Bankalar Birliği'nden yeni yapılandırma yaklaşımı

TBB Başkanı Özince, yeni yaklaşımı otoriteyle görüşmekte olduklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, "Biz bugün Bankalar Birliği olarak yeni bir yapılandırma yaklaşımı üzerinde çalıştık. Bunu otoritemizle de görüşüyoruz" dedi.

Ankara Sanayi Odasının gündem maddesinin ikincisine konuk olan Özince, ekonomiye ve globali krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bankalar Birliği olarak yeni bir yapılandırma yaklaşımının üzerinde çalıştıklarını ve otoriteleriyle bunun  görüşmelerini de sürdürdüklerini belirten Özince, şunları kaydetti:

"Bu böyle mavi boncuk veya bir kurtarma programı değil. Hayır. Bilakis imkanlarımız nispetince yapacağız. İmkanlar derken de en başta şu; ödeme kabiliyeti olan ve niyeti olan firmalarla bizim tahammül kabiliyetimiz...

Bizim tahammül kabiliyetimiz neyle bağlantılıdır? Birincisi sermayemiz, ikincisi kaynak gücümüz... Yani bana şimdi libor 6'dan kaynak verirseniz ben yarın sizi libor 1,5'ten yapılandıramam ama yapılandırmaya gayret ederim."

"YTL değil, döviz mevduatı azaldı"

Bu dış borç konusunun da çok önemli olduğunu söyleyen Özince, şunları aktardı: "Bankalar şu ana kadar iyi idare ettiler. Dış borç konusunda. Bir de yabancı bankaların, sermayedarların ciddi katkısı oldu. Mevduatta çıkış oldu. Dün bir toplantıda benim yaptığım ilave bir açıklama var ama benim hatam. Yanlış anlatmışım konuyu. Daha doğrusu benden önce söz alan arkadaşla benim konuşmam bir bütün teşkil ediyordu. YTL mevduat azalmadı. Döviz mevduatı azaldı. Yüzde 10 civarında döviz mevduatında azalma olduğu için döviz kaynak maliyeti daha da arttı. Bu özellikle sanayi kesiminde döviz fiyatlaması ilgilendirdiği için söylüyorum. Bu, Merkez Bankasının şu ana kadar aldığı önlemlerle bankaların likiditelerini idare etmeleri açısından bir sorun doğmadığı düşünülebilir. Birincisi piyasayı açtı. İkincisi munzam karşılıklarda bir miktar indirim yapıldı. Ama önemli bir rakam. Buradan 3 milyar dolar bir şey geldi ama bu bankaların ancak likiditesine yetiyor gibi geliyor bana."

"Bankalara gömecek miydiniz bu paraları"

Bankaların yabancılara satılmasının bazen eleştirildiğini anımsatarak bu konudaki görüşlerini dile getiren Özince, ancak bu satışlar yoluyla bankalara ciddi anlamda sermaye konulduğunu hatırlattı. "Yabancıya satılmayacak idiyse bu aradaki 69 milyar YTL'yi siz koyacaktınız. Yani yerli koyacaktınız. Size daha dış borç lazım ekonomiye büyütmek için. Bankalara gömecek miydiniz bu paraları. Çünkü bankaya konan sermaye geri gelmez. Öyle çok kar ediyor görünür ama öz sermaye ve aktif karlılığına bakarsanız hiçbiriniz yapmazsınız o işi" diye konuştu.