”Ankara-Samsun yolu yıl sonunda açılacak”
Bakan yıldırım, duble yol inşaatı devam Ankara-Samsun yolunda incelemelerde bulundu
ÇORUM - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Hedefimiz yüzde 55'lik kısmı tamamlanan Ankara-Samsun yolunun geri kalan kısmını, sıcak karışım veya saşi kaplama yaparak yıl sonuna kadar trafiğe açmak" dedi.
Yıldırım, duble yol inşaatı devam Ankara-Samsun yolunda incelemelerde bulundu. Yolu yapan müttehit firmaların yetkilileriyle kahvaltıda bir araya gelen ve çalışmalara ilişkin bilgi alan Yıldırım, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldırım, 404 kilometre uzunluğundaki Ankara-Samsun yolunun inşaat bedelinin 1,5 milyar YTL olduğunu ifade etti. 1998 yılında ihalesi yapılan yolun yaklaşık yüzde 55'lik kısmının tamamlandığını bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:
"Hedefimiz yıl sonuna kadar yolun geri kalan kısmını, sıcak karışım veya saşi kaplama yaparak, trafiğe açmak. Yolu iki geliş, iki gidiş olarak açmayı planlıyoruz. Ankara-Samsun yolunu neden bu kadar önemsiyoruz. Çünkü bu yol Karadeniz'i Anadolu'ya, Doğu'ya ve Batı'ya, Başkent'e bağlayan önemli bir yol. Günden güne yoldaki trafik artıyor. Günlük yaklaşık 20 bin trafik yoğunluğu var. Bunun üçte birinden fazlasını ağır taşıtlar oluşturuyor. Bu yol, üretim merkezlerinden pazarlara ulaşımı sağlayan bir yol. Böylece rekabet şansımızı arttırıp, zaman kayıplarını ve taşıma maliyetlerini azaltacağız."
Karayollarını "ülke refahı için olmazsa olmaz" diye nitelendiren Bakan Yıldırım, "(Durmak yok, yola devam) diye boşuna demedik" dedi.
Hızlı tren deneyimi
Yıldırım, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Ankara-Eskişehir hattında, deneme sürüşlerinin devam ettiğini hatırlattı.
Hızlı tren deneme sürüşlerine katıldığını belirten Yıldırım, "Konfor var. 250 kilometre hızla gittiğinizde ses duymuyorsunuz. Çok çağdaş bir taşımacılık, renkli bir yolculuk" diye konuştu.
Hızlı tren taşımacılığının dikkat istediğini ve emniyetin üst düzeyde olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "250 kilometre hızla giderken fren yapmak icap ederse 3 kilometre mesafede duruyorsunuz. Herhangi bir hatayı kabul etmiyor" dedi.
Gerçek işletme şartlarında testlerin yapıldığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
"Tren tamamen 422 yolcuyla ve onların bagajlarıyla doluymuş gibi testler yapılıyor. Burada dikkat edilen yatay, düşey salınımlar var mı yok mu? Amortisörlerde bir ayarsızlık var mı? Onları gözden geçiriyorlar. Yolun alt yapısında veya sinyalizasyon sisteminde bir karışıklık varsa onların olmadığından emin olmak istiyorlar, çok hassas ve titiz bir çalışma gerektiriyor. Ben katıldığım deneme sürüşünde bu işin biraz daha devam edeceği kanaatine vardım. Hedef bu yıl içinde Ankara-Eskişehir kısmını işletmeye açmak. Bu amaca yönelik çalışıyorlar."
Hızlı tren deneme sürüşünde edindiği izlenimleri basın mensuplarıyla paylaşan Yıldırım, "Çok güzel bir şey. Avrupa'daki hızlı trenle hiç farkı yok, fazlası var. Onu görünce kendimizi Avrupa ülkesinde yahut Japonya'da hızlı trenle seyahat ediyormuş gibi hissediyoruz. Oradaki imkanların ülkemize de gelmiş olması ülke insanının hak ettiği bu çağdaş konforu hızlı ulaşımı, gecikmiş de olsa getirmenin mutluluğunu hissettik seyahat ederken" diye konuştu.
Yıldırım, Türkiye'nin hızlı tren işletmeciliğinde Avrupa'nın 6. dünyanın 8. ülkesi unvanını elde edeceğini söyledi.
"Demiryolu hatları elden geçirilecek"
Demiryollarının geçmiş yıllarda çok ihmal edildiğini anlatan Yıldırım, mevcut hatların elde geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Yıldırım, orta ve uzun vadede Türkiye'yi çift hatlı elektrikli, sinyali demiryolları ile donatmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Ulaştırma Bakanlığının demiryollarına ilişkin devam eden projelerini anlatan Yıldırım, Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya hızlı tren projelerinin tamamlanmasının ardından şu anda 12 saat olan Konya-İstanbul yolculuğunun 3.5 saate ineceğini söyledi.