AVM cirolarına ramazan bereketi

Bu yıl mayıs ayının son haftasına denk gelen ramazan market alışverişlerini hareketlendirdi. AVM'ler yüzde 6'ya yakın ziyaretçi kaybına uğrasa da, cirolar bir önceki yıla göre yüzde 10, bir önceki aya göre yüzde 3,8 artış kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin mayıs ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi, 2017 Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 10,2 artış kaydederek 216 puana ulaştı. Ciro endeksi bir önceki aya göre de yüzde 3,8 oranında artış kaydetti.

AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Mayıs 2017’de İstanbul’da 959 TL, Anadolu’da 735 TL olarak gerçekleşirken, Türkiye geneli metrekare verimliliği 824 TL’ye yükseldi.

Ramazan hipermarketleri hareketlendirdi

Mayıs ayında, kategoriler bazında en yüksek ciro artışı, ramazan başlamadan 15 gün önce yapılan toplu market alışverişleri sebebiyle hipermarket kategorisinde yaşandı. Hipermarket kategorisi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 25,9’luk artış kaydederek liderliğini korudu.

Geçtiğimiz yılın mayıs ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki teknoloji kategori ciroları yüzde 15,4, ayakkabı kategori ciroları yüzde 12, diğer alanlar kategori ciroları yüzde 11,8, giyim kategori ciroları yüzde 10 ve yiyecek içecek kategori ciroları ise yüzde 7,1 artış gösterdi.

Ziyaretçi sayısında yüzde 6'ya yakın kayıp

Mayıs 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 5,8’lik bir azalış yaşandığı gözlemlendi.AVM Endeksi Mayıs 2017 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “Ramazan ayı her yıl olduğu gibi bu yıl da bereketiyle geldi. Mayıs ayında hipermarket kategorisinde yaşanan ciddi artış bunun bir yansıması. Haziran ayında da Ramazan Bayramı dolayısıyla benzer bir artışın farklı kategorilerde yaşanabileceğini söylemek mümkün. Diğer yandan ziyaret sayısında yaşanan azalmaya rağmen ciro endeksi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10,2 büyüme kaydetti. Bu durum, AVM’lere gelen ziyaretçilerimizin daha yüksek bütçeli alışverişler yapabildiğini ve dolaylı olarak bu ziyaretçi grubunun gelir düzeyinde ve harcama kalemlerinde gözle görülür bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. Bu durum hem AVM’ler hem de perakendecilerimiz için oldukça sevindirici” şeklinde konuştu.