Batı Hattı'ndan spot gaz almak için Rusya ile görüşüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - BOTAŞ, özellikle kış döneminde ortaya çıkabilecek talebin karşılanmasında sorun yaşanmamasıiçin Batı Hattı'ndan spot doğalgaz almak için Rusya ile görüşmelere başladı.
Reuters'a bilgi veren enerji yetkilileri, Rus enerji şirketi Gazprom'dan alınacak doğalgaz için BOTAŞ'ın bu talebine prensipte olumlu karşılık alındığını söyledi.
Bu konuda anlaşma sağlanması durumunda BOTAŞ ilk kez spot olarak boru hattı üzerinden doğalgaz almış olacak.
 
Enerji Bakanı Taner Yıldız 14 Kasım'da Reuters'a yaptığı açıklamada, BOTAŞ'ın boru hatlarıyla spot olarak doğalgaz alımıve spot LNG alımına yetki veren bir Bakanlar Kurulu kararı hazırladıklarını ve bununla gaz temini konusunda BOTAŞ'ın esnekliğe kavuşturulmasının amaçlandığını kaydetmişti.
 
Yıldız, "Bakanlar Kurulu kararıyla spot boru (doğalgaz) gazıve LNG alımı konusunda BOTAŞ'a yetki verilmesi öngörülüyor. Bu kararname ile 2013 yılında 6 milyar metreküpe kadar LNG alınabilecek. Ancak bizim şu andaki projeksiyonlarımıza göre gelecek yıl toplam 2.5 milyar metreküplük bir LNG alımı yapılabilir" demişti. 
 
Kararnamede alınacak doğalgaz miktarına ilişkin bir tutarın yer almadığını kaydeden bir başka yetkili de, "Rusya tarafı BOTAŞ'ın doğalgaz talebine olumlu yaklaştığını kaydetti.Rusya'dan alınacak gazın yıllık olarak en fazla 1 milyar metreküp olması bekleniyor" dedi.
 
Batı Hattı, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin batı illerinin doğalgaz ihtiyacının karşılanması açısından büyük önem taşıyor.
 
Aynı yetkili, söz konusu gazın Türkiye'nin ihtiyaç duyduğuanda alınacağını belirterek, "Herhangi bir şekilde lisanslandırma süreci olmayacağı için doğrudan Rusya'dan spot olarak boru hattı üzerinden alınabilecek. Bu nedenle BOTAŞ ile Rusya arasında mutabakat sağlandığında hızlı şekilde Batı Hattı'ndan Türkiye'ye ek gaz girişi olabilir" dedi.
 
Türkiye'nin yeraltı depo kapasitesi düşük olduğu için, sert kış koşullarında gaz arzında çeşitli nedenlerle yaşanan sorunlar talebin karşılanmasında sıkıntı yaşanmasına yol açıyor. Türkiye halen Rusya, İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir'den LNG alıyor.
 
Rusya'nın Battı Hattı üzerinden Türkiye'ye yıllık toplam 14 milyar metreküp doğalgaz girişi oluyor. Bu gazın 4 milyar metreküplük kısmının ithalatı daha önce dört özel sektör şirketine devredilmişti. 
 
Hattan gelen 6 milyar metreküplük doğalgaz kontratının BOTAŞ tarafından yenilenmemesi kararının ardından bu kontratın Akfel,Bosphorus, Batı Hattı Doğalgaz AŞ ve Kibar Enerji Dağıtım'a devri için lisanslar geçtiğimiz günlerde çıkmıştı.
 
Türkiye'nin bu hattan gelen son 4 milyar metreküplük gazın özel sektöre devri için yılbaşından itibaren Rusya ile müzakerelere başlaması bekleniyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta yaptığı günübirlik İstanbul ziyareti sırasında Türkiye Gazprom'dan MaviAkım hattı üzerinden yıllık 3 milyar metreküplük ek doğalgaz almayı talep etmiş ve Rus yetkililer buna sıcak baktıklarınıifade etmişlerdi. 
 
Rusya, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. Türkiye, Rusya'dan Mavi Akım ve Batı Hattı'ndan yılda toplam 30 milyar metreküp doğalgaz alım kontratı bulunuyor. Türkiye'nin İran ile yıllık 10 milyar metreküp,Azerbaycan ile ise yıllık 6.6 milyar metreküp doğalgaz kontratı bulunuyor.
 
Türkiye'nin bu seneki doğalgaz tüketim tahmini 48.5 milyarmetreküp düzeyinde bulunuyor.