Aydın: Hızlı bir toparlanma gerçekleştirdik
TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında sektörde yaşanan gelişme ve alınan tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası sektörde yaşanan gelişme ve alınan tedbirlere ilişkin yaptığı açıklamada, güçlü iletişim ve hızlı kararlar sayesinde toparlanmanın hızlı gerçekleştiğini kaydetti.
Darbe girişiminin yaşandığı gece planlı tüm şubelerin açık ve ATM'lerin çalışır vaziyette olduğunu, internet kanallarının limit olmaksızın hizmet görmeye devam ettiğini, müşterilerin hızlı artış gösteren nakit taleplerinin karşılandığını ifade eden Aydın, "Olağan dönemlerde de yaşanabilecek arızalar ve sorunlar dışında gece boyunca müşteriler şube dışı hizmet kanallarından hizmet aldılar ve taleplerini karşıladılar" dedi.
Merkez Bankası'nın 15 Temmuz gecesinde nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli hazırlıkları yaptığını, Merkez Bankası'nın şubesi bulunduğu bölgelerin hizmete hazır olduğu bilgisinin TBB üyeleri ile paylaşıldığını anlatan Aydın, "Piyasaların olağan şekilde çalışması için alınması gereken önlemler konusunda önerilerimizi belirledik. Görüşlerimizi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Merkez Bankası ve hükümetimiz ile paylaştık, önerilerini ve değerlendirmelerini aldık" açıklamasını yaptı.
Kısa dönemde yapılanları anlattı
Kısa dönemli şokun ani bir daralmaya yol açmadan atlatılmasında inisiyatif aldıklarını belirten Aydın, son çeyrekte kredi faizlerinin düşürüldüğünü, bankaların alacaklarının yapılandırmasına hız verildiğini, kurumsal başta olmak üzere konut ve tüketici kredilerinin artırıldığını anlattı.
Hızlı büyüme dönemlerinde alınan yavaşlatıcı önlemlerin yumuşatılması ve büyümenin hızlandırılması için atılması gerek adımları belirlediklerini ve ilgili kurumlara ilettiklerini bildiren Aydın, şöyle devam etti:
"Uluslararası düzenlemelere tam uyum sağlandığı için uluslararası standartlara göre daha ağır olan düzenlemeler değiştirilmeye başlandı. Sermaye yeterliliğini aşağıya çeken aşırı ihtiyatlı kurallar normalleştirildi. Bireysel kredi ve kredi kartlarında ödemelerde ve taksitlerde ek süre tanındı. Hazine destekli kredi uygulaması başlatıldı. Kredi arzını olumlu etkileyen düzenleme ve uygulamalara ek olarak iç talebi ve üretimi destekleyen çok önemli kararlar alındı."
"Kredilerinde yıllık büyüme hızlandı"
TBB Başkanı Aydın, sabit kurlarla kredilerde yıllık büyüme hızının 2016 Temmuz'da yüzde 8 olarak yavaşlarken, yıl sonunda yüzde 11'e, Mart 2017'de yüzde 14'e, Haziran 2017'de ise yüzde 16,5'e hızlandığını söyledi.
Aydın, çeyrek dönemler itibarıyla TL kredi hacmindeki artışın, 2016'nın üçüncü çeyreğinde 13 milyar lira, son çeyreğinde 42 milyar lira, 2017'nin ilk çeyreğinde 83 milyar lira ve ikinci çeyreğinde de 90 milyar lira olduğunu bildirdi.
Hükümetin, kamunun ve özel sektörün ekonominin desteklenmesine yönelik yaklaşımının kısa sürede beklentilerin çok ötesinde bir toparlanma getirdiğini ifade eden Aydın, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,3 daralan GSYH'nin, son çeyrekte yüzde 5, yılın tamamında ise yüzde 3'e yakın büyüdüğünü hatırlattı.
DenizBank Genel Müdürü Ateş: Her türlü aksiyonu aldık
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de ülkenin ve demokrasinin bundan bir yıl önce önemli bir sınav verdiğini belirterek, "Hükümetimiz ile siyasi parti liderlerimizin mutabakat ve iş birliği içinde hareket etmesi, cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımızın dirayetli ve yerinde kararları neticesinde bu sınavdan başarıyla çıktık" dedi.
