Avrupa’nın zirvesinde 46. buluşma bu hafta!

Her yıl devlet başkanlarının ve küresel şirket yöneticilerinin bir araya geldiği Dünya Ekonomik Forumu 20-23 Ocak tarihlerinde Davos’ta yapılacak. Bu yıl forumun teması 4. Sanayi Devrimi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim Küçük - DIŞ HABERLER

Davos, İsviçre Alpleri’nde Zürih’in 148 km uzaklığındaki küçük bir kasaba. Yılın önemli bir bölümünde kayakseverleri ağırlayan burasının önemli özelliklerinden biri Avrupa’nın en yüksek kasabası olması ve daha da önemlisi her yıl ocak ayında Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) ev sahipliği yapması. 1971 yılında Profesör Klaus Schwab tarafından Avrupalı işadamlarıyla küresel yönetim uygulamalarını ve ABD ile nasıl rekabet edilebileceğini konuşmak amacıyla başlatılan ve yıllar içinde küresel ekonomi çevrelerinin önde gelen isimlerini buluşturan bir platforma dönüşen Davos, toplantılara bir kez daha kapısını açıyor. 

Her yıl dünyanın önde gelen devlet başkanlarının ve global şirket yöneticilerinin bir araya geldiği Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bu yıl 20- 23 Ocak tarihlerinde 46’ncı kez geçekleştirilecek.

Ana konu 4. Sanayi Devrimi 

WEF buluşmasının bu yılki ana konusu ise ‘4. Sanayi Devrimi’. Yapay zeka, robot kullanımı, otonom araçlar, 3D printing, nanoteknoloji ve bilimin diğer alanlarındaki gelişmelere bağlı olarak ekonomi ve toplumun dönüşüm sürecine işaret eden bu kavram masaya yatırılacak. 4. Sanayi Devrimi’nin sektörleri nasıl değiştireceği ve getireceği farklılıklar ele alınacak. 

Dünyanın yine yüzde 4’ün altında bir büyüme göstereceği bir yıla girdiği ve ekonominin lokomotifi Çin’in yavaşladığı bir ortamda uzmanların tartışacağı bir diğer konu sürdürülebilir büyüme olacak. Düşük enfl asyon, zayıfl ayan petrol fiyatları, baskı altında kalan emtia fiyatları ve güçlenen dolar karşısında boyun eğen gelişen ülke paralarının zayıf seyri ‘ekonominin durumu’ altında ele alınacak konular. Ayrıca bölgesel güvenlik, iklim değişikliği zirvenin en en önemli gündem maddeleri arasında. Dünyanın dört bir yanındaki terör saldırıları, devam eden mülteci kriziyle nasıl mücadele edilebileceğine dair çözüm yöntemleri tartışılacak. Küresel ve bölgesel sorunlar, savaşlar, çevre sorunları, açlık yoksulluk, ekonomik sıkıntılar, üretim, dağıtım, tüketim, enerji üretimi gibi dünyanın önemli konuları ele alınacak.

300’ün üzerinde toplantı 

Forum boyunca kongre merkezinde 300’ün üzerinde toplantı gerçekleşecek ve bu toplantıların 100’ü canlı olarak yayınlanacak.Gerçekleşecek toplantı ve oturumlardan bazılarının başlıkları şöyle: Enerjinin dönüşümü, gelecekteki şokların engellenmesi, sağlık sektöründeki zorluklar, yapay zekanın geleceği, yeni girişimcilerin yaratılması, gelişen ülkelerde ayrışma bariyeri, Çin ekonomisi, Avrasya ve modern İpek Yolu, Avrupa’nın geleceği, siyasi İslam, bir sonraki salgına hazır mıyız?, küresel borç, Rusya’nın geleceği, Arap dünyasında reform. Foruma 40 ülkeden devlet başkanı ve başbakan seviyesinde katılım olması bekleniyor. Ayrıca iş dünyasından da 2 bin 500 kişi dünya ekonomisindeki son gelişmeleri üzerine fikir alışverişinde bulunacak ve devlet yetkilileri ile lobi yapma fırsatını yakalayacak. 

Obama gelmiyor 

Davos buluşmasına bir hafta kala düzenlenen basın toplantısında organizasyon yöneticileri katılması kesinleşen devlet başkanları ve başbakanlarını açıkladı. Görev süresinin son yılına giren ABD Başkanı Barack Obama bu yıl Davos’a katılmazken Başkan Yardımcısı Joe Biden ABD’yi temsil edecek. Ayrıca Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Marci, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Başbakanı Manuel Valls ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Davos’ta olacak. 

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve birçok uluslararası bankanın üst düzey yöneticisi Dünya Ekonomik Forum toplantılarında yer alacak. 

Kıbrıslı liderler BM ile buluşacak 

Birleşmiş Milletler ( BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Davos’ta KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nicos Anastasiadis ile bir araya gelecek. BM'den yapılan açıklamada, Davos’ta gerçekleştirilecek WEF toplantıları kapsamında Genel Sekreter Ban’ın, Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de hazır bulunacağı toplantıda, iki liderle 21 Ocak’ta görüşeceği duyuruldu. Toplantıda, Kıbrıs müzakerelerindeki son durumun gözden geçirileceği belirtildi.

Davos tarihinin en yüksek güvenlik tedbirleri

20 Ocak’ta başlayacak olan zirve öncesi İsviçre polisi şimdiden alarm vermiş durumda. Davos ve çevresi yüksek güvenlikli bölge ilan edilirken Avrupa’da yaşanan son terör olaylarından sonra Davos tarihinin en yüksek güvenlik tedbirleri alınıyor. WEF toplantılarının yapılacağı İsviçre’nin Davos kasabasının güvenliğini sağlamak için 5 bin asker görev başı yaptı. 15-25 Ocak tarihleri arasında Davos kasabasının girişinden itibaren kasabanın havadan ve yerden korunması için 4 bin asker konuşlandırılırken, bin kişilik polis ekibi de yakın koruma, bina koruması ve konferans merkezine koruma yapacak. Polisin talebi üzerine özel askeri birlikler polise destek verecek. 15-25 Ocak tarihleri arasında Davos ve bölgesinin hava sahası özel uçuşlara kapatıldığı açıklandı.

DiCaprio'ya 'kristal ödül'

Dünya Ekonomik Forumu tarafından 22 yıldır geleneksel hale gelen “Kristal Ödüller” töreni düzenlenecek. Daha yaşanılabilir bir dünya için çalışan ve katkıda bulunan başarılı sanatçılara ödülleri verilecek. Bu yılın Kristal Ödül almaya hak kazanan isimleri Yao Chen, Leonardo DiCaprio, Olafur Eliasson ve will.i.am oldu.

Türkiye'yi Davutoğlu temsil edecek

Davos’ta yapılacak toplantılarında Türkiye’yi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun temsil etmesi bekleniyor. İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Ekonomik Forumu Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, zirveye katılacak isimler açıklandı. Başbakan Davutoğlu’na, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun eşlik etmesi öngörülüyor. Türk iş dünyasının temsilcileri de Davos’ta hazır bulunacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir