Ayakkabı ihracatı azaldı

Ayakkabı sektörü, yılın ilk çeyreğini 2015’in aynı dönemine göre yüzde 1,5 kayıpla 195 milyon dolar ihracatla kapattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, 2016’nın ilk çeyreğinde, petrol fiyatlarındaki düşüş, Ruble’deki değer kaybı ve son olarak uçak krizinin etkisiyle Rusya pazarında yaşanan büyük kaybı Avrupa’ya odaklanarak telafi etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Yaptığı yazılı açıklamayla ayakkabı ihracatına ilişkin değerlendirmeler yapan Çetin, 2016’ya 800 milyon dolar ihracat hedefi ile giren sektörün, yılın ilk çeyreğini 2015’in aynı dönemine göre yüzde 1,5 kayıpla 195 milyon dolar ihracatla kapattığını bildirdi.

Rusya’nın üç yıl öncesine kadar Türkiye ayakkabı sektörünün en büyük pazarı olduğunu hatırlatan Çetin, bu ülkeye 2014’te 111 milyon dolar olan ihracatın yaşanan gerginlikler ve Ruble’nin değer kaybı nedeniyle geçen yıl 70 milyon dolara gerilediğini bildirdi.

"Fransa'ya ayakkabı ihracatı yüzde 39 arttı"

Rusya pazarında yeniden canlanma bekledikleri sırada uçak krizinin patladığını hatırlatan Çetin, geçen yılın ilk çeyreğinde 25,8 milyon dolar olan Rusya’ya ihracatın bu yılın aynı döneminde yüzde 57 gerileyerek 11,1 milyon dolara indiğini belirtti. Çetin şöyle devam etti:

"Rusya’da üç ayda yaklaşık 15 milyon dolarlık kayba rağmen ilk çeyrekte toplam ayakkabı ihracatımızda geçen yıla göre sadece 3 milyon dolarlık bir gerileme var. Farkın açılmasını başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine ihracatımızı arttırarak önledik. İlk çeyrekte Fransa’ya yüzde 39, Almanya’ya yüzde 7, İtalya’ya yüzde 8, Romanya’ya yüzde 51 ihracat artışı gerçekleştirdik.

Özellikle Fransa, Almanya ve İtalya’ya ihracat artışı bize dünya markalarının artık Türkiye’yi tercih ettiklerini gösteriyor. Avrupa’dan talebin ikinci çeyrekten itibaren daha da artacağını tahmin ediyorum. Rusya’daki kaybı Avrupa rüzgârı ile kapatıp 2016’da 800 milyon dolar ihracat hedefimizi yakalayacağız."

İthalat verilerinin bir ay gecikmeli geldiğini hatırlatan Çetin, yılın ilk iki ayında ayakkabı ithalatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artışla 173 milyon dolara çıktığını bildirdi. Çetin, ikinci çeyrekten itibaren ithalatın yavaşlayacağına ve yıl sonunda ihracatla başa baş geleceğine inandığını da sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir