"Almanya, Türkiye'ye finansal destek verebilir" iddiası

The Wall Street Journal gazetesi, Almanya'nın Türkiye'ye acil finansal desteği değerlendirdiğini yazdı. Haberde Bakan Albayrak ile Alman mevkidaşının 28 Eylül'de yapacağı görüşmede bu konunun gündemde olacağı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman ve Avrupalı yetkililerin The Wall Street Journal'a (WSJ) verdikleri bilgiye göre, Alman hükümeti, bir ekonomik krizin bölgeyi istikrarsızlaştıracağı endişesi ile Türkiye'ye acil finansal destek sağlamayı değerlendiriyor.

Kaynaklar tarafından görüşmelerin daha erken bir aşamada olduğu ve herhangi bir yardım ile sonuçlanmayabileceği de belirtilirken, Euro Bölgesi borç krizi sırasında devlet kontrolündeki bankalar ve ikili yardımlar yoluyla sağlanan proje kredilerine benzer bir yardımın Türkiye'ye verilmesinin tartışılan olasılıklar arasında olduğu vurgulanıyor.

Alman bir yetkili WSJ'ye yaptığı açıklamada, "Berlin Türkiye ekonomisinde bir çöküşün Avrupa'ya bulaşacağından, Ortadoğu'yu daha da istikrarsızlaştıracağından ve kuzeye doğru yeni bir göç dalgasına yol açacağından endişe ediyor. Türkiye'de istikrarı sağlamak için bir çok şey yapacağız. Çok fazla seçeneğimiz yok." diye konuştu.

'IMF planının bir parçası olmalı'

Türk Lirası'nın bu yıl ABD Doları karşısında yüzde 40 değer yitirmiş olması ve enflasyonun yüzde 15'in üzerinde seyretmesi özellikle yüksek dış borcu olan reel sektör üzerinde baskıya neden olmaya devam ediyor.

Wall Street journal haberinde "Türkiye geçmişteki krizler karşısında Washington merkezli IMF'den borçlanmıştı. Ancak Brüksel ve Berlin'deki yetkililer, ABD'nin Türkiye'nin IMF'ye yapacağı olası bir başvuruyu veto etme riski mevcutken, Avrupa'nın devreye girmesinin gerekebileceğini söylüyor." ifadeleri yer alıyor.

Haberde AB yetkililerinin "IMF bu kurtarma planının bir parçası olmalı" görüşünü savunduğu belirtiliyor.

"Albayrak-Scholz görüşmesinde ele alınacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Eylül'de Berlin'i ziyaret edeceğini ve bunun bir hafta öncesinde Almanya Maliye Bakanı Scholz ile Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın Berlin'de bir hazırlık toplantısı yapacağını hatırlatan kaynaklar, finansal yardımın bu ziyaretin gündeminde olacağını öne sürdüler.

Bu konularda ilginizi çekebilir