”Anlaşırsak ek bütçe tedbirleriyle program yaparız”

Şimşek, IMF'yle ilgili olarak; "Biz yarardan çok zarar getirecek bir adım atmak istemiyoruz. Önümüzdeki dönemde program çalışmaları mutlaka devam edecek" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile unsurlar üzerinde anlaşma sağlanırsa ek bütçe tedbirleri ile birlikte program yapılabileceğini söyledi.

Şimşek, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Fırsatlar Ülkesi Türkiye – Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman"  konulu uluslararası konferansında konuştu.

Şimşek, IMF ile müzakerelerin Türkiye ekonomisini destekleyici bir programa dönüştürme çabası nedeniyle zaman aldığını belirterek, "Biz yarardan çok zarar getirecek bir adım atmak istemiyoruz. Önümüzdeki dönemde program çalışmaları mutlaka devam edecek" dedi.

"Ek bütçe tedbirleri ile birlikte program yaparız"

IMF’nin öne sürdüğü birtakım unsurların bulunduğunu açıklayan Şimşek, uzlaşma sağlanılması durumunda yeni bir programın ortaya konmaması için hiçbir sebebin bulunmadığını belirterek "IMF ile unsurlar üzerinde anlaşma sağlanırsa ek bütçe tedbirleri ile birlikte program yaparız" dedi.

"Büyük yatırımlara daha özel teşvik vereceğiz"

Konuşmasında yatırım teşviklerine de değinen Şimşek, ilk bakanlar kurulu toplantısına "yatırım ortamını iyileştirme planı"nı sunacağını kaydetti. Şimşek, yatırım için mevcut teşvik sistemini daha rasyonel hale getirecek teknik çalışmaları bitirdiklerini açıkladı. "Yeni teşvik sisteminin yetkilerini Bakanlar Kurulu'na aktaracağız" diyen Şimşek, yani yatırımlara katkıda bulunacaklarını ve sektörel öncelikleri dikkate alan yeni bir düzenleme yapacaklarını aktardı.

Teşvikin her yerde aynı yoğunlukta uygulanmayacağını kaydeden Şimşek, illere göre kademeler getireceklerini söyledi.

Büyük yatırımlara daha özel teşvik verileceğini vurgulayan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sisteminde yer alacak unsurları; KDV istisnası, gümrük muafiyeti, faiz, arsa, eğitim desteği, vb.. olarak sıraladı.