Bakan Özlü: Hedefimiz Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi olmak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Temel hedefimiz, yakın bir gelecekte Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi olmaktır. Bu hedefe ulaşmak için çok yönlü tedbirler almak durumundayız." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Temel hedefimiz, yakın bir gelecekte, Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi olmaktır. Bu hedefe ulaşmak için çok yönlü tedbirler almak durumundayız." dedi.

Özlü, kentteki otelde "Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı" kapsamında düzenlenen "Türkiye Çelik Sanayi Zirvesi'nde" yaptığı konuşmada, aynı program çerçevesinde 15 Şubat'ta İzmir'de Makine Sektör Zirvesi'ni yaptıklarını söyledi.

Bu programın en önemli başlıklarından birinin çelik sanayisi olduğunu belirten Özlü, şöyle devam etti:

"Sanayide yüksek teknolojiye geçiş, ülkemizin geleceği açısından elzemdir, zorunludur çünkü tüm sektörler, yüksek teknolojinin yörüngesinde hayat bulmaktadır. Üretimin, sanayinin ve pazarlamanın şekil değiştirdiği bir dünyada bütün sektörlerimizle birlikte hızlı, esnek ve uyumlu çalışmak zorundayız. Tüm diğer sektörlerimize öncülük edecek, onlara ilham verecek sektörümüz, hiç şüphesiz çelik sanayimizdir. Çelik sektörü, diğer tüm sektörlere girdi sunan stratejik bir sektördür. Bütün sanayi devrimlerinin, bütün sanayi hamlelerinin ve bugünkü Avrupa Birliği'nin temelinde demir ve çelik sektörü vardır. 

Sanayileşmenin temel göstergeleri arasında yer alan çelik sektörü ürünlerinin kişi başı tüketimi, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini belirleyen göstergeler arasında bulunur."

Çelik sanayisinin ülkenin sektörel politika hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından hayati önem taşıdığına dikkati çeken Bakan Özlü, birçok alanda olduğu gibi çelik sektöründe de artık katma değeri yüksek, teknolojik gelişmeleri kullanan, çevreye saygılı, dünyada gerçek manada söz sahibi bir ülke olmaları gerektiğini vurguladı.

Özlü, ülkenin 2017 yılı verilerine göre, çelik üretiminde Avrupa'da ikinci, dünyada da sekizinci sırada yer aldığını kaydetti.

"Temel hedefimiz, yakın bir gelecekte Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi olmaktır"  

Ortadoğu'nun en büyük çelik üreticisi konumunda olduklarını anlatan Özlü, şu bilgileri paylaştı:

"Temel hedefimiz, yakın bir gelecekte Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi olmaktır. Bu hedefe ulaşmak için çok yönlü tedbirler almak durumundayız. Demir-çelik sektörümüz, 2017 yılında 45 bin kişiye doğrudan istihdam üretirken 18,3 milyon ton çelik ürünleri ihracatı yaparak, ülkemize 13,4 milyar dolar gelir sağlamıştır. Bu rakam toplam ihracatımızın yüzde 9'una tekabül etmektedir. Sektör, 2017 yılı itibarıyla net ihracatçı konumundadır. 

Sektör tarafından 2017 yılında 37,5 milyon ton sıvı çelik üretilerek, yüzde 73 seviyesinde kapasite kullanım oranına ulaşıldı. Bu üretimin gerçekleşmesi için yaklaşık 11 milyon ton demir cevheri ve 20 milyon ton hurda ithalatı yaptık."

Sektörün üretim altyapısına bakıldığında ağırlıklı hurdaya dayalı olduğunu gördüklerine dikkati çeken Özlü, "2017 yılı itibarıyla 51,5 milyon tonluk ham çelik kapasitesinin 39 milyon tonu hurdadan, 12,5 milyon tonu ise demir cevherinden üretim yapan tesislere ait bulunuyor. Buradaki göstergelerin daha dengeli bir yapıya kavuşturulması, sektördeki istikrarın sağlanması açısından büyük önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Özlü, sektörde 22 Ar-Ge ve 3 tasarım merkezi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin geçen yıl 16 milyon ton çelik ürünleri ithalatı için 12,5 milyar dolar döviz ödediğini belirten Özlü, şu ifadeleri kullandı:

"İthalat miktarının bu kadar yüksek olmasında dahilde işleme rejimi kapsamında gerçekleştirilen ithalat, düşük kaliteli ürün ithalatında piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin yeterli olmaması, dampingli ve devlet destekli ürün ithalatı, hızla büyüyen iç talep, serbest ticaret anlaşmaları, bazı ürünlerde yeterli düzeyde üretim gerçekleştirilememesi etkili olmuştur."

Demir-çelik ürünleri ithalatında yassı ürünler yanında özellikle paslanmaz çelik ve nitelikli çeliklerin öne çıktığını gördüklerine işaret eden Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Nitelikli çelikler, nihai ürünler içinde katma değeri en yüksek olanlardır. Nitelikli çeliklerin yurt içinde üretilmesinin önemi, demir çelik sanayi ürünlerinin birim değerleri itibarıyla ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde üretilen nervürlü demir, yuvarlak demir, profil, sac, boru ve bağlantı elemanlarının birim fiyatları 550 ve 800 dolar ton arasında değişirken ülkemizde üretimi bulunmayan paslanmaz çelik ve nitelikli çeliklerin birim fiyatları ise 2 bin 500 dolar ton seviyesinden 5 bin dolar ton seviyesine kadar çıkabilmektedir.

Bu yönüyle demir çelik sanayimizde yüksek teknolojiye geçiş sürecinde yüksek katma değer elde edeceğimiz paslanmaz ve nitelikli çelik ürünlerinin üretimine yönelik yatırımlar büyük önem taşımaktadır." 

Borusan, ABD'deki fabrikasına yatırımı artırabilirBorusan, ABD'deki fabrikasına yatırımı artırabilir

ABD'nin çelik hamlesi geri tepebilirABD'nin çelik hamlesi geri tepebilir

Bu konularda ilginizi çekebilir