Avea, 2 milyon yeni abone hedefliyor

Şirketin CEO'su Türktan, Avea'nın piyasanın önünde bir büyüme sergilediğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Avea, 9 Kasım 2008 tarihinden sonra 2 milyon yeni abone elde etmeyi hedefliyor.

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, Adana Hiltonsa Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, sektörde giderek büyüdüklerini, 2005 yılındaki yapısal değişimin ardından 6,1 milyon olan abone sayılarının 2008 yılının ilk yarısında 11 milyona ulaştığını bildirdi. Türktan, 2006-2007 yılları kıyaslandığında piyasada yüzde 18'lik bir büyüme yaşanırken Avea'da bu oranın yüzde 32 olarak gerçekleştiğini belirterek, "Avea piyasanın önünde bir büyüme sergiliyor. Bu yıl yüzde 25'lik büyümeyi hedefliyoruz" dedi.

Baz istasyonu sayısının ise 2007'nin ilk 6 ayı ile bu yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında yüzde 14'lük bir artışla 8 bin 221'den 9 bin 335'e yükseldiğini ifade eden Türktan, çağrı kesilme oranında da aynı dönemler kıyaslandığında yüzde 27'lik azalma yaşandığını vurguladı. Türktan, 9 Kasım 2008 tarihinde hayata geçecek olan "Numara Taşınabilirliği" uygulamasıyla sektörde hareketlilik yaşanacağını, Avea'nın 2 milyon yeni abone elde etmeyi planladığını belirtti. Bu uygulamayla cep telefonu kullanıcılarının mevcut numaralarını aynen koruyarak hizmet aldıkları operatörü özgürce değiştirebileceğini anlatan Türktan, şunları kaydetti:

"Bu şekilde kullanıcılar operatörünü değiştirdiklerinde kullandıkları numara 11 hane olarak bütünüyle aynı kalacak. Türkiye'de 63,7 milyon aboneden yüzde 10-15'i mutsuz. Bunlardan 2 milyonunun Avea'yı tercih edeceğini düşünüyoruz. Uluslararası Telekomünikasyon Kullanıcı Grubu'nun telekomünikasyon pazarında rekabetin tesisi için başlıca ön koşul olarak tanımladığı ve AB'nin evrensel hizmet direktifine göre de 'Numura Taşınabilirliği' tüm operatörlerin yerine getirmekte olduğu bir uygulama. Numara taşınabilirliği ile abone numarasının gerçek sahibi olacak. Numara değişmesi durumunda abonenin katlanacağı maliyetler ortadan kalkacak. Eşit şartlarda rekabet sağlanacak. Ayrıca, İşletmeler tarifelerini düşürmeye ve daha kaliteli hizmet sunmaya teşvik edilecek."

"İşlemler 5-6 günde değişecek"

Türktan, taşıma talebinin abone tarafından yeni abonesini olmak istediği operatöre bildirmesinin ardından merkezi veri tabanı üzerinden yapılacak işlemlerin 5-6 gün içinde sonuçlanacağını belirtti. Bu süreçte abonenin sadece bir form doldurarak yeni SIM kartını alacağını ifade eden Türktan, "İsteyen aboneler, kullandıkları numaranın 11 hanesi aynı kalacak şekilde 5-6 gün içinde operatörünü değiştirebilecek. Tüm işlemler operatörler arasında gerçekleşecek. Abone kendisinin belirleyeceği bir saatte 15 dakikalık bir kesintinin ardınden eski SIM kartını çıkartıp yeni SIM kartını takarak numarasını taşıyabilecek" diye konuştu.

Türktan, 2007 yılı sonu itibariyle Avrupa ülkelerinde yaklaşık 44 milyon abonenin, uygulamadan faydalanarak daha cazip fiyat ve hizmet sunan operatöre geçiş hakkını kullandığını söyledi. Türktan, dünya geneline bakıldığında en başarılı uygulamanın yüzde 109 oranla Hong Kong'da gerçekleştirildiğini, ardından yüzde 68 ile Finlandiya, yüzde 60 ile Norveç'in geldiğini vurguladı. Bu ülkelerdeki başarının nedeninin kısa taşıma süresi ve pazar dinamikleri olduğunu belirten Türktan, "Türkiye'de de bu başarı yakalanabilir. Ancak, vatandaşların çekince yaşamaması için numara taşınabilirliği 5 YTL'den fazla olmaması lazım. Yoksa kimse değiştirmek istemez" dedi.