Altın konusu çok speküle ediliyor
Ekonomi Bakanı Çağlayan, İran'a yapılan altın ihracatındaki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Petro Poroshenko ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, Türkiye Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişin pürüzlerin giderilmesi anlamında ciddi mesafe katettiklerini bildirdi.
İhracat ve dış ticaret verilerine ilişkin soru üzerine Çağlayan bugün oldukça keyifli olduğunu belirterek "Hani 'Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur' derler ya... Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi bugün Kasım ayı ihracat rakamlarını açıklayacak. Onun rakamlarına müdahale etmeyim ama geçtiğimiz aylardan daha yüksek bir rakamdayız onu söyleyebilirim. Yani ekim ayından daha yüksek bir seviyede olacağız. Dış ticaretimizde sevindirici olan, ihracatımız artıyor" diye konuştu.
İran'a yapılan altın ihracı ülkeler arasında yapılan bir alışveriş değil
Altın ihracatındaki sürece ilişkin görüşleri sorulan Çağlayan, şunları anlattı:
"Altın konusu maalesef çok speküle ediliyor. Nedenini anlamış değilim. 20 bin'den fazla ürün ihracatımız var. Altın 20 bin'den bir tanesi. Burada bir açıklık getirmek istiyorum. Kamuoyunda bu konuda son günlerde yanlış bilgilenme söz konusu oldu. Biz altını sadece İran'a ihraç etmiyoruz. Yaptığımız ihracatın yaklaşık 6,5 milyar dolara yakın kısmı İran'a yapılıyor. 3,5 milyar doları Birleşmiş Arap Emirlikleri'ne. İlk 10 ülkeye yapılan altın ihracatımız toplam ihracatın yüzde 99'u mertebesindedir."
Çağlayan, Türkiye'nin ülke olarak İran'a altın ihraç etmediğini vurgulayarak, bunun ülkeler arasında yapılan bir alışveriş olmadığının kavranması gerektiğini söyledi. Türk özel sektörü ile bunu almak isteyen İran özel sektörü arasında bir alışveriş olduğuna işaret eden Zafer Çağlayan, bunun da para transferi şeklinde gerçekleşmediğini ifade etti.
Sistemin esasının Türk özel sektör ihracatçısı ile İran özel sektörü arasındaki ihracat olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan, şu yorumlarda bulundu:
"Bu da son derece doğaldır. Türkiye bunu yapıyor ve yapmaya devam edecek. Çünkü bizim niyetimiz, ihracatımızı 20 binden fazla ürün çeşidimiz ile beraber 500 milyar dolara çıkarmaktır. Son günlerde yazılan çizilenlerden dolayı ifade ediyorum ki, Amerika'nın kararı Amerika'yı bağlar. Avrupa Birliği'nin kararları Avrupa Birliği'ni bağlar. Bizi Birleşmiş Milletler kararları bağlar. Çünkü AB üyesi değiliz. ABD kendi içinde aldığı kararı elbette uygulayacak. Kaldı ki bu yaptırımlarda devletten devlete altın ve kıymetli maden ihracatında kısıtlama var. Özel sektörde bu söz konusu değil ki bu senatoda net olarak ortaya gelen bir konu değildir. Kaldı ki Türkiye bugüne kadar olduğu gibi uluslararası kararlara son derece saygılı olmaya devam edecektir."