”Ankara'nın tarımsal ürün planlaması yapılmalı”

Ankara İli Odalar ve Borsaları 2008 yılı İkinci Dönem Müşterek Toplantısı sonunda bir sonuç bildirisi açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

POLATLI - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı Ankara'daki oda ve borsalar, tarımsal ürünler için havza projelerinin devreye alınarak, Ankara'nın tarımsal ürün planlamasının yapılması gerektiğini bildirdi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında Polatlı Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilen "Ankara İli Odalar ve Borsaları 2008 yılı İkinci Dönem Müşterek Toplantısı" sonunda bir sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride, Çubuk ilçesinde kurulması planlanan organize hayvancılık ihtisas bölgesinin istimlak sorunlarının bir an önce çözülerek bölgenin faaliyete geçirilmesi istendi. Haymana ilçesinin Ankara merkeze 70 km uzakta olmasına karşın ekonomik anlamda geri kaldığına işaret edilen bildiride, kamu yatırımlarının ilçe bazında Ankara'nın tüm ilçelerine yapılması gerektiği vurgulandı. Bildiride, bu doğrultuda, Ankara'daki üniversitelerin yüksek okullarından bir veya birkaçının Haymana'da kurulmasının ilçeye ekonomik anlamda canlılık getireceği kaydedildi. 

Kuraklık tarıma dayalı ilçeleri daha fazla etkiledi

Son iki yıldır iklimin kurak geçmesinin özellikle ekonomisi tarıma dayanan Ankara ilçelerini olumsuz etkilediğini, bunun da ilçelerin esnaf, tüccar ve üreticilerine olumsuz yansıdığı vurgulanan bildiride şu değerlendirmelere yer verildi: 

"Devlet tarafından yapılacak olan kuraklık desteğinin, ekim yapılmadan biran önce çiftçiye dağıtılması gerekmektedir. Tarımsal ürünler için havza projeleri devreye alınarak, Ankara'nın tarımsal ürün planlaması yapılmalıdır. Tarımsal ürün pazarlamalarının sağlıklı yapılabilmesi için ticaret borsaları ile ilgili altyapı çalışmaları desteklenmeli ve yasası çıkmış olan lisanslı depoculuk ile ilgili vergisel düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Ankara'nın tüm ilçeleri, ivedilikle doğal gaza kavuşturulmalıdır. Ankara ili oda ve borsa başkanlarının oluşturduğu platformda, sorunları belirlenerek, çözümü konusunda gerekli çalışmaların takip edilmesi ve sonuçlanması sağlanacaktır."