Bakanlar büyüme verisini yorumladı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Ekonomi Bakanı Zeybekci ve Maliye Bakanı Ağbal, dün beklentilerin altında açıklanan ikinci çeyrek büyüme verisini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüme kaydetti. 6 aylık büyüme yüzde 3,9 oldu. Cari işlemler açığı, bir önceki yılın temmuz ayına göre 523 milyon dolar azalarak ekonomistlerin beklentilerine paralel 2.602 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptıkları yazılı açıklamalarla büyüme verisini yorumladı. Ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Ahmet Arslan da konuyla ilgili değerlendirmede bulundu. 

Büyüme rakamları açıklandıBüyüme rakamları açıklandı

 

Mehmet Şimşek büyüme verileri ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi:

"2016 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 oranında büyümüştür. Yaşanan jeopolitik gerginliklere ve küresel ekonomideki zayıflamaya rağmen yılın ilk yarısında büyüme yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Zayıf seyreden küresel ticaret hacmi ve ticaret ortaklarımızın düşük talebi nedeniyle 2014 yılı son çeyreğinden itibaren ekonomimizde iç talep ağırlıklı bir büyüme gerçekleşmiştir. 2016 yılı ikinci çeyreğinde de iç talep büyümeye 5,2 yüzde puan katkı sağlarken net dış talep 2,1 yüzde puan negatif katkı ile büyümeyi sınırlamıştır. Özel sektör tüketiminin büyümeye katkısı 3,4 yüzde puan olmuştur. Özel sektör yatırım harcamaları inşaat yatırımlarının pozitif katkısına rağmen zayıf makine teçhizat yatırımları nedeniyle ikinci çeyrekte büyümeye sınırlı negatif katkı sağlamıştır.

Büyümenin istihdam yaratma kapasitesi yılın ikinci çeyreğinde de devam etmiştir. Ekonomimizde son bir yılda 795 bin kişiye ilave istihdam yaratılmıştır. Böylece küresel krizden sonra yaratılan istihdam 7,2 milyon kişiye ulaşmıştır.

Öte yandan, Ramazan Bayramı nedeniyle bir önceki yıla göre iki çalışma günü az olan Temmuz ayında, başarısız darbe girişiminin de etkisiyle genel koşullar zayıflamıştır. Bu durum sanayi üretimi ve ihracatta düşüşlere neden olmuştur. Ekonomide yaşanan bu yavaşlamanın kalıcı olmadığını, Temmuz ayına özgü olduğunu değerlendiriyoruz. Nitekim Ağustos ayı verilerine göre ihracatta önemli iyileşme gerçekleşmiştir.

Dünya büyümesi ve ticaret hacminin 2016 yılında tahminlerden daha zayıf gerçekleşeceği görülmektedir. Bu kapsamda, hem küresel gelişmeler hem de yurtiçi faktörler 2016 yılında büyüme hızını sınırlandırıcı etki yaratmaktadır. Bu durum dikkate alındığında ekonomimizin önümüzdeki dönemde sağlıklı ve yüksek oranlarda büyümeye devam etmesi için yurtiçi tasarruflarımızın ve yatırımlarımızın artırılması önem arz etmektedir. Yakın dönemde hayata geçirdiğimiz yatırım ortamının iyileştirilmesi, yatırımların proje bazında desteklenmesi ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik katılım gibi önemli düzenlemeler bu amaca hizmet edecektir.

Son dönemde ülkemizde yaşanan olaylar akabinde toplumun tüm kesimlerinde oluşan birlik ve beraberlik ortamının bize verdiği destekle, önümüzdeki dönemde yapısal reformları kararlılıkla ve hızla uygulamaya devam edeceğiz. Bu sayede, daha güçlü ve kapsayıcı büyüme hedefimize ulaşmayı amaçlıyoruz."

Canikli: Hedefin altında kaldı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli TRT 1'de katıldığı bir programda büyüme verisine değindi. Temmuzdan sonra alışverişte, ticarette, talepte bir miktar aşağı yönlü bir gelişmenin olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Rakamlara yansımaya başladı zaten. İkinci çeyrek büyümesi bir miktar hedeflerin altında kaldı ama temmuzda yaşadığımız hadiseyi, öncesinde de terörle mücadeleyi dikkate aldığımızda büyüme rakamı çok iyi bir rakam. Alışverişte, ticarette bir daralma söz konusu, hemen müdahale etmemiz gerekiyor. Bu sonucu getiren en önemli unsurlardan biri de kredi kartlarındaki taksit sayısındaki sınırlandırmasıdır. Ticareti tekrar canlandıracak bir adım atıyoruz. Kredi kartlarında ve bireysel kredilerde taksit sayısını artırıyoruz. Tüketici kredilerinde mevcut borç stokunu bankalara yeniden yapılandırma imkanı sunuyoruz."

