Bankalar, bilançosunu 'tek işletme' gibi hazırlayacak

BDDK'nın, ilgili tebliğde yaptığı değişiklik yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ana ortaklık bankalar, yılbaşından itibaren, kredi kuruluşu veya finansal kuruluş niteliğindeki ortaklıkları ile birlikte tek bir işletme gibi konsolide mali tablo düzenleyecek. Söz konusu mali tablolar yıl sonları ile Mart, Haziran ve Eylül ayları itibarıyla Türkiye Muhasebe Standartları uygulanarak düzenlenecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Bankaların Konsolide Finansal Tablolarını Düzenlemesine İlişkin Tebliğ'de değişiklik yapan tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 1 Ocak 2009'dan itibaren yürürlüğe girecek değişikliğe göre, ana ortaklık bankalar, Yasada öngörülen konsolide bazda sınırlama ve oranlara esas oluşturmak üzere, kredi kuruluşu ya da finansal kuruluş niteliğindeki ortaklıkları ile birlikte tek bir işletme gibi sunulmalarını sağlayacak şekilde, konsolide finansal tablo düzenlemekle yükümlü olacaklar. Söz konusu mali tablolar yıl sonları ile Mart, Haziran ve Eylül ayları itibarıyla Türkiye Muhasebe Standartları uygulanarak düzenlenecek.

Ana ortaklık bankalar, yıl sonları ve Haziran ayı sonu itibarıyla kredi kuruluşu veya finansal kuruluş niteliği taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın ortaklıkları ile birlikte tek bir işletme gibi sunulmalarını sağlayacak şekilde, Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulayarak niteliği ve içeriği Kurulca belirlenecek olan konsolide finansal tabloları da düzenlemek ve düzenlendiği dönemi izleyen en geç beş ay içinde internet sitelerinde yayımlamakla yükümlü olacaklar.

İstisnai durumlar

Ancak söz konusu yükümlülükte, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nda var olan istisnalar dikkate alınacak. Buna göre, Resmi makamlardan alınacak belgelerle belgelenmesi kaydıyla, yurt dışındaki ortaklığın kurulu bulunduğu ülkedeki yasal sınırlamalar nedeniyle konsolide mali tabloların düzenlenmesi için gerekli mali tablo ve bilgilerin ana ortaklık bankaca elde edilmesinde önemli kısıtlamaların bulunması durumunda söz konusu ortaklığa ait finansal tablolar konsolidasyon kapsamına alınmayacak.

Aktif toplamda yüzde 5 sınırı

Kredi kuruluşu veya finansal kuruluş niteliğindeki bir bağlı ortaklık, birlikte kontrol edilen ortaklık veya iştirakin aktif toplamının ana ortaklık bankanın aktif toplamının yüzde 1'inden az olması ve bu sınırın altında bulunan kredi kuruluşu veya finansal kuruluş niteliğindeki bağlı ortaklık, iştirak ve birlikte kontrol edilen ortaklık payları toplamının, ana ortaklık bankanın aktif toplamının yüzde 5'ini aşmamış olması durumunda önemlilik ilkesi de dikkate alınarak söz konusu ortaklıklar konsolidasyon kapsamı dışında bırakılabilecek.

Aktif toplamları ana ortaklık bankanın aktif toplamının yüzde 1'inden az olan kredi kuruluşu veya finansal kuruluş niteliğindeki bağlı ortaklık, iştirak ve birlikte kontrol edilen ortaklık payları toplamının, ana ortaklık bankanın aktif toplamının yüzde 5'ini aşması durumunda, bu oranı aşmamak kaydıyla konsolide edilmeyecek ortaklıklar ana ortaklık banka tarafından belirlenecek.