Atatürk Havalimanı kendi enerjisini üretecek

TAV, kendi elektrik enerjisinin üretilmesini sağlayan 'Trijenerasyon Projesi'ni hayata geçirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - TAV Havalimanları Holdinge bağlı olarak hizmet sunan TAV İstanbul'un işlettiği İstanbul Atatürk Havalimanı, kendi elektrik enerjisinin üretilmesini sağlayan "Trijenerasyon Projesi"ni hayata geçirecek. 

TAV Havalimanları Holdingden yapılan yazılı açıklamada, Enerji Piyasası Denetleme Kurumundan (EPDK) Şubat 2008'de "Otoprodüktör Lisansı" alan TAV İstanbul'un, Atatürk Havalimanının enerjisini trijenerasyon sistemi kurarak üreteceği bildirildi. 

Projeyle, elektrik üretimi sağlanırken, atık ısı geri kazanım kazanıyla elde edilen ısının terminal iklimlendirilmesinde kullanılması ile de enerji harcamasında yüzde 25'lik enerji tasarrufu sağlanacağı aktarılan açıklamada, İstanbul Atatürk Havalimanında yapım çalışmalarına başlanan Otoprodüktör Santralinin yıl sonunda devreye alınmasının planlandığı kaydedildi. 

Projenin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul Atatürk Havalimanının, kendi elektrik ve iklimlendirme enerjisini kendi üretir konuma geleceği ifade edilen açıklamada, projeyle elektrik üretimi sağlanırken, atık ısı geri kazanım kazanıyla elde edilen ısının terminal iklimlendirilmesinde kullanılmasıyla da enerji harcamasında yüzde 25'lik tasarruf sağlanacağı belirtildi. 

Açıklamada, 9,9 megavat gücünde olması öngörülen tesisin, Atatürk Havalimanın tüm elektrik ihtiyacı ile ısıtmanın yüzde 40'ını, soğutmanın da yüzde 35'ini karşılayacağı, bu yolla, maliyeti düşük ve daha verimli enerji ayrıcalığına kavuşulacağı vurgulandı. 

TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü de konuya ilişkin değerlendirmesinde, hava limanlarının stratejik noktalar olduğunu belirterek, kendi elektrik enerjisini üreten bir hava limanının olası elektrik kesintisi krizlerinden en az düzeyde etkileneceğini kaydetti. 

Ünlü, şunları kaydetti: 

"Kurumumuz sürdürülebilir gelişim politikalarına paralel olarak işletmesini üstlendiği hava limanlarında en az tüketim ile en kaliteli servisi vermeyi prensip edinmiştir. Daha önce Ankara Esenboğa Havalimanında da aynı teknolojinin ürünü Otoprodüktör Santralini hayata geçirmiştik. Atatürk Havalimanında da sosyal sorumluluk bilinci, çevreye duyarlı yapımızla hizmet vermeyi sürdüreceğiz." 

Bu sistemle yılda yaklaşık 115 milyon kilovat saat enerji üreteceklerini, şu anda Atatürk Havalimanının yıllık enerji tüketiminin 95 milyon kilovat saat olduğunu ifade eden Ünlü, üretimden geriye kalan miktar enerjiyi serbest piyasa koşullarına uygun şekilde daha ucuza isteyen bütün ticari kuruluşlara, sektör kuruluşlarına da satacaklarını, bu üretim sayesinde TAV İstanbul olarak, yıllık yüzde 25-30 arasında bir enerji tasarrufu sağlamış olacaklarını bildirdi. 

Verilen bilgiye göre Türkiye'deki hava limanları arasında ilk kez Esenboğa'da hayata geçirilen Otoprodüktör Santrali, Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından diğer hava limanlarında kullanılmak üzere örnek olarak gösteriliyor. Türkiye'de kurulu trijenerasyon tesisleri sayesinde, karbondioksit gazı salınımında 9 milyon ton azalma sağlandığı hesaplanıyor. 

İstanbul Atatürk Havalimanında yapım çalışmalarına başlanan Otoprodüktör Santrali?nin yılsonunda devreye alınması planlanıyor.