Bankacılıkta mevzuat 'esneyebildiği kadar esneyecek'

BDDK Başkanı, bankacılık sektörüne yönelik yeni açılımlar olacağını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Mevzuatta esneyebildikleri kadar esneklik sağlayacaklarını ifade eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, yakın zamanda bankacılık sektörüne yönelik yeni açılımlarının olacağını duyurdu.

TÜRMOB Genel Başkanlığına seçilen Masum Türker'e kutlama ziyaretinde bulunan BDDK Başkanı Bilgin, Türker ile dünya genelinde yaşanan krizi de değerlendirdi. TÜRMOB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yaşanan finansal krizin tüm dünyayı etkilediğine dikkati çeken Bilgin, ziyaret sırasındaki konuşmasında, şöyle devam etti:

"Bu kriz, finansal mimariyi yeni baştan şekillendirmektedir. Finansal mimari tüm kurum ve kurallarıyla yeniden şekilleniyor. Bu şekillenmeye uygun olarak Türk finans sektörü de gerekli çalışmaları yapmak durumundadır. Yeni finansal mimari, muhtemel kaçakları en aza indirecek düzenleme ve izlemeye büyük önem veren ve ilgili kurumlar arası diyaloğu şart ve zorunlu kılan bir yapıda olacaktır.

Koordinasyon ve veri alımı yetersiz, benzer hedefleri paylaşmayan yapıların, krizlerden başarılı çıkması imkansızdır. Kurum olarak temel misyonumuz da tasarrufların korunması ile ilgili mekanizmaların sağlığını sürdürmektir. Buradaki başarının sırrı da yetkin bir özel sektör, kaliteli bir bürokrasi, şeffaf piyasalar ve evrensel özellikte düzenleme, denetleme ve yaptırım olacaktır. Türk bankacılık sistemi yüz yılda bir görülebilecek bu kriz ortamında önemli bir sınav vermektedir. Mevzuatta esneyebildiğimiz kadar esneklik sağlayacağız. Yakın zamanda bankacılık sektörüne yönelik yeni açılımlarımız da olacaktır."

'Sıkı işbirliği' sürecek

TÜRMOB ile sıkı işbirliğini sürdürmeyi istediklerini vurgulayan BDDK Başkanı Bilgin, Türk mali sisteminin ve finans sisteminin gelişmesinde TÜRMOB'un önemli görevler üstlendiğini ve başarılı çalışmalar yaptığını kaydetti.

Açıklamaya göre, TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker de, ziyaretteki konuşmasında, yaşanan kriz ortamında BDDK'nın oldukça önemli görevler üstlendiğini ve bugüne kadar başarıyla görevini yaptığını söyledi.

Yaşanan krizin, finans sektörü üzerinde büyük ve önemli tahribatlar yaptığına işaret eden Türker, şöyle devam etti:

"13 Ekim 2008 tarihinde Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından finansal araçlar standardında gerçekleştirilen düzenleme ile muhasebe standartlarında bir esneklik sağlandı. Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu, 31 Ekim 2008 tarihinde yapmış olduğu mevzuat değişiklikleri ile ülkemizde uygulanan standartlara adapte etti. Uluslararası alanda yapılan ve kabul gören bu düzenlemeyi, BDDK da ülkemize adapte etti. Bankacılık sistemimiz bu düzenleme ile krizin yarattığı tahribata karşı önemli esneklik kazandı. TÜRMOB, yaşanan krizi ciddiye almakta ve bu amaçla çalışmalar yapmaktadır. Oluşturduğumuz kriz masası, krizin ortaya koyacağı tahribatın asgariye indirilmesi amacıyla mikro ve makro ekonomi politikaları üretmeyi hedeflemiştir. Üreteceğimiz politikalar, uygulamacıların görüşlerinin, karar alıcılara ulaştırılmasında önemli bir misyon üstlenecektir. Bu dönemde Eximbank'ın sektörel bazda ve bölgesel olarak ülke kredisi anlamında devreye girmesi, ihracatı artıracaktır."