Ağbal’dan devreden KDV sinyali geldi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, devreden KDV konusunda teknik olarak bir kez daha çalışmak gerektiğini belirterek, “İş dünyasının bu konudaki taleplerini her zaman dinler ve dikkate alırız” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Katma Değer Kanunundan son dakika çıkarılan ‘Devreden KDV’nin iadesi’ne ilişkin düzenleme üzerinde teknik olarak bir kere daha çalışacaklarını belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, iş dünyasından bu konuda gelen talepleri dikkate aldıklarını söyledi. Ağbal, düzenlemenin ne zaman hayata geçirileceği konusunda bir takvim vermedi.

Reform diye nitelendirilen “devreden KDV’nin iadesi” ile ilgili düzenlemeden son anda vazgeçilmesi ve bu şekliyle KDV Yasası değişikliğinin kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Maliye Bakanı Ağbal, iş dünyasından gelen tepki ve eleştirileri DÜNYA’ya değerlendirdi.

Naci Ağbal, devreden KDV’nin iadesiyle ilgili yapılacak yeni bir düzenleme konusunda bir takvim belirlemediklerini, ancak özel sektörün taleplerinin her zaman öncelikli gündemlerini oluşturduğunu söyledi. İş dünyasının devreden KDV konusunda taleplerinin devam ettiğini kaydeden Ağbal, “Biz iş dünyasının bu konularla ilgili taleplerini her zaman dinliyoruz yine dinleriz. Teknik olarak üzerinde bir daha çalışmak gerekiyor. Özel sektör bu konuyu gündeme getiriyorsa, teknik olarak gündemde tutuyorsa, bu konuyla ilgili özel sektörün isteklerini dinleyeceğiz, dikkate alacağız başka çaremiz yok” dedi.

“Devreden KDV konusunda yeniden ne zaman adım atılır” sorusuna Bakan Ağbal, “Şu anda bir takvim yok” yanıtını verdi. Ağbal, “İş aleminin böyle bir talebi var mı? Var. Bir talepte bulunuyorlar mı? Bulunuyorlar. Biz bu konuda onların söylediklerini dinleriz, hükümete konuyu götürürüz, burada bir sıkıntı yok” diye konuştu.

“Vergi Usul Kanunu çalışmaları sürüyor”

Maliye Bakanı Ağbal, Vergi Usul Kanunu’nda (VUK) yapılacak değişikliğe ilişkinde bilgi verdi. Vergi Konseyi’nin bu hafta içinde toplanarak, bu konuda yapılacak değişiklikleri ele alacağını anlatan Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığının da bir hazırlığı olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Vergi konseyinin yapacağı çalışmaları bekliyorum. Vergi konseyi gece gündüz çalışıyor, kısa zamanda getirmeyi hedefliyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığının zaten bir hazırlığı var onların hepsini bir araya getireceğiz. Yine özel sektörle, sivil toplum örgütleri ile istişaremizi yapacağız. Önemli bir değişiklik. Vergi uygulamalarında mükellefin haklarının güçlendirilmesi, vergi uygulamaların kolaylaştırılması, özellikle üretim ve yatırama destek veren bir vergi yapısı oluşturulacak. Vergi ceza hukukun yeniden düzenlenmesi söz konusu.”

İlk sırada inşaat sektörü var

167.3 milyar TL’yi bulan sonraki döneme devreden KDV tutarının sektörler itibariyle dağılımına bakıldığında en büyük payı 43.5 milyar TL ile inşaat sektörü oluşturuyor. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, bina inşaatı 36.1 milyar TL, bina dışı yapıların inşaatları (taahhüt işleri) 3.5 milyar TL, özel inşaat 2 milyar TL, mimarlık ve mühendislik faaliyetleri 1.9 milyar TL olarak dağılıyor. Devreden KDV’de ‘diğer kalemler’ başlığı altında 37.9 milyar TL, KİT’ler hariç kamuda 20.2 milyar TL, toptan ticarette 16.4 milyar TL, perakende ticarette 11.6 milyar TL, kara taşımacılığı ile boru hattı taşımacılığında 9.3 milyar TL, elektrik, gaz ve buhar üretim ve dağıtımı 6.8 milyar TL, gıda ürünleri imalatında 4,6 milyar TL, gayrimenkullerin alım, satım ve kiralanması 4.3 milyar TL, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin ticareti 2.8 milyar TL, makine ve ekipman imalatı 2.5 TL, tekstil ürünlerinin imalatı 2.5 milyar TL, konaklamada 2.5 milyar TL, motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatında 2.4 milyar TL olarak dağılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir