AVM ciro endeksi yüzde 5.7 arttı

AVM ciro endeksi Ekim 2015 döneminde 2014 ekim ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 5,7 artarak 185 puana ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin ekim ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Ekim 2015 döneninde 2014 Ekim ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 5,7 artarak 185 puana ulaştı.

AVM'lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Ekim 2015'te bir önceki yılın aynı ayına göre 10 puan arttı ve verimlilik m2 başına 772 TL'ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul'da 893 TL, Anadolu'da ise 691 TL olarak gerçekleşti.

En yüksek ciro artışı hipermarket kategorisinde gerçekleşti

Geçtiğimiz yılın Ekim ayı ile karşılaştırıldığında 2015 Ekim döneminde kategoriler bazında ciro endeksi yüzde 6'lık bir artış gösterdi. En yüksek ciro artışı hipermarket kategorisinde yüzde 38'lik artışla yaşandı. Geçtiğimiz yılın Ekim ayı ile karşılaştırıldığında teknoloji hipermarket ciroları yüzde 31, ayakkabı çanta kategori ciroları yüzde 19, Yiyecek ciroları yüzde 18 ve giyim ciroları yüzde 2 artarken AVM'lerdeki diğer alan cirolarında yüzde 3'lük düşüş kaydedilmiştir. 

Ekim 2015 verileri bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde bu dönemde yüzde 1,9'luk bir artış oldu.

Belgü: Sektör seçim dönemini atlatmış istikrar ortamında çıtayı daha da yükseltecek

AVM Endeksi Ekim 2015 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü, 2015 yılı geneline baktıklarında AVM Endeksinin her ayı artışla kapattığını gördüklerini ve bunun sektör açısından oldukça iyi bir sonuç olduğunu dile getirdi.

AYD Başkanı Hulusi Belgü, "Ekim 2015 dönemini de bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 5,7 oranında arttığını görmekteyiz. 2015 yılı sektör olarak hem bölgesel sorunların hem de sancılı bir seçim yılı olması nedeniyle siyasal arenada belirsizliklerin yoğun yaşandığı bir yıl. Yılın tamamına baktığımızda böylesi bir süreçte ciroların beklenenin üzerinde artış göstermesi de bizleri hem şaşırtıyor hem de memnun ediyor. Ekim 2015'e kategoriler bazında baktığımızda ise; en yüksek artışın hipermarket kategorisinde olduğunu görmekteyiz" dedi.

Yüzde 38'lik bu artışın sebebini şu şekilde yorumlayabileceklerini belirten Belgü, sözlerine şöyle devam etti:

"2014 yılını genel ciro endeksinin oldukça gerisinde kapatan Hipermarket ciroları yılın tamamında yüzde 2,16 artış göstermiş ve Ekim 2014 döneminde ise yüzde 14'lük bir düşüş yaşanmıştı. Bu nedenle de Ekim 2015 döneminde yüksek görünen hipermarket ciro artışı aslında daha çok bir toparlanmayı işaret etmekte diyebiliriz. Genel ciro endeksi tablosunu incelediğimizde görmekte olduğumuz ise; Ekim ayında da AVM cirolarının artmaya devam ettiği. Bu noktada seçimin hemen öncesinde dahi bu artışın devam ediyor olması çok önemli bir durum. Dolayısıyla da 2015 yılının verileri dikkate alındığında AVM ve organize perakende sektörünün 2016'da, seçim dönemini atlatmış istikrar ortamında çıtayı daha da yükselteceğini öngörebiliriz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir