Bakanlıklara toplu iş sözleşmesi çağrısı

KESK, Bakanlıklara toplu iş sözleşmesi talebinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 ANKARA - KESK'e bağlı ilgili sendikaların üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığına, "toplu iş sözleşmesi" taleplerini ilettiler.

Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan Eğitim-Sen üyeleri, çeşitli pankart ve dövizler açarak, sloganlar attılar. KESK Genel Başkanı Sami Evren, burada yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerin yarın başlayacağını anımsattı. "Toplu görüşmenin, emekçilerin iradesini hükümete teslim etmek, toplu sözleşmenin ise emekçilerin kendi iradesini yansıtmak, pazarlık yapabilmek" anlamına geldiğini belirten Evren, toplu görüşme değil, toplu sözleşme istediklerini söyledi. Evren, emekçilerin iradesini hükümete ve bakanlar kuruluna teslim etmeyeceklerini dile getirerek, "Çünkü hazırlanan bütçeyi biliyoruz. 2010 yılına kadar bütçedeki emekçi payı, yüzde 6,7'den 5,5'e düşürülecek" diye konuştu. Anayasa'nın 90. maddesi ve uluslararası sözleşmeler uyarınca toplu sözleşme ve grev hakları bulunduğunu öne süren Evren, "Hükümet, bizimle toplu iş sözleşmesi yapmak zorunda. Aksi halde açıkça söylüyorum; KESK bu masayı dağıtır" dedi.

Evren, Türkiye'nin dört bir yanından gelen KESK üyeleriyle yarın Başbakanlık önünde eylem başlatacaklarını bildirdi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da toplu görüşme masasında kamu emekçilerinin söz sahibi olabilmeleri için grev haklarının bulunması gerektiğini söyledi. Taleplerini içeren dosyayı Milli Eğitim Bakanlığına verdiklerini belirten Kılıç, toplu sözleşme taleplerinin kabul edilmemesinin, uluslararası sözleşmelerin çiğnenmesi ve hak kaybı anlamına geleceğini kaydetti.

"Sosyal ve özlük hakları iyileştirilmeli"

BES Genel Başkanı Osman Biçer ise Adalet Bakanlığı önünde yaptığı açıklamada, büro iş kollarında personel yetersizliği ve iş yoğunluğu nedeniyle çalışanların sağlık sorunları yaşadığını ifade ederek, sendikal haklarını kullanmak isteyenlerin işten atıldığını ileri sürdü. Biçer, uluslararası sözleşmeler ve mahkeme kararları gereği kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkı bulunduğunu ancak hükümetin bu konuda gerekli adımı atmadığını belirterek, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere hizmet kolundaki tüm kamu çalışanlarını toplu sözleşme için bir araya gelmeye çağırdı. Osman Biçer, kamu çalışanlarının nitelikli hizmet üretebilmesi için sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi, insanca yaşam koşullarına kavuşturulması gerektiğini vurguladı.