”AKP ekonomik krizi fırsata çeviremedi ”
Ekonomik krize önlem tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda muhalefetin sert eleştirilerine hedef oldu.
ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, ekonomik krizi önlemeye ilişkin düzenlemeleri içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının görüşmelerine devam ediliyor.
Genel Kurulda, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan kredi borçlarının faizlerinin silinmesine ilişkin teklifinin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.
Daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda adı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" olarak değiştirilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının temel yasa olarak görüşülmesine geçildi.
"Torba kanunu mu Çorba kanunu mu "
Tasarının tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, 29 kanunda değişiklik öngören 35 maddelik tasarının sadece 1 maddesinde işsizlikle ilgili düzenleme bulunduğunu belirterek, "Torba veya çorba kanunu çıkarmak üzere buradayız" dedi.
Türkiye'nin temel sorununun işsizlik ve istihdam olduğunu vurgulayan Oyan, ekonomik krizi önlemeye ilişkin hazırlandığı bildirilen tasarıda, Kısa Çalışma Ödeneğinin süresinin 3 aydan 6 aya çıkarılmasından başka işsizlik sorununu çözmeye yönelik bir düzenleme olmadığını savundu.
İşsizlik Sigortası Kanununun Haziran 2000'de çıkarıldığını ve 2002 Mart ayında ödemelere başlandığını ifade eden Oyan, geçen 7 yıllık sürede İşsizlik Fonunda 42 milyar lira toplanmasına rağmen işsizlere 1.9 milyar lira ödendiğini, bunun da biriken paraya oranla yüzde 4.4 olduğunu bildirdi.
Oyan, "Sanki Türkiye krizde değil, işsizlik ödeneğinden yararlananlarda artış görülmüyor. İşsizlik Fonundan GAP'a aktarılan kadar bile işsize dağıtılmıyor. Kasım itibariyle 165 bin kişiye işsizlik ödeneği yapılmış, demek ki işsizlerin sadece yüzde 5.5'i fondan faydalanabilmiş. Bu konu ihmal edilemez kırmızı çizgidir" diye konuştu.
Kısa Çalışma Ödeneğinden 2005'te 21, 2006'da 217, 2007'de 40 kişinin, 2008'de ise hiç faydalanan olmadığını belirten Oyan, şöyle devam etti:
"2001 krizi 'V' şeklinde ani bir iniş ve yükseliş seyrinde oldu. Krizinden sonra KİT'leri elden çıkardınız. Şimdi KİT kalmayınca, elinizde emniyet supabı da kalmadı; işsizliğe fren artık yok. Getirdiğiniz düzenleme derde deva olabilecek mi? Kısa Çalışma Ödeneğini sadece 2009 için artırıp, süresini uzatıyorsunuz. 2009'dan sonra kriz bitmiş mi olacak? Bu düzenleme, ciddi bir düzenleme değil."
CHP'li Oyan, görüşülen tasarının geçici maddelerinin af içerdiğini savunarak, tasarının oylamasında 5'te 3 çoğunluğunun sağlanmaması halinde Anayasa Mahkemesi tarafından şekil bakımından yürütmenin durdurulabileceğini kaydetti.
Çerçici sandığı
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise ülke gündeminin "ekonomik kriz bataklıklarının kurutulması" olması gerektiğini söyledi.
KOBİ'lerde ve fabrikalarda üretimin 20 yıl öncesinin altına düştüğünü ve piyasalarda yaprak dahi kımıldamadığını ifade eden Kalaycı, bazı esnafın siftah yapamadan günü bitirdiğini belirtti.
AKP'nin vurdumduymaz tavrı
Kalaycı, "AKP'nin vurdumduymaz tavrıyla ülkeyi uçuruma doğru sürüklemiştir. AKP, ekonomik krizi fırsata çevirme imkanı varken, ülkeyi sonu meçhul karanlık tünele sokmuştur" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasında işsizliğe çözüm bulamadıklarını itiraf ettiğini ileri süren Kalaycı, şunları kaydetti:
"Simit ve çaya bile yetmeyecek gelire sahip olan aile sayısı her geçen gün artıyor. Sosyal devletin gereği olan çalışma hakkı, bireyin güvenliğini sağlar, onurunu korur. Başkasının yardımını, sadakasını beklemekten kurtarır. MHP olarak, muhtaç durumdaki aile reislerine iş sağlanması, iş sağlanamayanlara asgari ücretle işsizlik maaşı bağlanmasını istiyoruz. Görüşen düzenleme krizi önleme paketi değil, çerçici sandığı gibi içinde her şey var. Tüm vatandaşların ekonomik krizden kurtulması için gereken önlem paketinin çıkarılmasını istiyoruz."
