Bankacılıkta kar artışı haziranda % 1.1

Sektörünün dönem net karı 8,2 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye'de haziran ayında bankacılık sektörünün dönem net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 oranında artarak, 8,2 milyar YTL'ye çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Haziran ayına ilişkin Bankacılık Raporuna göre bu yılın Mayıs ayında 629,2 milyar YTL seviyesinde olan bankacılık sektörü toplam aktifleri, yüzde 4,4 oranında artarak Haziran döneminde 656,8 milyar YTL seviyesine çıktı.

Mayıs döneminde 328,3 milyar YTL olan bankacılık sektörü toplam kredileri de son bir aylık dönemde yüzde 4,4 oranında artarak Haziranda 342,7 milyar YTL'ye yükseldi.

Bankacılık sektörü aktif dağılımı incelendiğinde bu yılın Haziran döneminde sektörün toplam aktiflerinin yüzde 3,7'sinin duran değerlerden oluştuğu görüldü. Nakit ve nakit benzeri varlıkların toplam bilanço içerisindeki payı incelenen dönemde yüzde 10,9 seviyesinde gerçekleşti.

Kredilerin aktif toplamı içindeki payı söz konusu dönemde yüzde 52,3 iken menkul değerler cüzdanının toplam aktifler içerisindeki payı yüzde 26,3 oldu.

Bankaların kaynak yapısına bakıldığında, Haziran döneminde toplam pasiflerin yüzde 88,3'ü yabancı kaynaklardan, yüzde 11,7'si özkaynaklardan oluştu.

Mevduat 405,8 milyar YTL

Bankaların en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduatın bankacılık sektörü toplam pasifleri içindeki payı yüzde 61,8 seviyesinde gerçekleşti.

Bu yılın Mayıs döneminde 389,8 milyar YTL seviyesinde olan bankacılık sektörü toplam mevduatı (toplanan fonlar) bir aylık dönemde yüzde 4,1 oranında artarak 405,8 milyar YTL seviyesine yükseldi.

İncelenen dönemde yabancı para mevduatların toplam mevduatlar içerisindeki payının yüzde 35,9 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Bir önceki yılın aynı döneminde 10,9 milyar YTL seviyesindeki sektörün takipteki alacaklar özel provizyonu sonrası net faiz(kar payı gelirleri) yüzde 20,3 oranında artarak, Haziran ayında 13,2 milyar YTL seviyesine çıktı.

Bankacılık sektörünün KOBİ'lere 92,1 milyar YTL nakdi kredi, 26,7 milyar YTL gayri nakdi kredi kullandırdığı, KOBİ'lere kullandırılan kredilerin 3,7 milyar YTL'lik tutarının takibe düştüğü görüldü.

Son bir aylık dönemde yasal özkaynak yüzde 1,8 oranında artarken, risk ağırlıklı kalemler yüzde 3,5 arttı.

Özkaynak karlılığı ve aktif karlılığı, bir önceki yılın ayni dönemine göre yüzde 11,4 ve yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde mevduat bankaları, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının, bankacılık sektörü toplam aktif büyüklüğü içerisindeki payları sırasıyla yüzde 93,3, yüzde 3,6 ve yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık Kanununda yer alan kontrol tanımı esas alınmak suretiyle banka sahipliği açısından bakıldığında, Haziran döneminde, yerli özel bankaların, kamu bankalarının ve yabancı bankaların, bankacılık sektörü toplam aktif büyüklüğü içerisindeki payları sırasıyla yüzde 52,6, yüzde 30,1 ve yüzde 17,3 olarak gerçekleşti.