Her kesimden halkın bu girişime karşı sokaklarda göğüslerini siper ederek gösterdiği kararlı mücadele ve kahraman ordunun bütün unsurları ile kışlalarda kalkışmaya geçit vermeyen duruşunun altının özellikle çizilmesi gerektiğini vurgulayan Ateş, yaşanan kritik süreçte gerekli her türlü olağan ve olağanüstü tedbirin ekonomiden sorumlu bakanlıklar, Merkez Bankası ve BDDK tarafından zamanında ve yerinde alındığını söyledi.
Ateş, bankalar ve sermaye piyasasında faaliyet gösteren bütün kurumların eş güdüm içerisinde hareket etmesi sonucunda bu tedbirlere gerek dahi duyulmadan bütün bankaların, müşterilerinin her türlü ihtiyacını zamanında karşıladığını kaydetti.
DenizBank olarak 15 Temmuz gününün o en sıcak saatlerinde ve hafta sonu da dahil olmak üzere ATM'lerden müşterilerin tüm taleplerini karşılamak için gereken her türlü aksiyonu aldıklarını vurgulayan Ateş, şöyle devam etti:
"Yoğun kullanımda olan ATM'leri hemen destekledik. Keza internet bankacılığında da tüm limitleri sonuna kadar açık bıraktık ve her türlü imkanı seferber ettik. Yüksek para çekme limiti bulunan müşterilerimizin limitine hiç dokunmadan koruduk. Vardiyalı çalışan çağrı merkezimizdeki arkadaşlarımızdan mesailerini uzatmalarını rica ederek gelen tüm talepleri karşılamaya gayret gösterdik. Ertesi gün tüm üst kurul üyelerimiz ile acil toplanarak ortak aklımız çerçevesinde olası durumlara karşı hareket planlarımızı belirledik. Aynı toplantıda aldığımız karar neticesinde 15 bin çalışanımıza, yayınladığımız sirkülerde, halkımızın her türlü mevduat ve kredi taleplerinin anında karşılanması için talimat verdik. Bir güven müessesesi olan bankacılık açısından bu ilk adımlar hepimiz için çok önemliydi. "
"İlk yarıda 8,4 milyar lira KGF teminatlı kredi sağladık"
Hakan Ateş, aktiflerinin yüzde 100'ü Türk olan milli bir banka olarak; o dönem yaptıkları ilk değerlendirmelerde bankacılığın ve makroekonomik göstergelerinin sağlam olduğunu vurguladıklarını, ileriye güvenle bakabileceklerini söylediklerini ifade etti.
Ateş, devamla şunları kaydetti:
"Nitekim o günden bugüne söylediklerimizle uyumlu şekilde bireysel, KOBİ, tarım, kurumsal müşterilerimize, Türkiye'nin geleceğinde stratejik öneme sahip projelere sağladığımız desteği artırarak sürdürdük. Bu süreçte ekonomik kalkınma için KOBİ'lerin gelişimi ve finansman ihtiyacına desteğin şart olduğu inancıyla işletmelerimizin düşük maliyetler ile kaynak bulmaları için 'Hayat nefes ile başlar' diyerek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Ziraat Bankası iş birliğinde 'Nefes Kredisi' projemizi hayata geçirdik."
Nefes Projesi'nin benzer dinamiklerle çalışan diğer girişimlere de bir anlamda rol model olduğunu belirten Ateş, sonrasında KGF teminatlı kredi seferberliğinde de KOBİ'lerin yanında olduklarını, 2017'nin ilk yarısı itibarıyla yaklaşık 15 bin müşteriye 8,4 milyar lira KGF teminatlı kredi sağladıklarını, proje kapsamında 12 bin müşteriye 1,1 milyar lira kredi kullandırdıklarını bildirdi.
Memleketin bağrında hizmet eden ve bunu da misyon edinen bir banka olarak Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine erişeceği her türlü zaruri yatırımların finansmanı için destek verdikleri bu yoldan dönmeyeceklerini vurgulayan Ateş, "Kurulduğumuz ilk günden beri yılmaz savunucusu olduğumuz Cumhuriyetimizin ve milli duruşumuzun bize verdiği güçle çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.