmek üzere 23 Ekim 2011 tarihinden itibaren mücbir sebep hali ilan edildi. Doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki borçluların münhasıran bu yerlerdeki dairelere (alacaklı idarelere) olan taksit ödeme süreleri uzatıldı.

2011 yılında Libya ve Suriye'de meydana gelen olaylar nedeniyle bu ülkeler, Ekonomi Bakanlığı tarafından olağanüstü politik riskin gerçekleştiği ülke olarak tespit edildi. Libya ve Suriye'deki faaliyetleri nedeniyle durumları 213 sayılı Kanunun 13. maddesine göre mücbir sebep hali kabul edilen vergi mükelleflerinin, mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebep halinin sona erdiği tarih arasına rastlayan ve 6111 sayılı Kanun kapsamında alacaklı tüm idarelere ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süreleri uzatıldı.

Borçluların, mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebep halinin sona erdiği tarih arasına rastlayan taksitlerinden (ödeme süresinin son günü mücbir sebep halinin sona erdiği tarihe rastlayan taksitler dâhil) birincisinin ödeme süresi mücbir sebebin sona erdiği tarihi izleyen ayda, diğer taksitlerin ödeme süreleri de bu ayı takip eden aylarda (toplam 12 ayda) birbirini izleyecek şekilde ödenmek üzere uzatıldı. Mücbir sebep uygulaması kapsamındaki taksit sayısının 12'den fazla olması halinde, fazla olan taksitler 12 taksitle birlikte ödenecek. Mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebep halinin sona erdiği tarih arasında peşin veya defaten ödenmesi gereken tutarlar, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda verilecek.
Bu Karar'ın yayımı tarihinden önce mücbir sebep hali sona eren yerlerdeki dairelere borçlu olanlarla, mücbir sebep hali sona eren borçluların, mücbir sebep hali kabul edilen tarihler arasına rastlayan taksitlerinden birincisinin ödeme süresi, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen aydan itibaren bir yılı geçmemek şartıyla, bu Kararın yayımını takip eden aydan başlamak üzere uzatıldı. Diğer taksitlerin ödeme süreleri ise bu ayı takip eden aylarda birbirini izleyecek şekilde ödenecek şekilde uzadı.

(ANKA)

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir