”Bankacılık için pakete gerek yok”
Devlet Bakanı Şimşek, Türk bankacılık sektöründe karlılığın devam ettiğini belirtti
İSTANBUL - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bankacılık sektörü için bir paket ortaya çıkarmaya gerek olmadığını belirterek, "Kırılmış bir şey yoksa neden tamir etmeye çalışasınız?" dedi.
Şimşek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İsviçre İş Konseyi ve İsviçre Ticaret Odası tarafından düzenlenen 4. İsviçre-Türkiye Ekonomi Forumunda, pek çok ülkenin çok büyük paralar harcadığını ve piyasadaki dalgalanmayı sınırlamaya çalıştığını, Rusya ve Hindistan'a bakıldığında bunun görülebildiğini belirtti.
"Bu nedenle yalnızca bir şey yapmak değil, bir şeyi doğru yapmak daha önemli" diyen Şimşek, küresel açıdan bakıldığında 6 trilyon dolarlık politika tepkisi olduğunu, kurtarma paketleri ve diğer destek paketlerinin yaklaşık olarak 2007 küresel GSYH'sının belli bir oranına işaret ettiğini belirterek, bunun gerçekten ciddi bir rakam olduğunu, bankacılık sektörünün bireysel olarak ülkelere son 30 yılda ortalama yaklaşık GSYH'nin yüzde 12-13'üne denk gelen maliyete yol açmış durumda olduğunu bildirdi.
Mehmet Şimşek, Türkiye'ye bakıldığında ise likidite yönetimine ilişkin önlemler alındığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Türkiye'de özellikle YTL'ye ilişkin olarak bazı önlemler hayata geçirildi. Özellikle döviz likiditesiyle ilgili olarak bazı adımlar atıldı. Dün de vade uzatma yoluna gidildi ve böylece maliyetlerin Merkez Bankasının geçici olarak döviz likidite provizyonu ile ilgili olarak bazı maliyetlerin düşürülmesine gidildi. Bu çerçevede bakıldığında çok ciddi endişeler vardı. Özellikle risklere ilişkin olarak biz o çerçevede çok bir aracılık mekanizmanın ortaya konmasıyla birlikte döviz piyasasında bu süreci başlattık. Verilen politika tepkileri var, para politikası ve likidite yönetimi açısından. Bankacılık sektörü son yıllarda iyi bir bir konumda. 2001'de Türkiye'nin kendi krizi yaşandı. Orada zayıf bankacılık sektöründe bu krizin tırmandığını gördük. Sonuçta GSYH'nin üçte birinin bankacılık sektörünün yeniden sermayelendirilmesine harcandığını gördük."
"Türk bankacılık sektöründe karlılık devam ediyor"
Eylül ayından itibaren Türk bankacılık sektörüne bakıldığında karlılığın devam ettiğini ve yılın 9 aylık döneminde 11 milyar dolar civarında gerçekleştiğini belirten Şimşek, geçen yıla göre hafif bir azalma söz konusu olduğunu söyledi.
Aktif kalitesi açısından çok iyi bir durumda bulunulduğunu dile getiren Bakan Şimşek, şüpheli alacaklar konusunda bazı artışların söz konusu olduğunu, ancak başlangıçta çok sağlam bir noktada bulunulduğunu anımsattı. Mehmet Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Sermaye yeterlilik oranları Haziran itibariyle yüzde 18 civarında... Bugün bile yüzde 15 civarında olunduğunu gösteriyor. Çok net bir şekilde çok iyi sermayelendirilmiş bir durum var ve likidite oranları çok güçlü. Çünkü bizim yasal düzenlemelerimiz yapıldı. Bunlarda da likiditeye ilişkin önlemler artırıldı. Bankacılık sektörü için bir paket ortaya çıkarmaya gerek kalmadı. Elbette biz likidite önlemleriyle döviz ve lira likiditesiyle ilgili önlemler aldık. Daha yeni önlemler de alabiliriz, onların kaynaklarını artırmak adına. Ancak sonuç şu, iyi konumda oldukları için bankacılık sektörü kırılmış bir şey yoksa neden tamir etmeye çalışasınız."
"Bir önlemler paketi üzerinde çalışıyoruz"
Şimşek, konuşmasında Türkiye'nin hane halkı açısından iyi bir durumda olduğunu dile getirdi. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin tasarruf açığı bulunduğuna ancak bunun normal olduğuna işaret eden Şimşek, harcamada çok hedefli olduklarını ve 2009 bütçesinde Türkiye'nin verimli altyapısının nasıl geliştirileceği konusunda bir çok odak noktası bulunduğunu anlattı.
Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, bankacılık sistemine ilişkin önlemlerin etkin ve yararlı olması için zamanlamasının ve içeriğinin önemine işaret ederek, "Çok spesifik belli hedeflere yönelik tabii ki önlemler alınacaktır. Genel olarak sektörün imkanlarını artıracak adımlar atılacaktır" diye konuştu. Şimşek, mevduat güvencesine ilişkin bir soruya, "Sayın Başbakanımızın açıklamalarına ek söyleyeceğim bir şey yok" yanıtını verdi. Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:
"Şu anda Ekonomik Koordinasyon Kurulu olarak tabii ki bir önlemler paketi üzerinde çalışıyoruz. O çalışmalar bitince Sayın Başbakanımızın başkanlığında onlar zaten sizlerle paylaşılacaktır. Bu aşamada onların detayına ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmayacağım."
Spesifik önlemler konusunda bir şey söylemeyeceğini dile getiren Şimşek, "Sadece ve sadece, sayın Başbakanımızın Hindistan gezisi dönüşünde tabii ki biz hazırlıklarımızı tamamlamış olacağız" dedi. Bakan Şimşek, likidite yönetimi anlamında birçok adım atıldığını, gerekli gördükleri zaman diğer adımları atacaklarını bildirdi.
Hükümet olarak hangi koşullarda ne tür önlemler alacaklarını belirlemiş durumda bulunduklarına ve zamanı gelince bu adımları attıklarına işaret eden Şimşek, bir gazetecinin "Paket, Başbakan'ın dönüşünde mi açıklanacak?" sorusuna, "Sayın Başbakanımızın dönüşünde..." yanıtını verdi.