Bank Asya Hindistan için 'ilk' oldu

Bank Asya, henüz katılım bankacılığı lisansı verilmeyen Hindistan'da, 'temsilcilik' bazında açılan ilk katılım bankası oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Afrika'nın ardından Kuzey Irak'ın Erbil şehrinde Mayıs ayı ile birlikte faaliyetlerine start veren Bank Asya, Hindistan için gün sayıyor. Yasal prosedürleri tamamlayan ve Mumbai şehrinde yer tutan Bank Asya, siyasi otoritenin, katılım bankacılığına lisans vermediği Hindistan'da, temsilcilik bazındaki ilk katılım bankası oldu. Öte yandan Senegal merkezli ortağı Tamweel ile Afrika'da 300 milyon euroluk büyüklüğe ulaşan Bank Asya, pahalı bulduğu Balkanlar'ı ise ajandasından çıkardı.

Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen sohbet toplantısında Bank Asya'nın hedefleri ve katılım bankacılığı hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı.

Konuşmasında yurtdışındaki operasyonlar hakkında bilgi veren Çelik, Afrika'da iyi bir grafik çizdiklerini ve buradaki yatırımları rasyonelleştirme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Çelik, Afrika'da asıl operasyon merkezi olan Senegal'e yeni genel müdür atadıklarını ve bölgede 300 milyon euroluk bir büyüklüğe ulaştıklarını belirtti.

Irak'ta önemli bir ticaret hacmi bulunduğuna işaret eden Çelik, "Irak önemli bir pazar. Erbil'de açtığımız aslında bir şubeden ziyade küçük bir banka oldu. Yazılımları, programları burası için özel oluşturuldu. Yani beş şube daha açmak istesek aynı altyapıyı kullanabiliriz" dedi.

Balkanlar'ı ajandadan çıkardı

Hindistan için de heyecanlı olduklarını anlatan Çelik, "Mumbai'de yer tutmak üzereyiz. Aslında Hindistan'da katılım bankası lisansı hala verilmiyor. Bu alanda ilk lisansı, temsilciliğe verdiler. Yani Hindistan'daki ilk katılım bankası olduk. Bu ülkede Müslüman nüfusun yoğunluğu önemli. Türkiye-Hindistan arasındaki ticaret hacminden nasıl pay alabiliriz, bunun arayışında olacağız. Bize yeni müşteriler kazandıracağını umuyoruz" diye konuştu.

Diğer yandan Balkanlar'da daha önce banka arayışı içinde olduklarını hatırlatan Çelik, "Gelen teklifleri pahalı bulduk ve Balkanlar'da banka arayışımıza son verdik" dedi.

Türkiye bizim için hala kâr merkezi

Türkiye'nin kendileri için hala kâr merkezi olduğunu, dış pazarlara ise daha uzun vadeli perspektifle baktıklarını dile getiren Çelik, yüksek yatırım maliyeti gerektirmeyen, potansiyel pazarları takip ettiklerini söyledi. Yurtdışı pazarlar için küçük bütçelerle yol aldıklarını belirten Abdullah Çelik, "Türk bankacılık sistemi yurtdışında çok rahat operasyonlar yürütebilecek kabiliyette. İmkan ölçüsünde yurtdışına bakılmalı.  Türkiye'de çok ciddi rekabet var ve kâr marjları daralıyor. Örneğin, hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkeler, Arap baharının yaşandığı ülkeler önümüzdeki yıllarda çok önemli hale gelecek. Yine Malezya, Endonezya gibi ülkeler önemli potansiyel ortaya koyacak" diye konuştu.

Altın işini sevdi, bu yıl 4 ton toplayacak

Altın kabul günlerine 19 Mart'ta başladıklarını ve bugüne kadar 700 kilo altın topladıklarını aktaran Çelik, "Biz altın işini seviyoruz. Küçük tutarlı ve kalıcı mevduat ortaya çıkıyor. Haziran ayında tüm şubelerimiz Altın Günü düzenleyecek ve toplanan altın bu ay 1 tonu aşacak. Yılsonunda da 4 ton altın toplamayı hedefliyoruz. 14 Mayıs itibariyle altın hesabına kâr payı vermeye başladıklarını anımsatan Çelik, eylül ayından itibaren de fiziki altın vermeye başlayacaklarını açıkladı.

Mevduat ve kredide yüzde 20 büyürüz

İlk çeyrek sonunda Bank Asya'da mevduatın yüzde 6.1, yani katılım bankalarının 4 katı oranında artığına işaret eden Çelik, "Banka olarak bu yıl yüzde 20 civarında mevduat ve kredi büyümesi öngörüyoruz. Gidişat da bu hedefe rahat ulaşabileceğimizi gösteriyor. Mart sonu itibariyle KOBİ kredilerinde yüzde 22 artış yakalamış durumdayız. Yılsonunda bireysel ve KOBİ'nin payı kurumsala göre artmış olacak" şeklinde konuştu.

Sukuk ihracını heyecanla bekliyor

Hazine'nin kira sertifikası (sukuk) ihracına başlayacak olmasının, katılım bankacılığı açısından önemli bir açılım olduğuna değinen Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, "Hazine işlemleri, bankaların çok önemli gelir sağladıkları alanlardan biri. Ama bizim aktiflerimizin yüzde 80'i kredi. Biz menkul kıymet işlemi yapamıyoruz. Kira sertifikaları ise katılım bankalarının çalışma esaslarına uygun bir borçlanma enstrümanı. Kira sertifikaları ihracı başladığında biz de menkul kıymet işlemi yapabilir hale geleceğiz. Bu açıdan oldukça heyecanlıyız" dedi. Çelik, Bank Asya olarak ise sukuk ihracı için piyasa koşullarını gözettiklerini, uygun oranlar olması halinde sukuk ihracı yapabileceklerini söyledi.

Daha az sermaye tutmamız gerekir

Katılım bankalarının, diğer bankalarla aynı çerçeveye oturtulmaya çalışıldığını kaydeden Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, "Diğer bankalardan en önemli farkımız, çalışma sistemimiz. Bu konuda katılım bankalarının daha iyi anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bizim daha az sermaye tutmamız gerekiyor" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir