'Avrupa'nın en fazla para bıraktığı ülkeyiz'

Maliye Bakanı Ağbal, "Bugün Avrupa'nın en fazla para getirip bıraktığı ülke biziz, en fazla yabancı sermayeyi biz Avrupa'dan alıyoruz." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu'nda üniversite öğrencilerine hitaben yaptığı konuşmada, "AB-Türkiye ilişkileri önümüzdeki dönemde çok farklı boyutlarda güçlenecek ama Türkiye'nin eli güçlü olacak, Türkiye'nin elinde daha fazla kart olacak. Yeni sistem Türkiye-AB ilişkilerinde, Türkiye'yi güçlendiren yepyeni bir çerçeve oluşturacak." dedi.

Ağbal, Türkiye-AB ilişkilerine değinerek, "AB-Türkiye ilişkileri önümüzdeki dönemde çok farklı boyutlarda güçlenecek ama Türkiye'nin eli güçlü olacak, Türkiye'nin elinde daha fazla kart olacak. Yeni sistem bu anlamda Türkiye-AB ilişkilerinde Türkiye'yi güçlendiren yepyeni bir çerçeve oluşturacak. Bugün AB ile bir Gümrük Birliği genişletme çalışması yapıyoruz. AB'ye bakmayın onlar bizden daha fazla istiyor. Çünkü Türkiye büyük bir pazar, Türkiye önemli bir ülke. Bugün Avrupa'nın en fazla para getirip bıraktığı ülke biziz, en fazla yabancı sermayeyi biz Avrupa'dan alıyoruz. Neden? Türkiye'nin büyüyen resmini Avrupa görüyor ama yapacağımız bu yönetim sistemi değişikliğinden sonra Türkiye bu noktada çok daha güçlü olacak." şeklinde konuştu.

16 Nisan'da milletin önüne getirilecek anayasa değişikliğinin alt alta 18 maddenin değişikliğinden ibaret görülmemesini gerektiğini vurgulayan Ağbal, Türkiye'nin bütün bu meydan okumalara karşı çok daha güçlü, dirayetli ve istikrarlı yönetim yapılarına sahip olma zorunluluğu bulunduğu ifade etti.

"Yapısal reformları arka arkaya getirmeye başlayacağız"

Hızla değişen, kutuplaşan yeni küresel bölgesel işbirliklerin kurulduğu dünyada, Türkiye'nin siyaseti, ekonomisi ve yönetim modeliyle tam da bu ihtiyaçlara cevap veren bir arayışta olduğunun altını çizen Ağbal, şunları kaydetti:

"Türkiye bugün 3. Havalimanını yapıyorsa yarın belki 4. havalimanını yapabilecek bir noktaya gelecek. Kanal İstanbul'u yapıyorsa, inşallah göreceksiniz orta vadede 15 yıllık bir süreçte Türkiye bölgesinde bir finans merkezi haline gelecek. Türkiye İstanbul'u küresel bir finans merkezi yapmak istiyor. Tüm bunları bir bilinç içinde yapıyor. 16 Nisan, bir reformdur. Bütün bu küresel dengeler içinde Türkiye'nin bir arayışının neticesidir ve Türkiye'yi küresel bir oyuncu haline getirecek yepyeni bir sıçramanın başlangıcıdır. Bu anayasa değişikliği yapıldıktan sonra Türkiye'yi içeride ve dışarıda güçlü kılacak yapısal reformları arka arkaya getirmeye başlayacağız. Türkiye'de sağlanan bu güçlü yönetim sistemi, başka ülkelerin Türkiye'ye bakışını da temelden değiştirecek."