Akfen GYO'nun şehir otelleri projesine kredi desteği
İş Bankası ve TSKB, 100 milyon euro tutarında proje finansmanı kredisi sağlayacak
İSTANBUL - Türkiye İş Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB), Akfen Grubunun inşa etmekte olduğu Accor Otelleri Projesi için Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı firmasına, toplam 100 milyon euro tutarında proje finansmanı kredisi sağlayacağı kredi sözleşmesi, taraflar arasında imzalandı.
Turizm yatırımlarına, 2007 yılında İstanbul ve Eskişehir'de açılan şehir otelleri zinciri projesi ile başlayan Akfen GYO, söz konusu şehirlerde açılan üç otele ek olarak ilk etapta Trabzon, Kayseri ve Gaziantep'deki otel projelerini hayata geçirecek. Türkiye'de özellikle iş amaçlı seyahat eden kesime yönelik "Nov" ve "Ibis" adı altında 2 ayrı tipte uluslararası otel zinciri projesine devam eden Akfen GYO, Accor Hotels ile stratejik iş ortaklığı yapıyor.
Accor Hotels, 90 ülkede 9 ayrı otel markası altında 4 binden fazla oteliyle faaliyetlerini sürdürüyor. Proje kapsamında, Novotel ve Ibis Otel markalarıyla tüm Türkiye'de toplam 60 otelin hizmete alınması hedefleniyor.
"Uzun vadeli kredilerin daraldı"
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "bugünlerde para yok, çalkantı çok, sermaye yok, yurt dışı piyasalarda kredi imkanları daraldı" değerlendirmesinde bulunarak, "Bu, ulusal ekonomiyi, ulusal sermayedarlığı yaratmaya çalışanların ruhunun şad olduğu bir andır" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararın beklendiği, uluslararası alanda uzun vadeli kredilerin daraldığı ve bulunup bulunmayacağının belirsiz olduğu, gayrimenkul sektöründe sıkıntıların yaşandığı bugünkü ortamda bir Türk şirketinin gayrimenkulü menkulleştirmeye ve uluslararası bir otel zinciri markasını ülkesine ve yöresine yerleştirmeye Türk finans sektörünün desteğiyle yapmaya kalkışmasının önemli olduğunu vurgulayan Özince, her koşulda anlamlı işlerin de yapılabildiğini söyledi. Akfen Grubu ve ortaklarıyla çok ciddi projelerde işbirliklerine gittiklerini anlatan Özince, "Akfen Holding, Türkiye'nin kapısını yapmaya soyundu. Atatürk Havalimanı dış hatlar terminali... Sonra yörede kapılar yapmaya başladı. Şimdi misafir odaları yapıyor. Başka ülkelerde limanlar, havalimanları inşa ediyor" diye konuştu.
Ersin Özince, aslında Accor Otelleri Projesinin 100 milyon eurodan fazla kaynak gerektirdiğine işaret ederek, "Para yokken bu kadar iş yapıldıysa, bunun arkası gelecektir diye düşünüyorum" dedi.
"Otel kapısında fiyatlar yazılı"
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise Accor'un dünyada 4 bin 300 otel ile faaliyetini sürdürdüğünü belirterek, Türkiye'de yapabilecekleri kadar otel yapmak istediklerini, İstanbul'dan sonra Eskişehir'i hayata geçirdiklerini, Trabzon'daki otelin Ekim ayında devreye gireceğini, Kayseri ve Gaziantep'te de Novotel ve İbis adıyla otel açacaklarını, ayrıca bu yıl Bursa ve İzmit ile İstanbul Beylikdüzü Yakuplu'da İbis otel projelerinin temellerinin atılacağını bildirdi. Rusya'da Kayı İnşaat ile birlikte otel yaptıklarını anlatan Akın, burada ilk etapta 10 otel yatırımının planlandığını, ayrıca Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Ukrayna gibi ülkeler ile Balkanlar'da da bazı projeler için Accor ile görüşme halinde olduklarını söyledi. Accor otellerinin "ucuz ve kaliteli" olduğunu ifade eden Akın, "Fiyatı 3, 4 yıldızlı ama konsepti ve kalitesi 5 yıldızlı. İbis otellerine geldiğinizde kapısında benzin istasyonlarında olduğu gibi fiyatlar yazılıdır. Fiyat konusunda, herkesin ne ödeyeceğini önceden bildiği bir konsepti yerleştirmeye çalışıyoruz. Özellikle Anadolu'dan gelen iş adamlarımızın da denizi görerek yatma ve havuza girme hakkı olduğuna inanıyoruz. Onun için burayı yaptık" diye konuştu.
"MB'nin endişeleri yersiz"
TSKB ve İş Bankası'nın önemine de işaret eden Akın, "Eğer satılırsa TSKB'yi ben almak isterdim. Hem kamu, hem özel sektöre çok iyi hizmet veriyorlar" dedi.
GYO'lara olan ilginin altını da çizen Akın, Akfen GYO'nun yüzde 45'inin Goldman Sachs tarafından satın alındığını hatırlatarak, şu anda yabancı ile böyle bir yapıları bulunduğunu, ancak bu yapının her an değişebileceğini ifade etti. Uluslararası piyasalardaki proje finansmanı kredisine işaret eden Akın, "Yabancı bankalar maalesef şu sıralar yoklar. Yine içimize döndük, yine beraberiz, yine biz bize kaldık" şeklinde konuştu.
Hamdi Akın, uzun vadeli projelerin maliyeti ve faiz oranları konusunda gidişatın pozitif olduğunun söylenemeyeceğini, ancak Akfen'in aldığı kredilerin kendi içindeki oranlarına bakıldığında rahatlıkla geri ödenebilir durumda alındıklarını kaydetti. Açık pozisyon durumu ve kur riskine ilişkin sorular üzerine ise Akın, Atatürk Havalimanını hizmete açtıklarında "olmadık ne varsa" yaşadıklarını ifade ederek, "Öyle krizler oldu ki 11 Eylül yaşandı, 2001 krizi oldu, Irak'ta savaş çıktı, Apo yakalandı. Ancak bütün bunları yaşamamıza rağmen borçlarımızı ödedik. Dolayısıyla Merkez Bankasının endişeleri yersiz" görüşünü aktardı. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akfen GYO Murahhas Azası Süha Güçsav da, "Aldığımız kredi aslında dişimizin kovuğuna yetmez. 100 milyon euronun bir kısmı yürütülen projelerin refinansmanında kullanılacak" dedi.
Türkiye'de 7 ila 10 yıl arasında 50 otel yapmayı planladıkları ve bu projelerin 700-800 milyon dolarlık büyüklüğü olduğunu aktaran Güçsav, Rusya'daki 10 otel projesi için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacağını, ilk 4 otel için 250-300 milyon dolar harcanacağını ifade etti. Güçsav, Rusya'daki ilk yatırıma köprü krediyle başladıklarını, diğer yatırımlar için uluslararası bankalarla görüşmelerin sürdüğünü aktardı.Akfen GYO'nun son halka açılma tarihinin 2011 olduğuna değinen Güçsav, ekonomideki gidişat ve piyasalardaki duruma göre 2009, 2010 veya 2011'de halka açılacaklarını bildirdi. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfaz Erciyas da 10 yıl vadeli kredinin maliyetinin libor artı 3 olduğunu ve 2 yıl ödemesiz 8 yıl ödemeli olarak sağlandığını bildirdi.