Alfemo, 5 ayda yüzde 20 büyüdü

Alfemo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davulcuoğlu, sektörün kriz ortamında önünü açan KDV indiriminin istihdama yansıdığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Alfemo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Davulcuoğlu, 2009'un 5 ayında yüzde 20 oranında büyüme yakaladıklarını, sektörün kriz ortamında önünü açan KDV indiriminin istihdama yansıdığını belirterek, 120 işçi aldıklarını bildirdi.

Davulcuoğlu, Torbalı'daki tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de mobilya sektörünün 7,5 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu, dünya mobilya sektörü hacminin ise 255 milyar dolar gözüktüğünü ifade etti.

Türkiye ihracatının 5 yılda 434 milyar dolardan 33 milyon dolara yükseldiğini anlatan Davulcuoğlu, dünya mobilya ihracatının 2007 yılında 89 milyar dolar olduğunu, dünya ihracatı sıralamasında Türkiye'nin ilk 20'de yer almadığına işaret etti. Çin'in 17 milyar dolarla en önemli ihracatçı olduğunu kaydeden Davulcuoğlu, mobilya sektörü olarak hedeflerinin, cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde ihracat rakamını 7-8 milyar dolara çıkarmak olduğunu bildirdi.

"Dünyada yaşanan global finansal krize rağmen, Türkiye mobilya sektörü açısından umut verici beklentilerimiz bulunmaktadır" diyen Davulcuoğlu, şöyle devam etti:

"2008 yılında iç pazar büyüklüğü adetsel olarak yüzde 10, cirosal olarak yüzde 4,5 oranında artmıştır. Bu artış ivmesinin düşmeyeceğini ve 2009 yılında da bu durumu koruyacağımızı öngörmekteyiz. Yurt dışında ürünlerimiz AB kalitesinde ve standartlarında. Fiyatlarımız ise AB fiyatlarının altındadır."

Tasarım, finansman, pazarlama, yönetici yetersizliği, ölçek büyüklüğü, vasıflı personel yetersizliği, markalaşma, haksız rekabet ve yeterince kurumsallaşmama gibi sorunların sektörün en önemli sorunları arasında bulunduğuna işaret eden Davulcuoğlu, Alfemo'nun bu konuda yol katettiğini söyledi.

Alfemo'nun ülke imajına katkı koyduğunu belirten Davulcuoğlu, "Avrupa ve ABD'de bizim kullandığımız teknolojiler yok. Bizden çok gerideler ve eksikleri var. Türkiye mobilya sektörü teknoloji açısından çok ilerdedir. Değişen, gelişen ve büyüyen Türk mobilya sektörü, dinamik yapısıyla hem ülkemizde ve hem de dünya mobilya sanayinde yıldızı her geçen gün parlayan bir sektör olacaktır" dedi.

2009'da Alfemo ailesine yurt içinde 13, yurt dışında 7 yeni konsept mağazanın katıldığı bilgisini veren Davulcuoğlu, dünyada 59 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.

2009'un 5 ayında yüzde 20 oranında büyüme yakaladıklarını vurgulayan Davulcuoğlu, geçen yıl 10 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yılın 5 ayında geçen yılın rakamlarını yakaladıklarını, yıl sonuna kadar 12 milyon dolar ihracatı hedeflediklerini sıraladı.

KDV indirimi istihdama yansıdı

Davulcuoğlu, sektörün kriz ortamında önünü açan KDV indiriminin Nisan ayında mobilya sektörüne de tanınmasıyla, evlilik sezonuna çok güçlü girdiklerini, 600'ün üzerinde çalışanı bulunan Alfemo ailesine 120 işçi alındığını ifade etti.

KDV indiriminin yıl sonuna kadar uzatılması gerektiğini savunan Davulcuoğlu, bunun istihdama büyük katkı sağlayacağını savundu. Davulcuoğlu, yeni istihdamla birlikte makine parkına da yatırım gerçekleştirdiklerini ve 1,5 milyon dolar yatırım yaptıklarını kaydetti.

Davulcuoğlu, KDV oranının uzatılması durumunda yatırımlarını 3 milyon dolara çıkaracaklarını sözlerini ekledi.