Zeybekci: Her türlü tedbir alınacak

Bakan Zeybekci Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Zeybekci, "Son 27 çeyrektir kesintisiz olarak büyüyen Türkiye’nin bu başarısı, ekonomik temellerimizin ve reform politikalarımızın sağlamlığını gösterir" dedi.

Türkiye'nin ikinci çeyrek itibarıyla tam 16 Avrupa Birliği üyesinden daha iyi bir büyüme performansı sergilediğine değinen Zeybekci, "Ayrıca ikinci çeyrek büyümemiz AB, Avro Bölgesi, OECD ve G7 ortalamalarının da üzerindedir. Ekonomimizi büyütürken, aynı zamanda cari açığımızı düşürüyor, daha fazla vatandaşımıza istihdam imkanı sunuyoruz. Büyümenin ana iticisi ikinci çeyrekte de iç talep olmuştur. Ancak bizim uzun vadeli perspektifimiz, net ihracata ve yatırımlara dayalı bir ekonomik büyüme modelini öngörüyor. Yapısal sorunlarımıza en uygun reformlarla cevap vererek, büyümemizin sürdürülebilir kılınması için her türlü tedbiri alacağız" diye konuştu.

Cari açık temmuzda 2,6 milyar dolarCari açık temmuzda 2,6 milyar dolar

Ağbal: Ilımlı bir performans

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirirken, "Türkiye, G20, OECD ve AB ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu." ifadesini kullandı.

Ağbal, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 ile ılımlı bir büyüme performansı sergilediğini kaydetti.

Ekonominin, dış konjonktürün etkisiyle, bir miktar ivme kaybetmesine karşın yılın ilk yarısında yüzde 3,9 büyüdüğünün altını çizen Ağbal, "Türkiye bu büyüme oranıyla G20, OECD ve AB ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu. Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerden daha hızlı büyüyerek pozitif yönde ayrışmaya devam ettik." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede büyümenin dalgalı seyrederken, Türkiye'nin 27 çeyrektir büyümeye devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İkinci çeyrekte, büyümeye en önemli katkı yaklaşık 5 puanla iç talepten geldi. Global konjonktürdeki sorunlar ve yurt içinde meydana gelen gelişmelere karşı iç talepteki canlılığın devam etmesi olumludur. Ayrıca hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz reformlar ile üretim, yatırım ve ihracatta uygulamaya başladığımız destekleyici politikalar önümüzdeki aylarda ekonomik faaliyetlerin ivmelenmesine destek olacaktır. Önümüzdeki dönemde, yatırımları ve istihdamı teşvik eden politikalarımız, Ar-Ge yoğun ve yenilikçi üretim ve hizmetlere sunduğumuz süper teşviklerle büyümemiz hız kazanmaya devam edecektir. Böylece gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmaya devam edeceğiz ve gelişmiş ülkeler liginde yer alacağız."

Arslan: Kötü bir rakam değil

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, dün yaptığı bir değerlendirmede büyüme verisine de değindi. Dünyadaki gelişmelere bakıldığında büyüme sağlayan istisnai ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade etti.

Arslan, yüzde 3,1'lik büyümenin kötü bir rakam olmadığını dile getirerek, "Biz de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak büyümenin olmazsa olmazını yatırımlar olarak görüyoruz. Bu dengeyi devam ettirerek, yatırımlara aynı hızla devam ederek, ekonominin ve Türkiye'nin büyümesini sağlamış olacağız. Bu kadar kötü olaylar yaşadıktan sonra yüzde 3,1 büyüme sağlıyorsak bu, Türkiye'ye güvenin, istikrarın, mali disiplinin sonucudur." değerlendirmesinde bulundu.

Gedikli: Sakın küçümsemeyin

Dört bakanın büyüme değerlendirmeleri dışında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli de açıklama yaptı. Bülent Gedikli, "Ekonomi küresel darbe ittifakı ve her türlü kumpasa rağmen yüzde 3,1 büyüdü, bunu sakın küçümsemeyin" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde küresel darbe ittifakı ve her türlü kumpasa rağmen yüzde 3,1 büyüdüğünü belirterek, bunun küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.

Gedikli açıklamayı Twitter üzerinden yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir