”Afrika ile ticaret hacmini 18 milyar dolara çıkardık”

TUSKON YKB Meral, "TUSKON üyeleri, Afrika'yı çok iyi tanır hale geldi. Afrika bizim ilk göz ağrımız oldu" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HARTUM - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, 2005 yılında Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacminin 6 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, 2006 yılında başlattıkları dört dış ticaret köprüsüyle bunu 18 milyar dolara çıkardıklarını bildirdi.

Meral, TUSKON'un Sudan temaslarını değerlendirmek amacıyla Hartum Al Salam Rotana Hotel'de düzenlediği toplantıda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türk sanayicisinin son 7 yılda, enflasyonun düşmesi ve dünyadaki likidite bolluğuyla yatırımlarını yenileyerek ikiye katladığını belirtti.

TUSKON'un kriz öncesinde yaptığı tespitlerde, Türkiye'nin ihracatının yüzde 52'sinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, yüzde 10'unun da ABD'ye gerçekleştiğinin belirlendiğini anımsatan Meral, "Mutlaka bir pazar çeşitlemesi yapılması gerekiyordu. Biz de Türk sanayicisini bu coğrafyalarla buluşturduk" dedi.

Meral, 2006 yılında başlattıkları dört adet dış ticaret köprüsüyle 51 ülkeden 3 bin Afrikalı iş adamını Türkiye'ye getirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"TUSKON üyeleri, Afrika'yı çok iyi tanır hale geldi. Afrika bizim ilk göz ağrımız oldu. 2005 yılında Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacmi 6 milyar dolardı. 2006 yılında başlattığımız dört dış ticaret köprüsüyle bunu 18 milyar dolara çıkardık. 2005 yılında ihracatımız 2,5 milyar dolardı. Bugün ise 9 milyar doların üzerinde...

Devletimiz zaten 2006 yılını 'Afrika Yılı' olarak ilan etmişti. Biz de TUSKON olarak devletimizin politikalarına paralel politikalar izliyoruz. Afrika, bizim icat ettiğimiz bir şey değil ama bir gerçek de şu ki; bizim dışımızda Afrika'da faaliyet gösteren pek yok."

"Afrika'nın 'zor pazar' algılamasını yıkmak lazım"

Dünyayı dışarı açma hedefinde olduklarının altını çizen Meral, yatırımcıların daha önceden mal satmak için Türkiye'ye geldiklerini, şimdi ise mal almak için geldiklerini bildirdi.

Meral, bu yılı ticaret köprülerinin devamı ile geçireceklerinin altını çizerek, keşfedilmemiş ülkeler arasında bulunan Sudan gibi ülkelerde büyük yatırım fırsatları olduğu söyledi.

Somut projelerle başarılı araştırma sunan ve öneren firmalara yoğunlaştıklarını belirten Meral, dış ticaret köprü modellerinin büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Sudan'ın, petrol, tarım ve doğal gaz alanlarındaki performansıyla adından söz ettirdiğini anlatan Meral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomik yönden birbirine uç noktalarda bulunan Amerika, Afrika ve Rusya'nın bazı bölgelerinde büyük potansiyeller var. Biz bunların peşindeyiz. Özellikle Afrika ile olumlu diyaloglar kuruldu. Afrika'nın 'zor pazar' algılamasını yıkmak lazım. Çünkü Afrika hem kültür açısından hem de mesafe açısından yakın bir ülke.

Özellikle Afrika'nın en geniş ülkesi Sudan'da Türk yatırımlarının artması gerekiyor. Çünkü Sudan gelişen bir petrol ve doğal gaz ağının en büyük oyuncusu. Bu bölgelerde yatırımların artması lazım."

Kayıtdışılık problemine radikal yaklaşılması gerektiğini savunan Meral, şu anda piyasada sadece Çin'i rakip gördüklerini söyledi.

Dünya ölçeğinde rekabet gücüne ulaşan Türk şirketlerinin, yurt dışı yatırımlarında yeni pazar arayışlarının yeni bir trend modeli oluşturduğunu dile getiren Meral, "Dünyaya yayılan Türk iş adamları küresel ekonominin birer oyuncusu haline geldi. Türk şirketleri, uzman oldukları alanlarda lider duruma gelen pek çok şirket ve marka dünya devleriyle rekabet ediyorlar" diye konuştu.