Aşırı sıcak, korkuyu bastırdı AVM'ye ziyaretçi akını yaşandı

Güvenlik tedbirlerindeki artış ve yüksek seyreden hava sıcaklıklarının etkisiyle alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayısı önemli oranda arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ / İSTANBUL 

Son günlerde yaşanan terör saldırıları nedeniyle tenhalaşacağını öngörülen AVM'ler, tam tersine güvenlik önlemlerindeki artış ve aşırı sıcakların etkisiyle ziyaretçi sayılarını yüzde 10'a varan oranlarda artırdı. 

Vatandaşların büyük alışveriş merkezlerinde artık kendini daha güvende hissettiklerini dile getiren AVM yöneticileri, eleman sayılarında artış yaptıklarını anlattı. Sektör temsilcileri ziyaretçi sayısındaki ve alışveriş oranlarındaki artışta cazip kampanyaların ve indirimlerin de etkili olduğunu kaydetti. 

Birçok AVM'de şu anda yüzde 70'lere varan oranlarda indirim vitrinleri süslüyor. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, AVM yatırımcılarının çok riskli bir bölgede olduğunun bilinci ile hareket ettiklerini ve tüketicilerin de kendilerini bu sayede güvende hissettiklerini söyledi. 

Belgü, "AVM'ler güvenlik anlamında önemli adımlar attı. Vardiyalar ve eleman sayıları artırıldı. AVM ziyaretçi sayılarında bir düşüş yok. Bilhassa kapalı AVM'lere daha ciddi bir talep var. Çünkü dışarıda sıcak hava var ve insanlar AVM'nin serin ortamını tercih ediyor ve vakitlerini orada geçiriyor. Bu da ister istemez alışverişe dönüşüyor. İnsanların bir araya geldiği, sosyalleştiği yerler oldu artık AVM'ler. Bu tehdit ve saldırılara rağmen geçen seneye göre giriş sayılarında yüzde 5'lik bir artış var" diye konuştu. 

Cevahir'e haftaiçi günlük 100 bin ziyaretçi geliyor 
Geçtiğimiz günlerde Suruç’taki canlı bomba eyleminin ardından yayılan ihbar mesajlarının da etkisiyle İstanbul polisi halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde meydana gelebilecek saldırılara karşı önlemlerini artırmış ve perakendeciler tedirgin olmuştu. İstanbul Valiliği tarafından tüm ilçe emniyet müdürlüklerine gönderilen yazıda metro hatları için bomba uyarısı yapılmıştı. 

Uyarı yapılan hatlardan biri olan Mecidiyeköy Metrosu'na yakın mesafede bulunan Cevahir AVM'de de alışveriş ve ziyaretçi sayılarında artış devam ediyor. Hatta hafta içi bile AVM'nin günlük ziyaretçi sayısı 100 bine yaklaşıyor. Güvenliğin üst düzeye çıkarıldığı AVM'de her katta 6 farklı noktada güvenlik kontrolü bulunuyor. Ana girişte güvenlik elemanı sayısı 10'a kadar çıkıyor. Bu önlemlerin insanların kendilerini güvende hissetmelerini sağladığını dile getiren AVM yetkilileri, ziyaretçi sayılarında da artış yaşandığına dikkat çekti. 
AVM'de yer alan bir mağaza yetkilisi de ziyaretçi sayısında düşüş yaşanmadığını aksine hem ziyaretçi sayısı hem alışveriş oranında önemli artış görüldüğünü dile getirdi. Bu yükselişte markaların indirim ve kampanyalarının da önemli etkisi bulunuyor. 

Müşteri sayısındaki artış iki haftada % 10'a ulaştı 
İstanbul'da 2 merkezle ile hizmet veren Armonipark AVM'leri Genel Müdürü Muhsin Erkoç, hem sıcak havanın etkisi hem de dışarıdan daha güvenli görünen AVM'lerin herhangi bir sıkıntı yaşamadığını söyledi. Geçen yıla göre yavaşlamakla birlikte ziyaretçi sayısındaki artışın sürdüğünü belirten Erkoç, son iki haftada artış oranının yüzde 10'lara ulaştığına dikkat çekti. Forum İstanbul AVM Genel Müdürü Hakan Elmastaş da terör olaylarının ziyaretçi sayılarını etkilemediğini belirtti. Forum İstanbul AVM'de şu an ziyaretçi sayısı hafta içi 60 bin, hafta sonu ise 130 bine kadar çıkıyor.

Cirolar da yükseldi
Türkiye’deki 350'den fazla AVM'nin büyük bölümü İstanbul'da konuşlanmış durumda. İstanbul'daki AVM'lerin 66'sı Avrupa Yakası’nda, 27'si de Anadolu Yakası’nda yer alıyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Ciro Endeksi mayısta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19.7 artarak 188 puana ulaştı. AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar da bir önceki yılın aynı dönemine göre 31 puan yükseldi ve verimlilik metrekare başına 718 TL’ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 845 TL, Anadolu’da ise 633 TL olarak gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir