”Afete karşı caydırıcı önlemler aldık”

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Yeni Yapı Denetim Yönetmeliği Sonrasında Bir Yıllık Gelişmeler" konulu toplantıda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

HATAY - Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Kamu ve özel sektör inşaatlarında kaliteli malzeme kullanılması ve afete karşı caydırıcı önlemler aldık" dedi.

Özak, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Hatay Şubesi tarafından düzenlenen "Yeni Yapı Denetim Yönetmeliği Sonrasında Bir Yıllık Gelişmeler" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, 2001 yılında çıkarılan "Yapı Denetimi Yasası"nın yararlarını anlattı.

Kullanılan malzemeden, enerji tasarrufuna kadar tüm inşaatların denetlendiğine dikkati çeken Özak, şöyle devam etti:

"Bakanlığımızın denetiminde 19 ilde 850 firmada 33 bin denetçiyle kamu ve özel sektör inşaatlarında kaliteli malzeme kullanılması ve afete karşı caydırıcı önlemler aldık. Ülkemiz, birinci derecede deprem bölgesinde bulunmaktadır. Nüfusun yüzde 75'inin yaşadığı 11 büyükşehir belediyesi birinci derecede deprem bölgesinde yer alıyor. 8 yıldır 4708 sayılı yasayla yeni yapılan tüm inşaatları yakından denetliyoruz. Bu çalışmayla, Türkiye'de ilk kez kaç tane konut, okul, cami, hastane gibi yerler bulunduğu dijital ortamda kayıt altına alındı. Böylece, inşaatta kullanılacak malzemeler ona göre üretilecek. Ne kadar tüketildiği saptanacak. Enerji tasarrufu sağlanması konusunda önemli veriler çıkacak."

"Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında başta Marmara Bölgesi olmak üzere, afete dayanıksız ve görüntü kirliliği yaratan mekanları yıkarak yeniden inşa edilmesine destek vereceklerini" ifade eden Özak, bu konuda Maliye Bakanlığı'nın desteğine gereksinim olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuya çok önem verdiğini kaydetti.