'En gelişmiş ülkelerde ne varsa bizde de olacak'

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı açılışında, Kanal İstanbul projesi ile ilgili "Kanal İstanbul, Türkiye'nin en büyük projesi olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nın açılışı yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda davetli katıldı.

TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen ve mevcut Ankara Garına dokunulmadan inşa edilen Ankara YH, yapılacak bağlantılarla Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrolarına bağlantılı olacak şekilde planlandı.

Gar günlük 50 bin yolcuya hizmet verebilecek büyüklükte inşa edildi.

3 peron ve 6 demiryolu hattı bulunan proje, 194 bin 460 metrekare kapalı alanla bodrum ve zemin katlar dahil toplam 8 kattan oluşuyor.

Toplam bin 910 araçlık otopark hizmetinin verileceği Ankara YHT Garı, ticari alanlar, cafe-restoran, iş ofisleri, çok maksatlı salonlar, mescit, ilk yardım ve güvenlik birimleriyle otel gibi sosyal ve kültürel donatıldı.

Ankara YHT Garı, tarifeli seferlerine yarın başlıyor.

TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilen ve inşası 2 yılda tamamlanan gar, 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi (ATG) tarafından işletilecek ve 2036 yılı itibarıyla TCDD'ye devredilecek.

'Hep İstanbul'a yapıldığı söyleniyor'

Törende konuşan Yıldırım, "Büyük eserlerin hep İstanbul'a yapıldığı söyleniyor. Alın işte, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nı bugün açıyoruz. Ankara Yüksek Hızlı Trenlerin merkezi olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Küresel krizde yatırım yapmak gerekli' sözünü örnek gösteren Yıldırım, Türkiye'nin büyük projeleri birer birer hayata geçirdiğini söyledi.

Yıldırım, eski garın artık yeterli olmadığını bu yüzden yeni garın yapıldığını ve modern bir şekilde inşaa edildiğini söyledi. 

"En gelişmiş ülkelerde ne varsa bizde de olacak"

Yıldırım'ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nın 235 milyon dolarlık yatırımla yapıldığını ve bu projeyle birlikte dünyanın en gelişmiş ülkelerinde ne varsa, Türkiye'de de olacağını söyledi.

Erdoğan Kanal İstanbul projesi ile ilgili, "Dünyada Süveyş Kanalı'nı konuşurlar bundan sonra da inşallah Kanal İstanbul'u konuşacaklar. Kanal İstanbul, Türkiye'nin en büyük projesi olacak. Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasına hiçbir güç engelleyemeyecektir"

Erdoğan, Misakımilli sınırlarına değinerek, şu açıklamalarda bulundu:

"Misakımilli diyorum ya, Gazi Mustafa Kemal bir Misakımilli çizgisi çizmişti, birilerini rahatsız etti. Niye rahatsız oluyorsunuz? Ben tarih dersi veriyorum, incele, bak, ne var o Misakımilli'de? Ben Lozan dedim, rahatsız oldular. Niye rahatsız oluyorsun? Burnumun dibindeki adalar, bağırıyoruz, çağırıyoruz bu adalar bizimdi, bu adalarda bizim eserlerimiz var, tarihimiz var, camilerimiz var, kervansaraylarımız var. Rahatsız oluyor adam. Niye rahatsız oluyorsun? Bunların altına kim imza attıysa sorumludur sorumlu."

"Bu millet bunun bedelini ödetecek"

"Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka devlet tanımıyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Neymiş o, paralel devlet, FETÖ. Ne işin var senin Pensilvanya'da, hadi gel. Niye gelemiyorsun, neden çekiniyorsun? Şimdi de diyorum ki; ey tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet, tanımı bu, bu örgütün. Ben o tabanında kalanlara sesleniyorum; öyle veya böyle, şöyle yaptınız böyle yaptınız. Bak hala oralarda kalmaya devam ederseniz, bilesiniz ki Hakk'ın duvarına çarpacaksınız. Çünkü bu millet bunun bedelini ödetecek." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'un bir başka hayırlı neticesi de içeride ve dışarıda dostumuz kim, düşmanımız kim hepsini tüm çıplaklığı ile görme imkanını bulduk. Artık bizim için ne diplomasinin sahte dili ne gülen yüzlerin riyakarlığı ne de sahte övgülerin parıltısı bir şey ifade ediyor. Biz ülkemizin ve milletimizin zor günlerinde yanımızda kimler var, elimizi kimler tutuyor, bize yüreğini kimler açıyor, sadece ona bakıyoruz."