Aile içi geçimsizlik, Gaziantepli Elegant'ı batırdı

Gaziantepli Tekerekoğlu Ailesi'nin şirketinde üretim durdu, hacizli fabrikalar satılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - Gaziantepli Tekerekoğlu Ailesi'ne ait ev tekstili firması 'Elegant', sektöründe dünyanın en büyük 3 firmasından biriyken, aile içinde ortaya çıkan geçimsizlik sonunda üretimi durdurmak zorunda kaldı. İki yıl öncesine kadar 1800 kişinin çalıştığı 5 fabrika, hacizler nedeniyle satışa çıkarıldı.

Gaziantep'te faaliyet gösteren ve ev tekstilinde 'Elegant' markasıyla tanınan Tekerekoğlu Tekstil Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin 5 fabrikasında üretim tamamen durdu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Arif Tekerekoğlu DÜNYA Gazetesi'ne verdiği demeçte "11 aydır zaten çalışmıyoruz, içine düşmüş olduğumuz kriz had safhadaydı, hacizler vardı. 2005 yılında 1800 kişi istihdam ediyorduk, bu sayı 600'lere kadar düşmüştü. Aile içi sorunumuz nedeniyle üretimi durdurduk" dedi.

Yaklaşık 42 milyon dolar kredi borcu bulunduğu belirtilen şirketin iki fabrikası satıldı, diğer 3 fabrika ile gayrimenkuller de satışa çıkarılıyor. 

33 yıllık macera sona erdi

1974 yılında Ankara'da üniversiteyi bitirip babasının ayakkabıcı dükkanında iş hayatına atılan Arif Tekerekoğlu, o tarihlerde Suriye'den kaçak olarak getirilip, satılan güpür ve tül perde üretmek için 38 işçi ile çalışmaya başladı. 2'nci fabrikasını 1985 yılında faaliyete geçiren aile, 1990 yılında İran hükümetinin davetiyle bu ülkede de bir fabrika kurmak için kolları sıvadı.

1988 yılında ilk kez Almanya'da bir fuara katılan firma, yine aynı yıl ilk ihracatını da Almanya'ya yaptı.

Geçen 33 yılda 45 ülkeye ihracat yaparak sektöründe bir dünya devi haline gelen firma, son yıllarda Çin başta olmak üzere, uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz mallarla rekabet etmekte zorlanmaya başladı. Yaşanan ödeme sıkıntıları şirket ortakları Arif, Mustafa ve Cemal Tekerekoğlu kardeşlerin de arasını açıp, ortak karar alınmasını engeller hale gelince, kredi borçları da ödenmeyip, haciz ve iflas noktasına gelindi.

Başarı öyküsü kitap olmuştu

Şirketin başarısı, Dünya Gazetesi'nin de dikkatini çekmiş ve Başarı Öyküleri Dizisi'ne Elagant konuk olmuştu. Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat'ın önsözü ile Feyzan Ersinan Top'un kaleminden çıkan kitapçık, 2007 yılının Mayıs ayında yayınlanmıştı.