Tasarı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, küresel krizle ilgili araştırma önergesine sıcak baktığını söyledi. Küresel krizin Türkiye'den kaynaklı olmadığını, krizin dünyada istihdama ve üretime dönük çok ciddi tahribatının bulunduğunu dile getiren Çelik, "Türkiye, gerek istihdam, gerekse üretim açısından krizden mutlak etkilenmektedir. Ama 5-6 yıllık istikrarlı programların uygulanması neticesinde, bu süreçten biz en az zararla çıkma çabasını gösteriyoruz" dedi.
İşsizlik sigortasında biriken para ve yararlananlara ilişkin soruya ise Çelik, "İşsizlik Sigortası fonunda 39 milyar 358 milyon liralık bir varlık söz konusu. Buradan 1 milyon 359 bin kişi istifade etmiştir. Bunlara yapılan toplam ödeme ise 1 milyar 915 milyon liradır. İşsizlik fonundan, işsizlik ödeneği alanların sayısı ocak ayı sonu itibariyle 244 bin kişidir. İşsizlik sigortasının en çok ödendiği illerin başında 119 bin kişiyle İstanbul, 32 bin kişiyle Bursa, 28 bin kişiyle İzmir, 21 bin kişiyle Ankara, 9 bin kişiyle de Adana geliyor" yanıtını verdi.
Bakan Çelik, SSK tarım emeklisi olup çalıştıkları tespit edildiği için aylığı kesilen 243 kişinin bulunduğunu ifade ederek, "Aylıkların kesilmesi yerine destek primleri uygulanması için tasarıya madde ekleyeceğiz" diye konuştu.
Tasarı üzerinde AK Parti grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya ise dünyada yaşanan krizin, 1929 yılındaki buhrandan daha büyük olduğunu söyledi. Kriz nedeniyle dünyanın 12 trilyon dolarının yok olduğunu ifade eden Büyükkaya, sadece Türkiye'de değil, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya'da da sıkıntılar yaşandığını söyledi.
"Bu kriz, bizim krizimiz değil, bu, 2001 krizi değil" diyen Büyükkaya, AK Parti iktidarının dünyada olup bitenleri dikkatle takip ettiğini ve bunun sonucunda bir dizi tedbir alarak uygulamaya koyduğunu anlattı. Büyükkaya, alınan bu tedbirlerle krizi daha hafif atlatmaya çalıştıklarını bildirdi.
Tasarı Makedon salatası
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da tasarıda bir çok kanunda değişiklik yapılmasını eleştirdi. Tasarıyı "Makedon salatası, çuval yasası" olarak niteleyen Kaplan, "Küresel kriz teğet geçmedi, vatandaşın ciğerini delip geçiyor" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı G-20 ülkelerinin tamamının krize karşı önlem aldığını, Türkiye'nin ise bunu yapmadığını savunan Kaplan, Türkiye'de yaşanan krizin araştırılması için Meclis araştırması açılmasını istediklerini söyledi.
Sanayi üretimi pek çok ülkeye göre daha fazla düştü
MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu da Türkiye'deki sanayi üretiminin bir çok ülkeye göre daha fazla düştüğüne dikkati çekti. AK Parti iktidarının krizi göğüslemekte zorlandığını ve isabetli tedbirler alamadığını öne süren Kumcuoğlu, AK Parti'liler tarafından Başbakan Erdoğan'ın her söylediğinin "nas" gibi kabul edildiğini öne sürdü. Kumcuoğlu, "Erdoğan peygamber değildir, onun söylediği de nas değildir" diye konuştu.
Bunun üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, kimlerin peygamber olduğunun belli olduğunu ifade ederek, "Bir bardak suda fırtına çıkarıyoruz" uyarısında bulundu.
Genel Kurulda daha sonra ekonomik krizi önlemeye ilişkin düzenlemeleri içeren "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarının" tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçilmesi kabul edildi.