At arabası tekerinden 360 milyon dolarlık ihracata

Yaklaşık bir asır önce at arabası tekeri, tahta sandalye ve tel dolapların üretilmesiyle mobilya imalatına başlanan İnegöl, bugün 110 ülkeye ihracat yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"Mobilya başkenti" olarak nitelendirilen Bursa'nın İnegöl ilçesinde, yaklaşık 100 yıl önce bazı girişimcilerin at arabası tekeri, tahta sandalye ve tel dolaplar üretmesiyle mobilya imalatına başlanırken, bugün 110 ülkeye 360 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş,  yaptığı açıklamada, üç ustanın bir asır önce başlattığı mobilya üretiminin, bugün ilçeyi "mobilya başkenti" konumuna taşıdığını söyledi.

İlçede sektörde asgari ücretle çalışan bulunmadığını ve mobilya imalatının tam anlamıyla istihdam dostu olduğunu ifade eden Aktaş, her geçen gün daha da iyiye gittiklerini dile getirdi.

Önceki yıllarda ülke genelinde sadece birkaç kentin mobilya ile ilgilendiğini vurgulayan Aktaş, ''Şimdi 62 kentte mobilya sektörüyle ilgili üretim var. Biz lokasyon olarak doğru noktadayız, bir elimiz Avrupa'da, bir elimiz Asya'da, bir elimiz Ortadoğu'da bir elimiz Afrika'da.'' dedi.

Türkiye mobilya üretimi ve ihracatına İnegöl'ün katkısının büyük olduğunu belirten Aktaş, şöyle devam etti:

''Ülkemizin 2,5 milyar dolarlık mobilya ihracatı var, bunun 360 milyon dolarını yani yüzde 15'ini biz gerçekleştiriyoruz. İç piyasada genel üretimin 3'te 1'i bizde. 2004'te 20 milyon dolar olan ihracat 2015 sonu itibarıyla 18 katına çıkarak 360 milyon dolara ulaştı. Rakamlar yeterli değil, bizim acilen ihracat yaptığımız ülke sayısını artırmamız lazım. İnelgöl'de kayıtlı bin 700 mobilya firması var, 250 bin nüfuslu ilçemizde 30 bin kişi buradan ekmek yiyor. Nüfusun yüzde 12,5'u bu sektörde. 8 kişiden biri sektörde çalışıyor. 110 ülkeye mobilya ihraç ediyoruz. 15 yıl önce çok hatalar yapmışız ama artık iştahımız artıyor ve daha da iyi günlere doğru gidiyoruz.''

Mobilya konusunda rakamlarının daha iyi olması gerektiğine dikkati çeken Aktaş, Çin'in ihracatı 35, İtalya'nın 16 milyar dolar iken Türkiye'nin 2,5 milyar dolarda kaldığını söyledi.

Türkiye'nin, İtalya'nın 7'de 1'i kadar mobilya ihracatı yaptığını vurgulayan Aktaş, "Çin ile zaten kıyaslama yapamayız. Artan bir trend var. İtalya bizim 7 katımız ihracat yapıyor ama miktar olarak üç katımıza denk geliyor. Çünkü malların tasarım değeri yüksek, fonksiyonel mallar üretiyorlar. Biz 7 oturumlu bir koltuğu 2 bin avroya satmaya çalışıyoruz, onlar ikili koltuğu 4 bin avroya satıyor. Marka ve tasarım değeri yüksek.'' ifadelerini kullandı.

İnegöl'ün bu konuda bir adım önde gittiğini ve bunun avantajlarını gördüklerini anlatan Aktaş, yurt dışı fuarlarına önceki yıllarda 3-4 firma katılırken, Çin'deki fuarda 28 Türk firmasının ürünlerini tanıttığını aktardı.

Bu firmalardan 19'unun İnegöl'den olduğunu belirten Aktaş, "İnegöl dünyanın her yerine mobilya satmayı öğrendi. Bunu yapmak için o ülkelerin tüketim alışkanlıklarına bakmak lazım. Önceden aynı ürünü birçok ülkeye satmaya çalışıyorduk, mümkün değil satamazsın. Hepsinin farklı tüketim alışkanlığı var, biz bunu öğrendik. Dolayısıyla uzmanlaşma başladı.'' diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir