”Aşamayacağımız hiçbir engel yok”
EKK açılışında konuşan Bakan Babacan, "Enerjimizi kısır tartışmalarla değil, üretime, harcadığımız sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur" dedi
ŞANLIURFA/ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Enerjimizi kısır tartışmalarla, kronik sorunlarla değil, üretime istihdama, yatırıma harcadığımız sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur" dedi.
Babacan, Şanlıurfa'da düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye olarak ciddi bir kalkınma ve gelişme trendi yakalandıysa bunda sağlanan güven ve istikrar unsurunun, hayata geçirilen demokratik reformların, hak ve hukuk sisteminin gelişmesinin büyük payı bulunduğunu kaydetti.
"Enerjimizi kısır tartışmalarla, kronik sorunlarla değil, üretime istihdama, yatırıma harcadığımız sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur" diyen Bakan Babacan, anlattıklarının hayal ve çok uzak hedefler olmadığını ifade etti. Sözlerini "Biz tüm bu hedeflerin çok yakınımızda olduğuna inanıyoruz" diye sürdüren Babacan, Türkiye için, Türkiye ekonomisi için aydınlık günlerin çok yakında olduğuna inandıklarını söyledi.
"Bölgesel kalkınma programları"
"Yeter ki bu hedeflere hep beraber inanılım. Yeter ki samimiyetimize güvenelim. O zaman aşamayacağımız hiçbir engel, ulaşamayacağımız hiçbir hedef kalmayacaktır" diye konuşan Babacan, milli birlik ve beraberliği pekiştirmeyi ve kalkınma fırsatlarını ülke geneline yaymayı şiar edinmiş bir hükümet olarak Bölgesel Kalkınma Programlarını başlattıklarını anlattı.
Bu çalışmaların temelinde yörede yaşan insanların gelir düzeyini, yaşam kalitesini yükseltmek, Türkiye'nin bölgeler arasındaki farklılıklarını gidermek, ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine ulaşmanın bulunduğunu belirten Babacan, bunu gerçekleştirmek için kalkınma ajansları kurduklarını söyledi. GAP kapsamında yürüttükleri çalışmaları hızlandırmak için geçtiğimiz yıl GAP Eylem Planı'nı açıkladıklarını anımsatan Babacan, şöyle devam etti:
"GAP Eylem Planı kapsamında biliyorsunuz geçen sene Başbakan'ımızın açıkladığı planda 4 ayrı gelişme eksenimiz var. 73 ana eylem var ve 300'ün üzerinde proje ve faaliyet açık açık listelenmiş durumda. Söz konusu eylemlerin gerçekleştirilmesi içinde 2012 yılının sonuna kadar yaklaşık 15 milyar liralık ilave bir kaynağı da tahsis etmiş bulunmaktayız. Yani yaklaşık 10 milyar dolar. Sulamada 10 adedi depolama ve baraj projesi yapılıyor. 470 bin hektar alanı sulayacak olan 16 sulama projesinin yapım işi, hepsini toplayacak olursak da 26 projenin yapım işini 2009 yılında, bu sene içerisinde inşallah ihale ediyoruz.
385 kilometrelik ana kanal inşaatı ihalesinin çalışmalarını başlatmış durumdayız. Yine hızlandırılan Adıyaman-Çandarlı sulamasının 2009 yılında tamamlanmasını planlamaktayız. Yukarı Harran Sulamasının 6. Kısmının 2009'da tamamlanmasını planlamaktayız. Batman-Silvan Projesi kapsamında Pamukçay Barajı'nın inşaatını 2009 yılında ihale etmeyi planlamaktayız.
Harran Ovası'nda tuzlanmayı engellemek üzere yapılan drenaj projesinin biliyorsunuz takip ettiğimiz ihalesi tamamlanmış durumda. Karayolunda, Şanlıurfa Otoyolu'nu Gaziantep'e bağlayan otoyolun hemen hemen tamamı trafiğe açıldı. Otoyolun şu an Urfa şehir geçişindeki inşaatı devam etmekte. En kısa zamanda bitirmeyi planlıyoruz. Batman Havaalanı Terminal Binası'nın yapım ihalesi geçen sene Kasım ayında tamamlandı. Ocak 2009'da da işe başlandı. Gelecek sene ortalarında da inşallah bitirmeyi planlıyoruz."
Diğer projeler
Şırnak Havaalanı'nın yapımı için etüt proje çalışmalarının tamamlandığını ve ihaleye çıkıldığını belirten Babacan, 2008 yılında eğitimde sadece ilköğretimde 2 binin üzerinde derslik yaptıklarını, bu yıl bin 996 dersliğin daha tamamlanacağını ve şu anda 145 bin öğrenciye hizmet verecek 7 bin 859 dersliğin de inşaatının devam ettiğini kaydetti.
Sağlıkta 2008 yılı içerisinde hastanelerde 870 ilave yatak kapasitesi oluşturduklarını, 19 sağlık ocağını tamamladıklarını belirten Babacan, "2009 yılı sonuna kadar 12 hastane, 15 sağlık ocağı ki toplam bin 630 yatak kapasitesi sağlık merkezi bunların tamamlanması planlanıyor" dedi.
Kentlerin içmesuyu ihtiyacının karşılanması için devam etmekte olan projelere ek kaynak aktarıldığını belirten Babacan, Mardin-Kızıltepe İçmesuyu şebekesinin tamamlandığını, Adıyaman-Şırnak İçmesuyu Projelerine de 2008 yılında başlandığını anımsattı.
GAP kapsamında 300'ün üzerinde faaliyet ve projenin yer aldığını tekrarlayan Bakan Babacan, bölgenin önceliklerini dikkat alarak burada yaşayan insanlarla, onların temsilcileriyle görüşerek merkezi aktörleri de bir araya getiren ve istihdam yaratacak sektörlerin desteklendiği cazibe merkezleri programını da pilot olarak Diyarbakır'da başlattıklarını söyledi.
Bölgenin büyüme potansiyelinin yerel aktörlerle birlikte harekete geçirilmesinde lokomotif rol oynayacak kalkınma ajanslarında da önemli ilerlemeler sağladıklarını ifade eden Babacan, şöyle dedi:
"Finansal yöntemleri de harekete geçirmekteyiz"
"Biliyorsunuz Kasım 2008 de Diyarbakır, Gaziantep ve Mardin'in merkez olduğu üç bölgede yani toplam 9 ilimizi kapsayan bölgede kalkınma ajanslarının kurulmasını resmen tamamlamış olduk. Hükümetimiz sadece devlet eliyle refahı üretmeyi ve arttırmayı değil, aynı zamanda refahı üretenleri de desteklemek arzusundadır. Ayrıca bölge kalkınmasına aktarılan önemli tutardaki kamu kaynaklarının yanı sıra özel sektör kaynakları, Kamu-Özel Ortaklığı Modelleri gibi çeşitlendirilmiş finansal yöntemleri de harekete geçirmekteyiz.
Biliyorsunuz yeni bir teşvik paketi açıkladık. Sayın Başbakan'ın açıkladığı bu pakette GAP bölgesindeki 9 ilimiz içinde çok özel teşvikler gerçekten söz konusu. Adıyaman, Gaziantep ve Kilis 3. bölgede. Diğer 6 ilimiz Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt ise 4. bölgede. Gerçekten 2010 sonuna kadar başlanacak yatırımlar için çok özel teşvikler alacaklar. Biliyorsunuz kurumlar vergisi yüzde 2'ye kadar indi. 7 yıla varan sosyal güvenlik priminin devlet tarafından ödenmesi gibi pek çok desteğimiz, teşvikimizde uygulanmaya başlamış durumda."
"Başarının temel unsuru güven"
Ekonomide başarının, makro ekonomik istikrarın temel unsurunun güven olduğuna işaret eden Babacan, bu yüzden Türkiye'de öncelikle güven ortamının sağlanması ve daha öngörülebilir bir ülke haline getirilmesine çalıştıklarını kaydetti. Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu doğrultuda kimseyi şaşırtmayacağız. Bugün ne diyorsak yarın da ertesi günde, bir ay sonra, bir yıl sonra, iki yıl sonra aynı şeyleri söylemeye devam edeceğiz. Aldığımız kararların da ısrarla, inatla sonuna kadar takipçisi olacağız. Uygulamaya girmesi konusunda o kararların peşinde olacağız ve açık olacağız, dürüst olacağız. Hiçbir şeyi kimseden saklamayacağız. Problemler varsa bunları da açıkça paylaşacağız. Çözümleri de hep beraber üreteceğiz. Hepimiz Türkiye'yi müreffeh günlere götürmek için çalışıyoruz. Biz toplum olarak birbirimize sımsıkı bağlı olmayı sürdürdükçe, birbirimize kenetli olmayı sürdürdükçe, kendimize, yapabileceklerimize, inandığımız sürece Türkiye'nin, dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olması içten bile değil" diye konuştu.
Türkiye'nin bunu başaracak potansiyeli bulunduğunu belirten Babacan, bunun için altyapının var olduğunu, her şeyden önce Türkiye'nin genç ve gittikçe daha eğitimli nüfusu bulunduğuna vurgu yaptı.
Babacan'ın konuşmasını tamamlamasının ardından toplantı, basın mensuplarına kapalı olarak sürdürülüyor.