Ambalajcılar Avrupa'ya hazır
Türkiye'den 60 firma, Paris'te düzenlenen dünyanın ikinci büyük ambalaj fuarında ürünlerini sergiledi, yeni bağlantılar kurdu. Bu yıl 3 buçuk milyar dolarlık ihracata imza atacak sektör, 10 yılda rakamı iki katının üzerine taşımayı hedefliyor.
Mehmet DAYIOĞLU
PARİS - Türk ambalaj sektörü, 19 - 22 Kasım 2012 tarihleri arasında Fransa'nın başkentinde düzenlenen Paris Uluslararası Emballage 2012 Ambalaj Malzemeleri ve Makineleri Fuarı'nda görücüye çıktı. 37'si İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği çatısı altında olmak üzere toplam 60 Türk firması fuara katıldı. Katılımcı firmaların temsilcileri, bir yandan potansiyel rakiplerini takip etme fırsatı bulurken, diğer yandan ürünlerini tanıtıp uzun dönemli müşteri ilişkileri oluşturmak ve ortaklıklar kurmak için fırsatlar yakaladı.
Fuarda Türkiye'yi temsil eden İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin Başkanı Abdullah Tever, fuarla ilgili soruları yanıtlarken, sektörle ilgili en taze verileri de paylaştı. Abdullah Tever, 2011 yılında 2 milyar 950 milyon dolar olan ihracat rakamının, bu yıl 3.5 milyar dolara yaklaşacağını ifade etti. Sektörün yaklaşık 10 milyar dolarlık bir iç pazarı olduğuna dikkat çeken Abdullah Tever, "Sektörümüz Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İran, Hollanda, İtalya, İsrail ve Rusya'ya ihracat yapıyor. Bu pazarlardaki etkinliğimizi her yıl artırıyoruz. Sektörün 2023 ihracat hedefi 7 milyar dolar ama biz bunun da üzerine çıkmayı, 8 - 10 milyar dolara yükseltmeyi istiyoruz" dedi.
Japonya'da 550, Türkiye'de 110 dolar
Çin'in hala ambalaj sektöründe en büyük üretici olduğunu söyleyen Abdullah Tever, "Dünyada ambalaj tüketimi kişi başı ortalama 78 - 80 dolar. Türkiye'de ise 110 dolar civarında. AB ülkelerinde bu rakam 250 dolara çıkarken, ABD'de 350 dolar, Japonya'da ise 550 dolar. Kullanılan ambalajların yüzde 50'sini plastik, yüzde 32 - 35'ini kağıt - karton, yüzde 7'sini teneke, yüzde 6'sını ahşap ve yüzde 5'ini ise cam ambalajlar oluşturuyor" dedi.
Türkiye'de sektörün hem makina parkı, hem kapasite, hem de kalifiye eleman açısından dünyanın tüm ülkeleri ile yarışabilecek konumda olduğuna dikkat çeken Tever, hammadde ve ara mamül konusunda ise sıkıntılar bulunduğunu, ambalaj sektörünün bu açıdan ithalata bağımlı olduğunu ifade etti.
Uluslar arası fuarların, yeni pazarlar yaratma ve o pazarları tanıma anlamında önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Abdullah Tever, "Türk firmaları özellikle Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyor ve bunun da karşılığını geliştirdiği ürün çeşitliliği ile alıyor. Sektörün yıllık kapasitesi 4 milyon ton. 5 binin üzerindeki firma kâğıt - karton, metal, cam, ahşap ve plastik olmak üzere 5 ana grupta faaliyet gösterirken, özellikle kâğıt-karton ambalaj üretiminde Avrupa'da 5'nci büyük oyuncu konumundayız" diye konuştu.
1000 metrekarelik stand göz doldurdu
Birlik, 'Turkey is Ready' sloganı ile katıldığı dünyanın en büyük ikinci ambalaj fuarında standı ile de katılımcıların ilgisini çekti. Abdullah Tever, "Aralarında İtalya, Fransa, Belçika ve Almanya gibi ambalaj sektörünün öncü ülkelerinin bulunduğu Avrupalı delegasyonlar yaklaşık 1000 metrekarelik alanda kurulu Türkiye standını, fuarın en iyi standı olarak seçtiler" dedi.
Fuarda Birliğin Başkan Yardımcısı ve Kastamonu Entegre A.Ş. Pazarlama Müdürü Naci Güngör de hazır bulundu. Sektörün son 6 yılda büyük bir atılım yaptığına işaret eden Güngör, Türkiye'nin gösterişli standı ve girişteki bilboardlara verilen ilanlarla adeta gövde gösterisi yaptığını söyledi. Fuarın oldukça başarılı geçtiğini belirten Güngör, ikinci günden itibaren ziyaretçi ilgisinin arttığını, katılımcıların müşteri portföylerini genişletmeyi başardıklarını kaydetti.