Arap Birliği, ayçiçek yağı ihracatçılarını vurdu

Türk menşeli ayçiçek yağına yüzde 5 ila yüzde 15 arasında ithalat vergisi uygulanmasından şikayet eden sektör temsilcileri, verginin düşürülmesi için ekonomi yönetiminden yardım bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye’nin toplam ihracatında yüzde 5’lik paya sahip olan Ayçiçek sektörü vergi adaletsizliğinin kaldırılmasını istiyor. 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri bünyesinde ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) himayesindeki Türk Ayçiçek Yağının tanıtımına ilişkin çalışmaları yürüten Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “Tanıtım grubumuz, katılmış olduğu uluslararası fuarlarda yaptığı tanıtım ve tadım aktiviteleri ile ihracatçılarımıza önemli iş potansiyeli sağlıyor.

Özellikle Ortadoğu’da Türk gıda ürünlerine,  gerek kalitemiz, gerekse dünya genelinde  iletişimin kolaylaşmasıyla kurulan  kültürel ve sanatsal yakınlık sayesinde yoğun bir ilgi var. Fakat 22 Arap ülkesinin katılımı ile kurulan ve Türkiye’nin sadece daimi gözlemci statüsünde dahil olduğu Arap Birliği, bu ülkelerin birbiriyle ithalat vergisi olmaksızın ticaret yapmalarını sağlıyor, Türk menşeli Ayçiçek yağına ise yüzde 5 ila yüzde 15 arasında ithalat vergisi uygulanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Umman gibi çöl ülkeleri, Suriye, Lübnan, Yemen gibi ülkelere vergi avantajı sayesinde onbinlerce ton Ayçiçek yağı gönderirken, Türkiye gibi bir Ayçiçek ülkesinin payının olabileceğinden daha düşük seviyelerde olması üzücü.

Türk-Arap Birliği ilişkilerinde gelinen noktanın, hem Ayçiçek yağı hem de tüm gıda üreticisi ve ihracatçısı firmalarımız için avantaja dönüştürülmesi için Dışişleri ve Ekonomi Bakanlıklarımızdan Türk Ayçiçek yağına uygulanan vergi oranının 0’a ya da en düşük seviyeye indirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmalarını ve ihracatçılarımızın önünün açılmasını istiyoruz “