Afrika'ya 1,5 milyar dolarlık enerji finansmanı
İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Muhtar: "Afrika'nın çeşitli ülkelerinde yapılacak yeni enerji yatırımları için 2017-2019 yılları arasında 1,5 milyar dolarlık finansman ayırmayı planlıyoruz"
İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Mansur Muhtar, Afrika'nın enerji sorunlarının çözülmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Afrika'nın çeşitli ülkelerinde yapılacak yeni enerji yatırımları için 2017-2019 yılları arasında 1,5 milyar dolarlık finansman ayırıyoruz. Bölgede Türk şirketlerine ciddi bir talep var, biz de burada yatırım yapmayı düşünen Türk şirketlerine desteğimizi sürdürüceğiz." dedi.
Muhtar, 23.Dünya Enerji Kongresi için Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile ikili görüşme yaptıklarını söyledi.
Muhtar, Afrika'nın enerji sorununun çözülmesi için Türkiye'nin gösterdiği kararlılığı memnuniyetle karşıladıklarını ve Türkiye ile daha fazla iş birliği yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.
Türkiye'nin geçen yılki G-20 Liderler Zirvesi'nde enerji ana temasını "Sahra Altı Afrika'da Enerjiye Erişim" olarak belirlediğini anımsatan Muhtar, "Afrika'da enerjiye erişim sıkıntısı çeken 1,1 milyar insanın çoğu bu bölgede yaşıyor. Modern enerjiye erişim ise daha kötü bir noktada, çünkü yaklaşık 2,9 milyar insan yemek pişirmek için biyo yakıt kullanıyor ki, bu da pek çok sağlık ve çevre problemlerine sebep oluyor. Bu kapsamda, banka olarak 2012-2016 yılları arasında Sahra Altı Afrika ülkeleri için 25 yeni projeye 1,4 milyar dolarlık finansman sağladık." diye konuştu.
Muhtar, bölgeye yönelik enerji stratejilerini, modern ve yenilenebilir enerjiye erişimi artırma, enerji verimliliğini sağlama ve bilgilendirme hizmetlerini iyileştirme kapsamında belirlediklerini ve bundan sonraki süreçte de desteklerinin devam edeceğini söyledi.
Bölge ihtiyacının çok büyük olduğuna dikkati çeken Muhtar, "Bu yüzden, İslam Kalkınma Bankasının bölgedeki yeni projelerini her zaman duyacaksınız. Bu kapsamda, Afrika'nın çeşitli ülkelerinde yapılacak yeni enerji yatırımları için 2017-2019 yılları arasında 1,5 milyar dolarlık finansman ayırmayı planlıyoruz." dedi.
Türk şirketleri için talep fazla
Muhtar, bankanın diğer uluslararası kuruluşlarla da iş birliği yaparak, Afrika'ya daha fazla yatırım çekmeye çalıştıklarını ve Türk şirketlerinin de bölgedeki sorunların çözülmesi için gerçekleştirebileceği çok proje olduğunu anlattı.
Türk enerji sektörünün 2000'li yılların başından itibaren enerji sektöründe ciddi gelişme kaydettiğini ve bunun ışığında tecrübe kazandıklarını vurgulayan Muhtar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bölgede Türk şirketlerine ciddi bir talep var, biz de burada yatırım yapmayı düşünen Türk şirketlerine desteğimizi sürdürüceğiz. Türk enerji ve müteahhitlik şirketlerinin Afrika'da farklı projeler uygulayabileceğini düşünüyorum. Türkiye'nin ihracata yönelik rekabetçi ürün yapısını geliştirmesinin büyüme stratejilerinden biri olduğunu düşünürsek, 2023'e kadar ihracat 500 milyar dolara çıkarma hedefinde bu yatırımlar önemli bir rol oynayabilir. Türk müteahhitlik şirketleri uluslararası 225 müteahhitlik şirketi içinde, Çin'den sonra ikinci sırada bulunuyor ve 100'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Bu yüzden, bu şirketlerin Afrika'nın kalkınmasında oynayabileceği rol büyük."
Türk Eximbank ile bir ilk
Muhtar, ayrıca Türk Eximbank ile kısa bir süre önce 270 milyon dolarlık bir program geliştirdiklerini, bu programla Türk şirketlerinin ihracat kabiliyetlerini artırmanın yanı sıra yurt dışında iş yapan Türk müteahhitlik firmalarına destek sağlanmasının amaçlandığını aktardı.
Söz konusu programla Türk müteahhitlik şirketleri tarafından İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelerde gerçekleştirilecek altyapı ve endüstri projelerinin destekleneceğini söyleyen Muhtar, "Bu tam olarak bir kazan-kazan projesi. Hem Türkiye hem de İslam Kalkınma Bankası ülkeleri faydalanıyor. Ayrıca, program Türk Eximbank'ın da orta ve uzun vadeli finansman kapasitesini geliştirmesinde önemli bir destek." değerlendirmesinde bulundu.