Ahbap çavuş ilişkilerini bitirmemiz gerek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
TRABZON - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Hak etmeyen bir şey almaya kalktığında hemen elinden tutacağız. İleri ülkelerde bu böyle, ahbap çavuş ilişkilerini bitirmemiz gerek" dedi.
 
Bakan Bayraktar, Trabzon Valiliği'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, tarafsız bir gözle Türkiye'ye dışarıdan bakıldığı zaman 10 yılı aşkın bir süredir istikrar ve güvenin sağlandığının görüldüğünü söyledi.
 
Türkiye'de çok ciddi kalkınma ve gelişme mücadelesi verildiğini vurgulayan Bakan Bayraktar, "Türkiye'nin verdiği büyük fotoğraf budur. Henüz gelişmiş bir ülke değiliz. Kişi başına milli gelirimiz 10 bin dolar civarında. Fakat Türkiye'nin kurulduğu günden itibaren geçen sürece bakıldığında on yıllarca biriken, halının altına süpürülen problemler halledilmeye çalışılıyor. Hal böyleyken demokrasi ile idare edilen bir ülkenin kalkınmasında devlete rağmen adım atmamız mümkün değildir. Halk ve devlete rağmen mesafe alma imkanı gözükmemektedir. Halkla devletin bütünleşmesi esastır" diye konuştu.
 
Demokrasiyle idare edilen ülkelerde kalkınmanın ana temelini bürokratların oluşturduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Türkiye'de bürokratik anlayış ve yapı ile bürokratlarımızın düşüncesi değişmektedir. Eskiye göre 'bugün git yarın gel, Allah hastaneye ve hapishaneye düşürmesin' ibaresi artık azaldı. Devlet kapısının şefkat kapısı, vatandaşın sorunlarını çözen kapı olması yolunda çok ciddi mesafeler aldık. Bu doğrultuda tüm Türkiye'de olduğu gibi Trabzon iline de çok ciddi görevler düşmektedir. Türkiye'nin gerek coğrafi konumu itibarıyla gerekse tarihten gelen yapısı nedeniyle dünyanın en çalkantılı coğrafyasında bulunduğu açıktır. Bu nedenle güçlü Türkiye'nin oluşması elzemdir. Bunu biz bürokrasi olmadan yapamayız."
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce valiler ile bir araya geldiğini anımsatan Bakan Bayraktar, "Toplantıda önemli konular ele alındı. Sayın Başbakanımız valilerle toplantısında üstüne basa basa belirtti. Artık rutin ve sıradanlık olmaz. Mutlaka kendimizi aşan işler yapmak ve farkındalık yaratmak zorundayız. Yoksa sabah 8.30'da mesaiye git, akşam 17.00'de mesai bitsin, imzalarımızı atalım gidelim. Kesinlikle bu böyle olmaz, bunu değiştirmemiz lazım" dedi.
 
Kurum amirlerinin yapacağı hizmetlerde ekip çalışmasının önemine değinen Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bir bölge müdürü tek elden hiçbir şey yapamaz. Ekibinde hatır, gönül ve torpil olmayacak, liyakat, ehliyet ve emniyet kurallarıyla kim hak ediyorsa verecek, hak etmeyene bir şey vermeyecek. Hak etmeyen bir şey almaya kalktığında hemen elinden tutacağız. İleri ülkelerde bu böyle, ahbap çavuş ilişkilerini bitirmemiz gerek. Bürokratlık, ben de yaptım, bizim huyumuzdur. Çekmece açık olur, giderken bakarlar, 'giden müdür perişan etti, ben burayı 6 senede toparlarım' derler ve 3 sene sonra gider. Gelen de aynısını yapar. Öyle değil arkadaşlar. İnanın çok samimi söylüyorum. Herkesin ve hepimizin bulunduğu noktada ve konumda yapacağı, üreteceği çok şey var."
 
Bakan Bayraktar, hizmet yarışında küskünlük ve dargınlığın olamayacağını da sözlerine ekledi.
Vali Recep Kızılcık, kaymakamlar, bölge müdürleri ve daire amirlerinin katıldığı toplantı, basına kapalı olarak devam etti.