Ayrımcılık bitse, verimlilik yüzde 40 artacak
Coca Cola Company CEO'su Muhtar Kent, "Kadının Ekonomideki Rolünün Arttırılması" konulu oturumda yaptığı konuşmada, kadın potansiyeline dikkat çekti.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Coca Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO), Dünya Ekonomi Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Eş Başkanı Muhtar Kent, kadınlara karşı ayrımcılığın bitirilmesi halinde dünyada verimliliğin yüzde 40 oranında artacağını, küresel olarak ekonomik potansiyellerin tam değerlendirilebilmesi halinde 2020'de dünyanın gayri safi hasılasının yüzde 20 artırılabileceğini bildirdi.
Kent, Dünya Ekonomi Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi kapsamında düzenlenen "Kadının Ekonomideki Rolünün Arttırılması" konulu oturumda yaptığı konuşmada, kadın potansiyelini dünyanın lehine çevirmek için çok şey yapılabileceğini söyledi.
Cinsler arası eşitsizliğin ve kadınların tam potansiyelinin kullanılamamasının tüm dünya için çok ciddi bir mesele olduğunun altını çizen Kent, "Araştırmalara bakarsanız, kadınlara karşı ayrımcılık bitirilebilse, dünyada verimlilik yüzde 40 artacak. Küresel olarak ekonomik potansiyelleri tam değerlendirilebilse 2020'de dünyanın gayri safi hasılası yüzde 20 artırılabilecek. Bu, aslında hemen toplayabileceğimiz bir meyve. Şu meyveyi bir toplayabilsek, birçok sorun halledilecek" şeklinde konuştu.
2007'nin sonunda Coca Cola'da Başkan olarak göreve başladığını hatırlatan Kent, bu göreve geldiğinde liderlik pozisyonlarındaki kadın oranıyla erkek oranı arasında, özellikle de Coca Cola tüketen kadın oranıyla kıyaslandığında çok büyük bir fark olduğunu fark ettiğini ifade etti.
Coca Cola ürünlerinin neredeyse yüzde 60'ının kadınlar tarafından alındığını, ancak Cola Cola'da kadın lider sayısının yüzde 18-19 civarında olduğunu anlatan Kent, şöyle konuştu:
"Buna karşın birşeyler yapmamız lazım dedim ve Kadın Liderler Konseyi kurdum. Konseyin görevi, bu uçurumu, bu açığı kapatmaktı. Çok net hedefler çiziyoruz. Kadın lider sayımızı 4,5 yıl içinde yüzde 18'den yüzde 30'ların üzerine çıkardık. Çok somut çalışıyoruz. Yüzde 50 olduğunda nefes alabileceğiz. Ama yolculuğumuz hala devam ediyor. Kadın Liderler Konseyi'nin görevi daha fazla kadını işe almak, daha fazla eğitim vermek, daha fazla mentorlük, daha fazla terfi sağlamak ve şirkette kalmaları için politikalar geliştirmek."
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünya Ekonomi Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Eş Başkanı Güler Sabancı da kadın istihdamı sorununun dünyanın bir sorunu olduğunun altını çizerek, meselenin aslında mevzuatın ötesinde bir kültür ve mantalite sorunu olduğunu söyledi.
Tüm kurum ve kuruluşlarda öncelikle liderlik rollerine daha fazla kadının getirilmesi gerektiğine işaret eden Sabancı, ancak bu şekilde daha fazla kadın çalışanın tercih edilebileceğini belirtti.
İyileştirmeye gidilmezse 1 milyar kadın işsiz kalacak
Suudi Arabistanlı Olayan Finans Şirketi'nin Üst Yöneticisi (CEO) Lubna S. Olayan ise kadın istihdamı konusunda bir iyileştirmeye gidilememesi halinde 2020 yılına gelindiğinde 1 milyar kadının işsiz kalacağına dikkati çekti.
Ortadoğu ve Arap dünyasında kadınların istihdam piyasasına katılımının ortalama yüzde 25 olduğuna işaret eden Olayan, dünyada ortalama yüzde 51 olan söz konusu oranın Suudi Arabistan'da yüzde 22 düzeyinde olduğunu anlattı.
Türkiye'deki sorunların Suudi Arabistan'da yaşanan sorunlardan biraz daha farklı olduğunu belirten Olayan, "Benim ülkemde üniversite öğrencilerinin yüzde 55'i kadın. Ama istihdama daha az katılıyorlar. Bu bir kültür, mantalite meselesi" dedi.
Madalyonun aslında iki tarafı bulunduğunun altını çizen Olayan, öncelikle kadınların bir birey olarak topluma eşit katılacak şekilde haklarını bilmesi gerektiğini kaydetti.