Antalya Serbest Bölge, yılı 15 yeni yatırım ile kapattı

Lüks yat ve medikal sektörleri ile öne çıkan Antalya Serbest Bölge, 2012 yılını 5'i yabancı ortaklı 15 yeni yatırımla kapattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
Duygu ŞAHİN DURMAZ
 
ANTALYA - Dünyanın önemli büyük lüks yat üretim merkezlerinden birine dönüşen, medikal sektörü ile de adından söz ettiren Antalya Serbest Bölgesi, geçtiğimiz yıl 5'i yabancı ortaklı 15 yeni yatırım çekmeyi başardı. Medikal ve yat üretimi alanında yoğunlaşan yeni yatırımlar arasında doğada çözülebilen poşet, dekoratif cam radyatör, uçak pilotlarına simülasyon eğitimi gibi farklı sektörler de var. 2012 yılını 3 bin 627 kişilik istihdam ve 750 milyon dolarlık ticaret hacmi ile kapatan Antalya Serbest Bölgesi, bu yıl istihdamını 4 bine, ticaret hacmini ise 800 milyon dolara çıkarmayı
hedefliyor. Bölgeden 2000-2012 yılları arasında denize indirilen 215 adet yatın satış değeri ise 426.6 milyon dolara ulaştı.
 
Antalya Serbest Bölge İşletici AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgede halen 112 firmanın faaliyet gösterdiğini, bunun 36'sının yabancı, 76'sının ise yerli sermaye olduğunu söyledi. 2012 yılını 3 bin 627 istihdam, 750 milyon dolar ticaret
hacmi ile kapattıklarını aktaran Gürses, "2011 yılını 731 milyon dolar ticaret hacmi ile kapatmıştık. 2012 yılında hem istihdam da hem de ticari hacimde artış sağladık. Bunun nedeni de yat ve medikal sektörüne yapılan yatırımlar. Kan setleri, diyaliz makinesi ve açık kalp ameliyatlarında kullanılan gereçlerin üretimini yapan medikal firmalarımız,
yeni yatırımları ile üretim kapasitelerini artırdı. Üretimdeki artış bölgenin genel ticaret hacmini de olumlu etkiledi. Tablomuzdaki yükselişi 2013 yılında da devam ettirmek istiyoruz. Antalya'dan ABD, İngiltere, Almanya, Çin, Rusya, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi farklı kıtalardan 85 ülkeye ticaret yapıyoruz" açıklamasını yaptı.
 
Yat sektörünün bölgede önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Gürses, "2012 yılında ASBAŞ'ta satışı gerçekleşen yat sayısı 12'e ulaştı. Bölgemizde üretilen yatların boylarının uzaması nedeniyle üretim süreçleri de uzuyor. Buna paralel olarak yarattığı katma değer de artıyor. Ağırlıklı olarak yeni siparişlerin 50 metre ve üstü yatlara doğru olduğu görülüyor. 2000-2012 yılları arasında denize indirilen 215 adet yatın satış değeri ise 426.6 milyon dolara ulaştı" diye konuştu. Geçtiğimiz yıl toplam 15 yeni yatırımcının bölgede çalışmaya başladığını aktaran Antalya Serbest Bölge İşletici AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, "5 tanesi yabancı ortaklı. Almanya, Hollanda, İsviçre, Fransa, İspanya, İtalya, Türkmenistan, ABD, Rusya gibi ülkelerden yatırımlar yapılıyor. Yat ve medikal üretimi dışında bir firma doğada çözülebilen poşet imalatına başlayacak. Başka bir firma uçak pilotlarına simülasyon eğitimi vermeye başladı. Bir başka firmamız da dekoratif cam radyatör üretimine başladı. Bu yatırımlar ile 2013 yılının sonunda istihdamımız 4 bine ticari hacmimiz ise 800 milyon dolara çıkacaktır" dedi.
 
Yeni yatırımcılar anlatıyor
 
Plasbant Plastik Bantlar sahibi Osman Tırak: 2 milyon TL yatırım ile 2 bin 500 metrekare kapalı alan faaliyet  östermeye başladık. İlk etapta 20 kişiye istihdam sağlayacacağız. Üretimin yüzde 80'ini ihraç ettiğimiz için yatırımı serbest bölgeye yaptık. Plastik koruma bantları ile poşet üreticileri için doğada çözülebilen plastik katkılar üretiyoruz. PVC'lerin üretiminde kullanılan bantları üretiyoruz. Hedef müşteri kitlemiz PVC, alüminyum, mobilya ve endüstriyel ambalaj üreticileri.
 
Elyrad Radyatör sahibi Erkan Elyılmaz: Bölgede dekoratif cam radyatör üretiyoruz. 3 bin metrekare kapalı alan üzerinde faaliyet gösteriyoruz. Yatırımımız 1 milyon TL tutarında. 19 kişiye de istihdam sağladık. Dünyada olamayan bir üretim yapıyoruz. 14 patentli ürünümüz var. 6 yıl süren Ar-Ge çalışmasının sonucunda yüzde 80 camdan ürettiğimiz cam panel radyatör aynı zamanda yüzde 80 enerji tasarrufu sağlıyor. Üretimin yüzde 99'unu Asya ve Avrupa'ya ihraç ediyoruz.
 
Maquet Genel Müdürü Murat Çalık: Açık kalp ameliyatlarında  bir kere kullanılıp atılan medikal gereçve ekipman üretiyoruz. Kalp cerrahisi alanına yönelik tüp setleri üretiyoruz. Bütün bu ameliyatlarda kullanılan kateter ve kannula ürünlerinin tamamını üretiyoruz. 304 kişiye istihdam sağlıyoruz. 2011 yılında yeni teknolojik gelişmeler çerçevesinde ürün çeşitliliğimizi artırdık. 2012'de cleanroom kapasitemizi 1,5 katından fazla büyüttük. Bu yıl da sterilizasyon prosesimizi Antalya fabrikamızda yapıyor olacağız.
 
IFTC Proje Müdürü Mustafa Köroğlu: Antalya'da uçak pilotlarına simülasyon eğitimi veriyoruz. 7,5 milyon euro yatırım yaptık. 4 bin metrekare alanda çalışıyoruz. İlk etapta 6 kişiye istihdam sağladık. Dünyada bir ilk olan konsepti uyguluyoruz. Enerjisini kendi üreten bir bina kurduk. Sunexpress en büyük müşterimiz, onların talebi ile Antalya'ya yatırım yaptık. Sadece onlara değil bütün pilotlara eğitim veriyoruz. Pilotlar 6 ayda bir 8 saat simülator eğitimi almak zorunda.