Babacan: Sadece Merkez'i dikkate alın

Başbakan Yardımcısı Babacan, kurla ilgili olarak sadece Merkez Bankası'nın dikkate alınması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Babacan, merkez bankalarının yaptığı iletişimin açık olması gerektiğini, bunu ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'a da söylediğini belirtti.

Ali Babacan, şu anda öngörülebilirliğin son derece azaldığı bir dönemden geçtiğini belirtti ve şunları kaydetti:

"Merkez Bankası'nın ne gün ne yapacağını o günkü şartlar belirler. Para politikasında araç bağımsızlığı var. Merkez Bankası'nın yaptığı iletişim açık olması çok çok önemli. Bu sadece bizim için değil ABD Merkez Bankası (Fed) için de böyle. Ben son G20 toplantısında, ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'a da bunu söyledim, 'Çok fazla sürpriz yapmayın' dedim. Son dönemde düzeldiler. Yaptıklarının ne anlama geldiğini defalarca anlatıyorlar. Demokrasilerin temelinde bu var. Önemli olan her görüşü dikkate almaları. Karar zamanı geldiğinde bizim için önemli olan yedi kişilik ekonomi kurulunun toplanıp, en doğru kararı vermesidir."

"Sadece Merkez Bankası'nı dikkate alın"

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kurla ilgili olarak sadece Merkez Bankası'nın dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Babacan, "Kur konusunda açıklamanın Merkez Bankası'ndan yapılması gerekiyor. Merkez Bankası'nın da, hükümetin de resmi kur hedefi yok. Bizim enflasyon hedefimiz var. Bu yıl ulaşılabilir değil ama yüzde 5 enflasyona petrol fiyatları böyle devam ederse gelecek yıl ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Kurun hala enflasyona yüzde 15 gibi geçişkenliği var. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1,5 puan artıyor. Enflasyon hedefini tutturabilmek açısından Merkez Bankası'nın kurla ilgili yorumları olabilir. Sadece Merkez Bankası kurla ilgili konuşabilir. Başka kimsenin kurla ilgili konuşma yetkisi yok. Sadece Merkez Bankası'nın kurla ilgili söylediklerine bakın. Merkez Bankası'ndan başka kimseyi kurla ilgili dikkate almamak lazım. Kur konusunda başka kimseyi dikkate almamak lazım çünkü yanıltır" dedi. 

Başbakan Yardımcısı, "Merkez Bankası gibi kuvvetli bir analiz yeteneği başka hiçbir kurumda yok. Çoğu kurumda böyle bir altyapı yok. Başka yerlerden gelen yorumlar oluyor. Olabilir ama bunlar şahsi görüşlerdir. Saygı duyarız" diye devam etti.

"Her türlü senaryoya hazır olunmalı"

Babacan, dolarla ilgili de konuştu. Başbakan Yardımcısı, "Doların dünya çapında değer kazanması yeni bir gerçek. Dolardaki küresel yükseliş ne kadar devam eder, bu belli değil" dedi. 

Babacan, "Kendi özel sektörümüz için her zamanki tavsiyemiz, her türlü senaryoya hazır olmak. Bütçe için, hazine için, bankalar için biz devlet olarak stres testleri yapıyoruz. Klasik bir şekilde, tek bir tahminle çalışmak yerine, çoklu tahminlerle çalışıp, bunların üzerinden devam etmek daha faydalı" diye devam etti.

Önemli olan büyük resmi görmek

Babacan, Çarşamba günü gerçekleşen zirve ile ilgili çok detay vermek istemediğini belirtti ve şöyle devam etti: "Farklı görüşler olabilir ama önemli olan büyük resmi görmek, Türkiye'nin istikrarı güçlendirmek."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir