Altın hesabını çok sevdik!
Türk bankacılık sektöründeki altın tasarrufu 2 yıl öncesine göre yüzde 675.2, son bir yılda ise yüzde 30 artışla 2012'nin sonunda 18 milyar 599 milyon liraya yükseldi. Bankacılık sektöründeki altın varlığı 194 tona çıktı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
İSTANBUL - Fiyatındaki dalgalanmaya karşın vatandaş 2012'de de altından vazgeçmedi. Fiziksel olarak altına yapılan yatırımda düşüş olduğu belirtilse de bankaların altın hesapları geçen yıl da büyüdü. Türk bankacılık sektöründeki altın tasarrufu 2 yıl öncesine göre yüzde 675.2, son bir yılda ise yüzde 29.8 artışla 2012 sonunda 18 milyar 599 milyon liraya yükseldi.
Altının zorunlu karşılıklar arasına alınması ile yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması çalışmalarına hız verilirken, bankalar da son yıllarda en çok kazandıran yatırım araçlarından altın konusunda müşterilerine, tasarrufa yönelik olan altın hesabı ürünleri, yatırım amaçlı alım-satıma yönelik ürünler ve altın destek finansmanı sunuyor. Müşterilerin günlük ihtiyaçlarına cevap verebilecek altın günleri, şube ve ATM'lerden gram altın satışı, altın çek ve altın kazandıran kredi kartı gibi ürünler de bulunuyor. Son yıllarda altına ilginin artması ile birlikte müşteri talep ve ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünlerin geliştirilmesi ve altın ürünlerindeki çeşitliliğin daha da artması bekleniyor.
Merkez Bankası'nın TL munzam karşılıklara altını da dahil etmesiyle birlikte altın depo hesaplarının bankalar için daha cazip hale geldiği ifade edilirken, altın piyasaları ve altın bankacılığındaki gelişmelere paralel müşteri sayıları hızla artış gösterdi. Altın hesaplarındaki çeşitlilik ve altın alım satımından kazanç sağlamak isteyenlerin sayısı artarken, son yıllarda mevduattan belirli ölçüde altın hesaplarına yönelme oldu. Fiziki olarak altına yatırım yapan yatırımcıların, altınlarını bankada açılan hesaplarda tutmak istemesi de hesaplardaki artışa büyük katkı sağladı. Bankaların 2009'da sunmaya başladığı altın hesapları, 2010'da birkaç milyar lira iken devamındaki yılda iki haneli rakamlara ulaştı.
2.3 milyar liradan 18.6 milyar liraya yükseldi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesaplarının tutarı 2010'da 2 milyar 399 milyon lira iken, önceki yıl yüzde 497.2 artarak 14 milyar 328 milyon liraya çıktı. 2 yıl öncesine göre yüzde 675.2, önceki yıla göre de yüzde 29.8 artan yurtiçi ve dışı yerleşik kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü 2012'nin sonunda 18 milyar 599 milyon liraya ulaştı. Söz konusu tutarın 18 milyar 315 milyon lirasını yurtiçi yerleşikler oluşturdu.
DÜNYA'nın yaptığı hesaplamaya göre, bankaların altın depo hesapları büyüklüğü geçen yılın sonunda yaklaşık 194 tona yükseldi.
Türk halkı, bankalar üzerinden yapılan altın tasarrufuna büyük ilgi gösteriyor
Türk halkı, bankalar üzerinden yapılan altın tasarrufuna büyük ilgi gösteriyor
TEB Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten, altın fiyatlarındaki gelişmelere karşın ülkelerin uluslararası piyasalardaki borç sorunları ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle yatırımcıların altını "güvenli liman" olarak görmelerinin altın tasarruflarının artmasını sağladığını, ayrıca, altının munzam karşılıklar arasına alınmasıyla altın depo hesaplarının bankalar için daha cazip hale geldiğini ifade ederek, "Bu gelişmeler, bankaların müşterilerine hem altına dayalı bankacılık ürünleri hem de altın depo hesabı hizmeti sunmasında etkili olmuştur" dedi.
Erten, geleneksel olarak altın tasarrufuna büyük önem veren Türk halkının, bankalar üzerinden yapılan altın tasarrufuna da büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, hem uluslararası piyasalarda hem de altın fiyatlarında yaşanabilecek dalgalanmaların bu yıl da yatırımcıların altına dayalı ürünlere olan talebini arttıracağını düşündüklerini söyledi. Erten, bankaların yastık altı altın tasarruflarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut çabaları ve yeni ürünler geliştirmelerinin de altın hesaplarının büyümesine pozitif katkı sağlayacağını dile getirdi.
Erten, TEB olarak yakın zamanda kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren perakendeci ve toptancı firmalar ile işbirliği içinde yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak ürünü sunacaklarını da bildirdi.
2013'de altın hesaplarının büyümesini bekliyoruz
Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, altın hesaplarının gram bazında açılması dolayısıyla fiyatların düşüşe geçtiği dönemlerde, gelecekte yükseliş beklentisi olan kişilerin alım yapabildiğini, altın hesaplarının artmasının koşulunun fiyatların yükselmesi olmadığını belirterek, bankaların düzenlediği altın günleri ile yastık altından toplanan altınların da altın hesaplarına gram bazında yatırıldığını ve altın hesaplarına katkı sağladığını anlattı.
Altın günleri ile Kuveyt Türk'ün 4.5 ton olmak üzere bankacılık sektörünün, 14 ton altını yastık altı altını ekonomiye kazandırdığını ifade eden Oral, altın hesaplarındaki büyüme trendinin bu yıl da devam etmesini beklediklerini kaydetti. Oral, "Altın fiyatlarının yükselmesi durumunda alıma geçen yatırımcılar olduğu gibi, fiyatların düşmesi durumunda da alım yapan yatırımcılar olduğundan altın hesaplarında bakiye artışı yaşanmaktadır. Ayrıca, ülkemizde altına geleneksel bir ilgi bulunmakta olup altın bankacılığının sunduğu erişim kolaylığı sayesinde altın hesaplarının cazibesini koruyacağını beklemekteyiz" dedi. Oral, Kuveyt Türk'ün altın hesaplarında geçen yıl yüzde 18 büyüme olduğunu da bildirdi.