Başka ülkeler için de uydu yapacağız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin sadece kendi uydularını değil, başka ülkelerin uydularını da yapıp fırlatan bir ülke olacağını söyledi.
   
Türkiye'nin belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için inovasyona ihtiyaç duyduğunu kaydeden Ergün, yüksek katma değerde üretim, üniversite ve sanayi işbirliğine işaret etti.

"Üniversiteler artık 'öğrencinin kafasının üstünde ne var' diye bakmıyor, 'kafanın içinde ne var' diye bakıyor" diyen Ergün, parlak zekalı gençlerin Türkiye'nin gelişimine yüksek katkı sağlayacağını dile getirdi.


Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:"Türkiye, kendi uydularını yapıyor artık. Bu takıntılarından kurtuldukça Türkiye, ilerlemeye başlıyor. Üniversiteler de sanayi de Türkiye'nin yüksek teknolojiye ulaşması için çalışıyor. Son gönderdiğimiz uydu, 200 milyon liraya mal oldu. Sadece kendi uydularını değil, başka ülkelerin uydularını yapıp fırlatan bir ülke olacağız. Önümüzdeki 10 yılın hedeflerinden biri de bu. Bu potansiyelimiz var."
    
"Döviz gelirlerimiz, giderlerimizi karşılamıyor"
    
Türkiye'nin kazandığı döviz miktarının harcadığı miktardan az olduğunu vurgulayan Ergün, bu nedenle cari açık oluştuğunu söyledi.

Cari açığın kapatılması gerektiğini belirten Ergün, "Döviz gelirlerimiz, giderlerimizi karşılamıyor. Burada bir açık var. Cari açığımız, az mal satmamızdan değil, satın aldığımızdan daha fazla satıyoruz belki ama sattığımız mal, aldığımız kadar pahalı değil. Bundan dolayı açık var" şeklinde konuştu.
Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:  "Katma değeri artırmak ve teknolojiyi ileri götürmek lazım. Türkiye'yi düşük teknolojiden orta teknolojiye taşıdık. Önümüzdeki 10 yılda ileri teknolojide üretilen ürünlerin ihracattaki payını yüzde 20-25 seviyesine çıkarmamız lazım. Bunu hedefliyoruz. Önümüzde mahalli seçimler var, ardından da cumhurbaşkanlığı. Bu 1,5 sene Türkiye'nin en önemli dönemi olacak. Bu dönemde sağlam durmamız lazım. Onlar da boş durmuyor çünkü.
    

Halk, cumhurbaşkanını seçecek. Bu süreçten iyi çıkmamız lazım. Bu süreçten sağlam çıkarsa Türkiye, sıçrama yaptırmamız gerekiyor. İçinde bulunduğumuz zaman dilimini, Türkiye'nin sıçramaya hazırlandığı bir zaman dilimi olarak görmeliyiz."