AVM'ler kent merkezlerinin dışına çıkarılacak

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Metin, "İllerde 'AVM' diye tabir edilen yerler, ticari plan dahilinde uygun alanlara taşınacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOLU - Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "AVM" diye tabir edilen alışveriş merkezlerinin illerin ticari planlarına uygun alanlara taşınacağını söyledi.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Metin, uzun dönemden beri esnaf kesimi ve ticaret erbabının beklediği, "AVM Yasası" diye tabir edilen Perakende Sektörünün Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nı ilgililerin görüşüne açtıklarını hatırlattı.

Tasarının bakanlığın internet sitesinde bulunduğunu, ilgililerin görüşlerini beklediklerini anlatan Metin, taleplere göre şekil verileceğini ve Bakanlar Kuruluna arz edileceğini vurguladı.  

"Tasarı, Bakanlar Kurulunda da son şekli verilerek Meclise sevk edilecek" diyen Metin, "Bu, uzun dönemdir beklenti içinde olunan bir alandı. Bu konuda çalışmalar devam ediyor" ifadesini kullandı.

"Her ilde stratejik ticari plan yapılacak" diyen Metin, "Valiler başkanlığında belediyelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve ticaret adamlarından komisyon oluşturulacak. Bu komisyon, illerdeki imar planları gibi stratejik ticari plan yapacak. Yani bir caddede kaç berber olması lazım,  kaç değişik alanda iş yeri olacak, bunları araştıracak. Raporlar doğrultusunda çalışmalar şekillenecek" şeklinde konuştu.

Metin, AVM'lerin kent merkezlerinin dışına çıkarılacağına dikkati çekerek, "Netice itibarıyla mevcut yapı da bu yönde. İllerde 'AVM' diye tabir edilen yerler ticari plan dahilinde uygun alanlara taşınacak. Birçok yerde bu doygunluk olduğu için valiler başkanlığında oluşturulan komisyon kararıyla il dışına çıkarılacaktır. Bundan sonra 400 metrekareden daha büyük ticari  alanların kent dışına yapılması konusunda zorunluluk olacak" ifadesini kullandı.

Esnafın plana uyması karşılığında teşvik sisteminden yararlanacağını aktaran Metin, "Yani esnaf ticari plana uygun yerde iş yeri açarsa çeşitli teşvik ve desteklerden yararlanabilecek. Ticari plana uymayan bir yapıda açılırsa iş yeri o desteklerden yararlanamayacak" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir
AVM