Alstom Transport, Ortadoğu ve Afrika'yı Türkiye'den yönetecek
Raylı ulaşım sistemleri alanında dünyaca ünlü Fransız Alstom Transport, Ortadoğu ve Afrika'yı Türkiye'den yönetme kararı aldı. Şirket bundan böyle mühendislik, üretim ve tasarım alanlarında Türkiye'ye daha fazla kaynak ayıracak.
Aysel YÜCEL
KAZASLANKA - Enerji ve enerji iletimi alanlarında da faaliyet gösteren Fransız Alstom Group bünyesinde, raylı ulaşım sistemleri çözümleri sunan Alstom Transport, Ortadoğu ve Afrika'da bulunan ofislerini Türkiye ofisine bağladı. Tunus, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra Suriye, Ürdün, Lübnan ve Irak, Alstom Transport Türkiye tarafından yönetilecek. Alstom Transport, Afrika ve Ortadoğu'da yeni pazarlara girmesi durumunda bu ülkelerde açılan ofisleri de İstanbul'a bağlayacak. Bölge merkezi seçtiği Türkiye'de mühendislik, üretim ve tasarım yatırımlarını artıracağını açıklayan Alstom, uzun vadede Türkiye'de demiryolu ve raylı sistem araçları üretimine yönelik tesisler açmayı hedefliyor. 1950'li yıllarının başlarında TCDD' ye lokomotif üretmek üzere Türkiye'ye gelen Alstom Transport, TCDD'ye bugüne kadar 105 adet elektrikli tren seti ve 436 adet lokomotif temin etti. Şirket ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ulaşım'ın açtığı birçok tramvay ihalesini aldı.
Kazablanka'nın ilk tramvay hattı projesini de üstlenen Alstom Transport, hattın açıldığı 12.12.2012 tarihinden bir gün önce Kazablanka'da uluslararası bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Alstom Transport'un dünya çapındaki yapılanmasını anlatan Alstom Başkanı ve CEO'su Patrick Kron, Türkiye'nin Alstom'un önemli pazarlardan biri olduğunu vurguladı. Kron, "Türkiye'de hızlı ulaşım konusunda iddialı gelişmeler söz konusu. Önemli projeler var. Birçok projede yer aldık. Alstom olarak yeni projeleri de yakından takip ediyoruz" dedi.
Merkez ülkeye daha fazla kaynak
Alstom Güney Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Gianluca Erbacci ise, Alstom Transport'un Ortadoğu ve Afrika'daki ofislerini Türkiye'ye bağladığını açıkladı. Türkiye'nin merkez seçilmesi ile buradaki yatırımların da artacağını belirten Erbacci, şu açıklamalarda bulundu:
"Ortadoğu ve Afrika'da bulunan sekiz farklı ülkedeki ofisimizi Alstom Transport Türkiye'ye bağladık. Söz konusu bölgede proje portföyünün genişlemesi ile Türkiye'den yönetilecek bölge ülkelerin sayısı artacak ve İstanbul ofisinin sorumluluk alanı genişleyecek. Türkiye'nin merkez olması ile mühendislik, üretim ve tasarım için Türkiye'ye ayrılacak kaynakların miktarı da artacak. Yapılan yatırımlar istihdama ve Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacak."
Türkiye'de üretim merkezi açmayı planlıyor
Alstom olarak uzun vadede Türkiye'de raylı sistemlerin üretimi aşamasında da faaliyet göstermeyi amaçladıklarını belirten Erbacci, "Alstom Transport, Türkiye'deki hızlı tren, metro ve tramvay ihalelerine talip. İhaleler bizim lehimize sonuçlandığı takdirde, Türkiye'de üretim yapılanması planlandığından Türkiye'nin demiryolu ve raylı sistem araçları üretim üssü haline gelmesi süreci de hızlanacak" dedi. Alstom Transport Ortadoğu ve Afrika Direktörü Marina Hashim, Türkiye'nin stratejik konumunun ve büyüyen ekonomisinin bölgenin merkezi seçilmesinde etkili olduğunu ifade etti. Dünya çapında ticaretin gelişimine bağlı olarak Türkiye'nin değerinin de giderek arttığına dikkat çeken Hashim, "Türkiye'yi geleceğin ülkesi olarak görüyoruz" dedi.
Yapı Merkezi Fas'a Kazablanka'dan girdi
12.12.2012 tarihinde hizmete açılan Kazablanka'nın ilk tramvay hattı projesinde ana yüklenici Alstom'un yanı sıra Türk şirket Yapı Merkezi de yer aldı. Hattın açılışını Fas Kralı VI. Muhammed ve Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault yaptı. Proje toplam 600 milyon euroya mal oldu. Alstom tarafından üretilen 74 tramvay bu hatta hizmet sunacak. Yapı Merkezi ise 31 km'lik tramvay hattının 21 km'lik kısmını inşa etti. Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, "Proje kapsamında 21.1 km çifthat tramvay hattı platformu, 6.5 tek hat depo içi hat ve 12 istasyon inşaatı gerçekleştirildi. 86 milyon euroya mal olan bu kısımda 250'si Türkiye'den olmak üzere Yapı Merkezi tarafından 950 kişi çalıştırıldı" dedi.
Fransız RATP Türkiye'de hat işletmeye talip
Kazablanka'da geçtiğimiz hafta açılan tramvay hattının işletmesini Fransız RATP şirketi yapacak. 5 milyar euroluk ciroya sahip şirket, dünya çapında 12 ülkede tramvay işletmeciliği yapıyor. Kazablanka tramvay hattının açılışında DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan RATP Yöneticisi Pierre Mongin, Türkiye ile yakından ilgilendiklerini söyledi. Mongin, İstanbul Ulaşım AŞ tarafından işletilen İstanbul tramvay hatlarının işletmesinin ihale ile özel şirketlere açılması durumunda RATP'nin de mutlaka bu ihalelere gireceğini belirtti.